torsdag, augusti 24, 2006

Storleken har betydelse...

...i alla fall när det handlar om vad som är en planet och vad som inte är en planet.

13 kommentarer:

Andreas sa...

Tur för mig att Melinda bytte skola efter första klass, eftersom hon gick i klassen "pluto" och fritidset "Karlavagnen".

Temat är väl uppenbart antar jag?

Cliff Hanger sa...

Ja, det var tur. Klassen Pluto borde härmed stötas ut ur den där skolan, i konsekvensens namn. ;-)

SixesAndSevens sa...

Hej cliff!

Får man pröjs för att ha reklam på bloggen? Hur mycket? Hur går det till?

//Sugen på cash men för lat för att ta reda på det själv... :)

Pash sa...

Musse då? Vem bryr sig om Musse? Vad ska nu hans jycke kallas? Eller måste han avlivas?

Cliff Hanger sa...

Sixesandsevens - Jag har faktiskt inte engagerat mig i att aktivera detta "Google AdSense", som jag har för mig att det kallas. Först tänkte jag att jag ville ha några reklamören, men sen orkade jag inte göra de inställningar som krävdes. Tror inte att det finns så mycket pengar att tjäna, men det finns kanske nån annan som vet bättre - både om i fall det finns pengar att tjäna och exakt hur man bär sig åt?

Pash - Pluto får fortsätta att heta Pluto, men han får inte tro att han är en planet (även om de flesta disneyfigurer tycks vara egocentriker med perspektivet att omvärlden snurrar kring dem). Hund får han dock vara även fortsättningsvis. :-)

lisa sa...

hmmm... jag tycker att det könns lite oseriöst att rösta om en sådan här viktig sak. Visserligen var det kanske inte precis kreti och pleti som fick rösta, men ändå. Omröstningar om vetenskap, nej. Borde de inte kunda forska fram detta på något annat sätt? Och så tycker jag nog lite synd om Pluto.

Stefan sa...

Bah...Pluto ÄR en planet...sen kan sjärnkikarfetistcherna ha sina jävla konferenser om vad de ska heta...vem bryr sig liksom.

*vinkar till Pluto* och vrålar:

- Du är en planet. Det e lungt!!

Cliff Hanger sa...

Lisa - Jag tycker i o f s inte att det var oseriöst att man röstade om detta på en konferens med världens ledande astronomer. Det är ju vad man ska kalla Pluto för som man röstar om, och det är en definitionsfråga. Och definitionsfrågor borde man kunna rösta om. Det som däremot är oseriöst är att man röstade på konferensens sista dag. Det var bara ca 400 av 2700 astronomer som röstade därmed.

Stefan - Schysst av dig, Pluto behöver allt stöd han (hon?) kan få. :-)

Anonym sa...

vem fan bryr sig om Pluto är en planet eller ej liksom????

detta var nog den mest meningslösa sak jag hört på ett bra tag.

nej, förresten så är unika partiet och Paris hiltons skiva och att heltäckningsmatta är "inne" igen det mest meningslösa hittils iår.

Andreas sa...

CH: Ja, skolan är nerlagd, det kanske var en förnimmelse? ;)

Annars måste jag säga att det hela är rätt löligt, man degraderade ju Pluto till dvärgplanet för att inte istället behöva uppgradera tre andra himlakroppar till planetstatus...

Det var dock sjukt roligt att följa olika astronomers förklaring till varför de ansåg vi hade 8 eller 9 planeter =)

Annars håller jag med El Pedro. Heltäckningsmatta, inne igen? Jeeez... =/

70-tals Per sa...

el pedro: heltäckningsmatta är "inne" igen Är det sant? Det är ju årtusendets hetaste grej i så fall! När jag var liten var det heltäckningsmatta överallt, full med kattpiss, spyor och gammal intrampad mat. "-heltäckningsmatta i alla rum om man har lust, för en blygsam extrakostnad" (citat)

Det är i alla fall kallt på pluto. På något sätt var det dom extremaste planeterna man kom ihåg bäst, däribland pluto. Odemokratiska kupper av detta slag tycker jag mycket illa om för övrigt, oavsett om jag skiter i om kallas en planet eller inte.

70-tals Per sa...

jag hatar flummiga begrepp som "halvö", ö eller vik. Det är ju lite på samma sätt med planet. Himlakropp kan man i allafall kalla det. Om man är intresserad av fraktal geometri framstår de gängse definitionerna av tex halvö som helt godtyckliga. Ur en myras perspektiv är rätt mycket av en kuststräcka att betrackta som halvö.

Cliff Hanger sa...

El Pedro - Jo, men att Pluto är en planet är ju ett faktum som man fått inbankat i sig sedan man var liten. Det rubbar ens världsbild (rymdbild?) lite grann när de ändrar på det, även om jag tycker att det verkar logiskt att de ändrar på definitionen.

Andreas - Ja, det var nog ett omen. Håll ögonen öppna för fler tecken! (Jag såg just filmen "Signs" btw).

70-talsper - Heltäcknngsmatta är snuskigt. Men så är det poppis i England också, och där är de ju lite snuskiga. Visst är det coolt med extrema platser. Lite trist att vi får en extrem planet mindre i vårt solsystem.

Men skulle det inte vara konstigt om man definierade halvöar och annat efter något annat perspektiv än människans? Det är väl ändå det som är mest intressant för oss? Jobbigt om allt ska vara relativt, då blir det svårt att hitta begrepp som funkar (?), om du förstår vad jag menar. Det underlättar om man kan enas om vissa begrepp och definitioner i stället för att ha en uppsjö av dem för alla möjliga individer och situationer.