tisdag, augusti 29, 2006

Ögonvittne i bajenklacken

Som säsongare i bajenklacken antar jag att det är min plikt att komma med lite förstahandsinformation angående gårdagens skandal. Fast mest blir det nog åsikter.

För det första ska inte de skitungar som sabbade igår kallas för supportrar eller hammarbyare. Supporter betyder att stötta, hjälpa etc, men det var knappast något som dessa patetiska, fascistoida element sysslade med igår. Och för att få kallas hammarbyare ska man inte motarbeta klubbens intressen på det vis som idioterna gjorde igår. Jävla idioter, nu kan vi få poängavdrag, rejäla böter och match inför tomma läktare. Och spel på Söderstadion vid nästa derby är bara att glömma. Råttsunda here we come!

Jag inser att man blir förbannad och frustrerad när spelet är skandalöst dåligt (även om 0-3-underläge i paus var lite i överkant sett till matchbilden). Det blev jag själv. Men att utsätta andra personer för risken att träffas av raketer i huvudet är inte okej. Inte ens om det gäller en linjedomare som fattat några tveksamma beslut. Dessutom höll man på att skada andra klackmedlemmar och matchvärdar. Att storma planen är inte heller så konstruktivt. Förutom det uppenbart förkastliga med detta beteende borde det straff som följer av detta avskräcka personer med ambitionen att kalla sig för hammarbyare ifrån att syssla med dessa dumheter.

Det ska dock sägas att den klart största delen av bajenklacken tog avstånd från huliganerna/huliganwannabesen. Ljudligt. Dessar ramsor skanderades mot den klick som ville sabba:

Vi gillar Bajen - det gör inte ni!

Ut med packet!

Vet din mamma vad du gör?

Hela Sverige skrattar

Ni kan dra åt helvete!

Men även om huliganerna var i klar minoritet tycker jag ändå att de såg ut att vara relativt många, det ska sägas. Mycket tråkigt.

Jag skäms inte för att vara hammarbyare idag. Det kommer jag aldrig att göra. För de här idioterna är inte värdiga att kopplas samman med Hammarby eller med mig. De grönvita färgerna hör hemma hos riktiga hammarbyare, de ska inte idioterna få ta över. Däremot tycker jag att det är sorgligt att några idioter sabbar för oss andra. De släpar föreningen Hammarby och oss riktiga hammarbyare i smutsen med sitt beteende. På några minuter förstör de mycket av det goda rykte som Hammarby har i hela Sverige. Och det straff som blir konsekvensen av detta kan definitivt såga av Bajen från guldstriden.

Det verkar som att det finns en del unga män i en ny generation som går på bajenmatcher med en annan inställning än vad man gjorde för några år sedan. Då hanterade man motgångar mer med galghumor, underdogmentalitet och med opåverkat starkt stöd till laget. Sånger och ramsor som "Always look on the bright side of life", "Skit i tabellen, Bajen är bäst ändå" och andra kraftfullt sjungna sånger i motgång var vardagsmat. Man tyckte förstås inte att det var roligt att förlora, men självdistansen och klacksparksmentaliteten var mer påtaglig. Det fanns (finns?) t.o.m. folk som kallade sig "motgångsbajare" (jämför med medgångssupporter). Man satte, förvisso inte odelat positivt, en masochistisk ära i lidandet och i att stötta laget i alla lägen. Idag känns det som att det finns fler unga killar som går på bajenmatcher och tycker att det häftigaste som finns är att utmärka sig själv på ett eller annat sätt. De har influerats av "coola" huliganfilmer och huliganbilder på nätet, de är mer intresserade av bengaliska eldar, dödskalleflaggor och att göra sig ett namn inom en "firma" än snygga crosspassningar och tvåfotsdribblingar. Och de har inte en tillstymmelse till klacksparksmentalitet, särskilt inte vid motgångar. Signaturen Jürgen Hingsen är inne på ungefär samma linje och skriver mycket bra i detta ämne här.

