tisdag, februari 28, 2006

Roliga plagiat och rasistiska glassar

Sambon kom äntligen hem från mörkaste Småland ikväll. Vi möttes upp i Coops parkeringshus. Romantiskt. Sedan blev det småhångel inne på själva Coop. Det är ju så romantiskt att göra typiska "pargrejer". I alla fall när man inte setts på några dagar. Mitt i allt fastnade dock en liten del av min uppmärksamhet på läskeblasken som salufördes under etiketten Coop. Det var en genomskinlig, kolsyrad dryck som precis som Sprite hade smak av lime/citron. Det roliga var att den hette "Spirit". Skrattretande tydlig plagiering av Sprite till både produkt och namn alltså. Inte försöker man dölja det heller. Tvärtom vill man med namnet uppenbarligen få kunden att associera till Sprite. Skillnad det mot musikbranschen, där man kan bli stämd för motsvarande plagiering. Fler exempel finns. När jag jobbade på Hemglass förut sålde jag glassar som hette "Hygglo" och "91:an". Dessa var Hemglass motsvarigheter till GB:s "Igloo" och "88:an". Borde förresten inte Centrum mot rasism reagera mot 88:ans klart nazistiska glass-namn? De har ju reagerat kraftfullt mot rasistiska glassar förut.

När jag googlade på "88" för att hitta något om denna siffra som nazistisk symbol hittade jag en artikel med folk som tyckte att "88:an" var nazistisk. Jag var visst inte först med att tänka den tanken. Skilnaden mellan mig och dem var att de tyckte detta på allvar. Vissa människor borde tagga ner lite...

5 kommentarer:

Unknown sa...

Mna kan ju fråga sig hur de hade reagerat om de åkt till Kina och hittat det här vattnet: http://alskadebeijing.blogspot.com/2006/02/logo.html

Thérèse sa...

Det finns ett antal Coca cola-kopior också. Ica-cola , Cuba-cola mm. Cuba-colan har förresten inget med socialism att göra som många tror utan kommer från tiden innan Castro då Cuba var en enda stor nattklubb för den som hade pengar. Känt för fest och röj.

Anonym sa...

ahhh ,den gamla fascistglass-fadäsen igen.
Det var riktigt komiskt förra året och det är kul att man får tänka tillbaka dit igen.

Cliff Hanger sa...

Ulrika - Innan SL (storstockholms lokaltrafik) hette SL hette det SS (Stockholms spårvägar, tror jag att det stod för). Skulle nog inte funka idag.

Thérese - Cola visste jag fanns många märken av. Men jag anade inte att Cuba Cola hade med party att göra. Tack för upplysningen!

El Pedro - Visst längtar man tills nästa gång Centrum mot rasism ska "rasa" mot något till synes oskyldigt.

Thérèse sa...

När det där med rasistiska glassar 88 och nogger var på tapeten skrevs en del om centrum mot rasism. Om jag inte miss fel fick dom jäkligt mycket statligt bidrag som dom var duktiga på att bränna på ingenting. Fast det är dom säkert inte ensam om. Minns en kul radiodebatt där en färgad kvinnlig politiker gång på gång upprepade att hon inte kände sig kränkt av att en glass hette Nogger och en man från centrum mot rasism försökte få henne att inse att hon visst var kränkt av detta.
Börjar längta till nästa gång