tisdag, januari 10, 2006

Har du etnisk bakgrund?

Såg följande jobbannons i tidningen idag, hitta tre fel: "Vi söker multikulturella säljare! Pratar du arabiska, persiska, vietnamesiska, thailändska eller turkiska? Devicom utökar vårt team av telefonförsäljare i Kista! Är du mellan 18-30 år, har etnisk bakgrund och massor av energi, då är detta perfekt för dig!"

Första felet: "Devicom utökar vårt team". Bättre formulerat hade varit "Vi utökar vårt team" eller "Devicom utökar sitt team".

Andra felet och det jag reagerade mest på: "etnisk bakgrund". Etnisk bakgrund är något vi alla har. Grejen är den att vi har olika sorters etnisk bakgrund. Man kan vara vietnames, turk, tysk eller italienska. Men man kan faktiskt vara svensk också! Så jag kanske skulle söka det där jobbet! Eller snarare inte, om jag tänker ett liiitet snäpp längre. Dessutom tror jag inte att de söker svenskar, trots att jag visst har etnisk bakgrund, precis som alla andra. Det de menade och därför skulle ha skrivit i annonsen är troligen "har du annan etnisk bakgrund än svensk" eller dylikt. Men det är ofta så att man är hemmablind. Den egna etniciteten är normen och det är alla andra som är avvikande. Den egna etniciteten är osynlig för den är ju "normal". Lite på samma sätt som att mannen är normen i många kulturer (även den svenska till viss del) och kvinnan är den som är avvikande.

För övrigt är etnicitet inte det samma som nationalitet, även om det ibland överensstämmer. Kurder, flamländare och samer är exempel på olika etniska grupper utan egen nationalstat.

Tredje felet: Äh, det är bara det att jag är emot telefonförsäljning.).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Trist att behöva säga det, men det finns ingen etnisk grupp som heter "svenskar", iallafall enligt svensk lag. En svensk kan till exempel aldrig anmäla en person för hets mot folkgrupp. Dessutom är enda landet i världen där svenska är modersmål Finland, där 5% talar svenska. Gött mos eller?

Cliff Hanger sa...

Bara för att svenskar är den etniska grupp som är i majoritet i Sverige betyder det inte att svenskar inte är en etnisk grupp. Menar du att man måste vara i minoritet för att vara svensk? Det råder nog ingen tvekan om att svenskar utanför Sveriges gränser är en etnisk grupp. Varför skulle då svenskar inte vara en etnisk grupp innanför Sveriges gränser? Etnisk grupp är en synonym för en folkgrupp. Varför skulle inte svenskar vara en folkgrupp om t ex kroater är det? (Sedan är det en annan fråga att de etniska grupperna blir mer och mer uppluckrade ju mer globaliserade vi blir och ju mer vi beblandar oss mer med varandra).

Anonym sa...

Bra frågor..