Det som hände igår är allvarligt, men jag tycker inte att man för den sakens skull huvudlöst ska straffa Hammarby hårt. Det man kan kritisera Hammarby för är möjligtvis att man missade så många raketer (och bananer) i visiteringen. Men vad ska man annars kunna göra om några puckon vill sabba? Ordningsvakterna och matchvärdarna lyckades i alla fall snabbt fånga in de som sprang in på planen. Rent hypotetiskt skulle bråkmakarna också kunnat vara aikare eller djurgårdare (jag har som sagt redan konstaterat att de inte var riktiga hammarbyare i alla fall) som ville åsamka Hammarby skada - ska då Hammarby bestraffas? Ska puckon som inte ens är riktiga hammarbyare få orsaka Hammarby stora böter? Nej, plocka ut de som bråkade och ge dem kännbara straff i stället! Jag såg att vakterna filmade några bråkstakar. Hoppas att de kan plocka många på det viset.

20 kommentarer:

annaw sa...

Jag såg matchen på tv. Och domaren (eller domarna) var enligt min mening mycket bra, inte många tvivelaktiga beslut. Som det kanske kan uppfattas från läktarhåll.. Sen håller jag med om allt annat. Himla synd om den förhållandevis lilla klick som förstör. Jag tycker det räcker med lite böter och ORDENTLIGA straff för de personer som muppade sig. Poängavdrag tycker jag nog inte... Isf kanske djurgårn också borde få det? För de var väl från deras sida myntet som träffade en linjedomare i huvudet kom?

annaw sa...

förtydligande: det är INTE synd om klicken som förstör. Det är synd om alla andra RIKTIGA fans. Så.

Studiomannen sa...

HIF (Helsingborg förstås) är den klubb i Sverige som satsat mest på taktiken att stänga av supportrar. Fast deras firmaboys är rätt många i alla fall. Men man slipper se idioterna om de inte får komma in på arenan.

Förstår Åhlund: förbannad och vill ge 3 poäng till DIF.

Anonym sa...

mycket bra skrivet Cliff.

annaw sa...

jag blir faktiskt lite arg när de på radionyheterna säger att "bajenfansen störtade in på planen..." osv osv. Snacka om att dra ALLA över en kam! Det är skittrisst när de gör så!

malin sa...

Väl rutet! Förhoppningsvis begriper den stora massan också att det är skillnad på fans och fans.

Andreas sa...

Med den bakgrund jag har, dels genom att ha stått i klack som riktig fanatiker, och sen även jobbat med den andra sidan, nämligen som publikvärd, i många år, kan jag inte helt hålla med dig.

Visst, det är många i klacken som inte gillar firma-falangen, men att på något sätt försöka påstå att det BARA är firmaidioter som gör detta och att klacken i övrigt inte skyddar dem och står bakom dem även om det sjungs vissa ramsor är inte hela sanningen. Jag kan, utan att veta säkert, nästan helt svära på att de killar som fångades upp inne på planen inte på något sätt hör till den inre kärna av firmafolk som håller på bajen, möjligtvis ur baby-gängen, men snarare uppviglade och hetsade oförståndiga puckon. Såna finns det nämligen många av, och det räcker för firmakillarna att dra igång och hetsa stämningen, så får de automatiskt med sig många många fler... Problemet är långt ifrån så enkelt att man kan säga att det är en liten klick som förstör, det finns en stor (tyst) massa i varje klack som imponeras av dessa lirare, och ger dem ett tyst stöd och skydd när det bränner till, som igår t ex.

Personligen anser jag att det behövs en mer omfattande lagstiftning som man gjort i England, där man kan porta folk från arenan för "fotbolls-relaterade" brott utanför. Men det där är en jättesvår balansgång, för i England har det gått så långt att man kan bli bannlyst från att gå från matcher om man har oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Man kan alltså bli portad för att ha befunnit sig där polisen anser att det har skett ett fotbollsrelaterat slagsmål eller annat...

