onsdag, augusti 23, 2006

Tillbaka på ruta ett

Jag såg just en repris av vårens sista När & Fjärran på TV. Bland annat var det ett inslag från Beirut. Sol och bad, god mat, magdans, exotiska och genuina miljöer blandade med en upprustad, västerländskt influerad stadskärna som andades framtidstro och optimism. Det såg riktigt trevligt ut. Man kanske skulle ta och boka en resa dit... Skämt åsido, det kändes faktiskt lite surrealistikt att se detta vackra vykort i form av ett resereportage med tanke på vad som hänt de senaste månaderna, strax efter att reportaget spelades in. Det är alltid tragiskt när krig utbryter. Och för Libanon var det extra tragiskt att det kom nu, med tanke på att de just fått igång turistnäringen igen, efter många år av inbördeskrig innan. Undrar när turistströmmarna vågar sig dit nästa gång?

11 kommentarer:

smultronpaj sa...

Det är nog inte meningen att man ska turista där.

Anna Malaga sa...

Hemskt trist. Man undrar hur mânga gânger historien ska upprepa sig.
Jag har en svensk släkting som flyttade till Libanon pâ sextiotalet, skaffade familj och ett liv där. De fick fly under kriget pâ sjuttiotalet och hon sa att hon aldig skulle âka tillbaka utan att ha nâgot hus i Sverige som säkerhet.
Jag trodde att hon överdrev, men....

Pash sa...

Även när det en dag blir fred, så lär det ändå dröja innan dom byggt upp allt igen till attraktiv nivå för turister. Å andra sidan så återhämtade sig Thailand rätt snabbt efter tsunamin.

S-Man sa...

Det är alldeles galet det som sker där nu. Tristsomfan!
Irak ska ju annars vara fint såhär års...

=)

70-tals Per sa...

"Bombad som Beirut" var ett begrepp på 70-talet som dessvärre fortsatt att vara sannt. Jag var faktiskt lite sugen på att ta mig dit ett tag. Jag skickar en hyllning till "Khadaffis lilla gröna" härmed. Israel är USA-imperialismens "kil" in i arabvärlden och tyvärr är ledarna där lakejer som inte biter husses hand.

Cliff Hanger sa...

Smultronpaj - Nej, det verkar nästan så. Men jag hoppas att folk vågar sig dit så snart som möjligt igen.


Anna Malaga - Ibland är det tråkigt att få rätt.

Pash - Ja, fast jag tror att det kommer att ta längre tid för Libanon att återhämta sig än för Thailand. Folk är nog mer rädda för krig än naturkatastrofer, jag skulle gissa att risken för krig känns större (beror så klart på vilken del av världen man pratar om, men jag tror att du förstår vad jag menar).

S-man - Ja, jag såg att det var 46 plusgrader i Bagdad häromdagen. Varmt och skönt! ;-)


70-talsper - Hm... hyllning till Khadaffi, den fattar jag inte riktigt(?). Khadaffi har inte så gott rykte i min värld i alla fall. Men visst är det galet hur mycket skit Israel tillåts ställa till med, beskyddade som de är av storebror USA.

Nyaga sa...

JA, det är trist det där.
och extra trist(för att få bli lite politisk) är ju att hela världen sitter på sina händer bara för att USA är så kära i Israel att de inte vågar säga ifrån när dom bomdar sönder ett helt land.

I don´t like USA!

70-tals Per sa...

cliffan: Kanske inte en hyllning, men "han är emot", vilket är bra (fast kanske inte med).

Malin sa...

Själv tyckte jag det var oansvarigt av TV4 att ens visa inslaget nu. Nästan som en förolämpning mot de som visades och intervjuades i inslaget. Tyckte gott de kunde ha väntat ett halvår!

Cliff Hanger sa...

Nyaga - Ja, så är det tyvärr.

70-talsper - Vi kan kanske vara överens om att det inte är bra att vara extrem åt något håll?

Malin - Jag tänker inte säga emot dig, det var inte någon jättebra timing att visa detta. Fast förolämpning håller jag inte med om att det var.

Studiomannen sa...

Det märkliga med Beirut i mina ögon (jag var där 1999) var den tydliga skillnaden mellan de kristna och de muslimska delarna. Klart jämförbart med Väst- och Östberlin. Du kan ju gissa var restaurangerna och sevärdheterna fanns någonstans.

Nu ser väl allt ut som Dresden.

För jävligt allting förstås. Jag antar förresten att När och Fjärran sa samma sak som jag: fantastisk stad! I alla fall då.