söndag, augusti 27, 2006

Ungdomligt oförstånd


Igår när jag skulle handla öl på Systembolaget tittade kassörskan misstänksamt på mig och sa "Naa...har du leg?". Även om man gärna vill utstråla pondus och livserfarenhet, så tyckte jag att det var lite roligt. Jag är ändå 29 år, och om kassörskan tänkte att jag kunde vara 19 måste det vittna om att jag utstrålade ungdomlig fräschör och oförstördhet, och det är ju också trevligt. Med facit i hand var det nog ändå oansvarigt att sälja öl till mig, med tanke på hur jag sedan hanterade ölen. Idag är inte ungdomlig fräschör och oförstördhet några etiketter som passar särskilt bra på mig, för att uttrycka mig lindrigt.

När jag var nyss fyllda 20 år och skulle premiärhandla på Systembolaget behövde jag däremot inte visa leg. Det kändes snopet, men jag tyckte också att det var roligt om kassörskan tyckte att jag såg gammal ut. Tvärtom-situation jämfört med igår alltså.

Apropå ungdomligt oförstånd läste jag att den stora mängd ungdomar som är resultatet av 80-talets babyboom kan komma att avgöra valet. Det känns lite läskigt, tycker jag.

Fotnot: Det är inte han på bilden som skrivit inlägget.

17 kommentarer:

Andreas sa...

Välkommen i klubben...

virvla sa...

resorb och en hink vid sängen?

smultronpaj sa...

Stackars dig och krya på dig kanske man ska säga, fast egentligen är det väl inte särskilt synd om dig.

Innan jag fick barn fick jag alltid visa leg på systemet, t.o.m när jag skulle köpa cigg fick jag visa leg, men så fort första barnet ploppade ut så började jag tydligen se asgammal ut för sen dess har ingen frågat mig.

Anonym sa...

har också passerat gränsen för leg på bolaget.
beror mest på mitt Hells Angels skägg tror jag :)

jag har inte varit bakis på nästan tre veckor och det är otroligt skönt kan jag meddela.....

Andreas sa...

Tja, jag kunde utan problem knata in på bolaget när jag var 19, med skägg och liten knodd i barnvagn.

Nu, tio år senare, blir jag tagen för högstadie-elev när jag hänger i korridoren och väntar på rast för min dotter i skolan...

Jag vet ärligt talat inte hur man ska tolka det?

Cliff Hanger sa...

Virvla - Du är inte helt fel ute.

Smultronpaj - Nej, det är (var) inte synd om mig. Det första jag sa när jag vaknade var "Jag mår som jag förtjänar", på sambons fråga därom. Jag kan tänka mig att man känner sig vuxnare när man får barn och att det är nåt som märks i utstrålningen. Men det finns ju undantag, som man kan se på Andreas kommentar.


El Pedro - Nja, yttre attribut är ingen garanti. En flintskallig polare berättade idag att han fick visa leg på bolaget som 26-åring (han var flintis då också).

Andreas - Nej, det är svårt att tolka. Man blir lite förvirrad. Men det är rätt komiskt. :-)

Anonym sa...

men hade han skägg?????

allt hänger på skägget :)

Kristian Lagerfeldt sa...

Ålder är märkligt, så fort jag är renrakad i ansiktet får jag nästan alltid visa leg på systemet trots min aktningsvärda ålder av 34!

annaw sa...

Och med tanke på att jag räknas dit (till 80-tals boomen. iaf början av den) så kan jag bara säga: Oj HERREGUD :)

Och du, det finns inget som heter "för mycket öl". Skyll istället på något dåligt i maten. Eller dålig öl kanske ;)

Whoa sa...

Här kan vem som helst, när som helst, köpa sprit. Det finns inte ens något officiellt LEG i Japan för de som inte har körkort.
Saknar systembolaget och utbudet där. Min mor (japanska) är över 60 och de frågar henne om LEG ibland när hon är på systemet.
Hon säger att hon vet om hon ska vara glad eller ledsen...

70-tals Per sa...

Jag säger också välkommen i klubben! Jag kan fortfarande titta mig omkring nervöst på bolaget och tänka "bara inte den kassörskan med den barska hök-blicken" (impl -hon kommer fråga mig om leg). Fast nu var det säkert minst 5 år sen nån verkligen frågade. Om man är "stammis" på samma bolag undviker man också att bli kollad.

Cliff Hanger sa...

El Pedro - Det förtäljer tyvärr inte historien. Jag trodde annars att jag var safe med min 3 mm-skäggväxt i lördags, men icke sa Nicke.


Kristian - Nästan alltid? Som 34-åring! Det var värst! Får mig osökt att tänka på en kompis som blev tagen för 40-åring som 24-åring (även om det var tvärtom med åldersgissningen i det fallet).

Anna - Ja, det måste förstås varit den där kinamaten. Kycklingen var nog inte riktigt genomstekt, när jag tänker efter. "OJ HERREGUD" låter inte direkt förtroendeingivande annars... Misstänker att du bekräftar mina farhågor.

Zipang - Över 60 och de frågar efter leg?? Det måste vara något slags rekord! Och jag som blev fascinerad av att en 34-åring som Kristian fick visa leg så ofta.

70-talsper - Du som "lever i det förgångna" - visst är kassörskans myndiga och barska blick vid alkoholinköp en fin rest av gamla folkhemssverige ändå? Farbror statens förlängda, uppfostrande arm.

Mosstrollet sa...

Erhm.. jag får ju då inte gå på systemet än.. men i september ska jag rösta om Sveriges framtid.

Alltid nåt! :P

70-tals Per sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
70-tals Per sa...

Jag läste nyligen en krönika som handlade om att man inte behöver skämmas mer när man kommer gående på gatan med klirrande kassar (med särskilt utseende), fast som han säger "gammal skam sitter i", ungefär som när man som rodnande 16-åring skulle be om att få köpa ett paket kondomer.

Dom Sociala rättigheterna var ju bättre under "folkhemmet", men att myndighter mm. (moral-fascister) skulle kontrollera den enskilde medborgaren och hans vanor var knappast så kul. -Jag ska bara kolla spärrlistan, sjunger Cornelis i "en halv böj blues"

pash sa...

Måste ändå säga att jag som träffat dig IRL förstår kassörskan. Kanske inte oförstörd, men eeh.. välbehållen eller något. :)

Cliff Hanger sa...

Mosstrollet - När det gäller dig är jag beredd att göra ett undantag. Du är tillräckligt vettig för att rösta. Varsågod, du har min tillåtelse! ;-)

70-talsper - Menar du alltså att det finns saker som INTE var bättre på 70-talet? Jag är chockad. ;-)

Pash - He he... altid intressant att höra hur man uppfattas. Vet inte hur jag ska tolka det. Välbehållen låter bra, men egentligen tänkte du kanske barnslig. Som snart 30-åring kan jag väl avslöja att jag var sen i den fysiska utvecklingen i tonåren, och det kanske har hängt i sedan dess. Du såg rätt välbehållen ut också för att vara 40 år. ;-)