Som sagt, diskussionen kan fortsätta hur länge som helst, det finns mycket att säga, men jag måste nog sluta nu..

Kontentan är att det inte alls är "bara en liten klick" det är skitsnack och mediaformuleringar för att Thunell vet samma sak som alla andra, att det är mycket mer komplicerat än så, men medger man det kommer publiken aldrig återvända och sponsorerna börja gå på hockey igen.

HammarbyHöjden sa...

Skyll dig själv, men tack ändå.
http://bajenvarnamnet.blogg.se/

Pash sa...

Det är förkastligt när det händer, och jag har tyvärr själv fått uppleva allt för många haverier när det gäller mitt lag. Samma sak där. Det är inga äkta supportrar som drar ner sitt lag i skiten och ger dom böter, miljonförluster eller poängavdrag. Det är i mina ögon ett jävla patrask som inte ska vistas på arenor någonstans.

Vi må hålla på olika lag, men i det här fallet står vi garanterat på samma sida i våra åsikter.

Jävligt tråkigt för er äkta supportrar, laget och föreningen.

Cliff Hanger sa...

Anna - Jag håller med. Man ska i första hand straffa de som begått handlingarna. PERSONLIGT ANSVAR, tack. Tyvärr är reglerna skrivna så att klubben har väldigt stort ansvar för sina "supportrar". Förhoppningsvis ändras dem (DIF:s ordförande är t.ex. inne på det). Sedan måste man erkänna att man misslyckats med att hindra folk från att ta in en hel nyårsshow med raketer in.

Peter - För min del får de gärna stänga av asen på livstid. Portande har visat sig vara effektivt i England läste jag nyss.

El Pedro - Tack. :-)

Malin - Tack. :-) Ja, ett steg på vägen som skulle underlätta vore t.ex. om medierna lärde sig skilja på begrepp som huliganer, supportrar och fans, vilka ofta blandas ihop.

Andreas - Jag skrev faktiskt "Men även om huliganerna var i klar minoritet tycker jag ändå att de såg ut att vara relativt många, det ska sägas. Mycket tråkigt."

Tyvärr har jag sett inne på Bajen Fans forum att det är åt helskotta upprörande många som försvarar eller vill bagatellisera huliganernas beteende. Det är mycket sorgligt. Jag trodde i min enfald att 99 % skulle fördöma idioterna. Svårt att säga, men det kanske bara är 80 % som fördömer idioterna. Jag känner inte riktigt igen mig i supporterleden längre.

Jag vet inte om du tittade på Jonas Karlsson i tisdagens Sportnytt, men tydligen finns det redan en lagstiftning i Sverige som skulle kunnat stoppa huliganerna, om klubbarna bara hade tillämpat den. Med den lagen kan klubbarna ge folk tillträdesförbud, och om de bryter mot det kan de få fängelse. Förhoppningsvis blir klubbarna bättre på att använda denna möjlighet nu.

Om man ser till hela publiken på Söderstadion är de som är beredda att agera på ett sätt som skadar Bajen i klar minoritet, troligtvis vad man skulle kunna kalla klick, men definitionen av mängden behöver vi inte diskutera. I stället kan vi nog enas om att rötäggen är bedrövligt många.

Hammarbyhöjden - Bra att du fortsätter!

Pash - Jag kan inte göra annat än hålla med.

Studiomannen sa...

England kanske använde lite trubbiga verktyg, men efter Heysel -85 och framförallt Hillborough -89 hade de fan inget att välja på. Millwalls, Chelseas, West Hams och Manchester U:s (framförallt dessa lag) firmor lever vidare och slåss som inget hade hänt, men skillnaden från förr är oerhört stor.

För min del kan man radera ut idioterna från jordytan, men det finns en åtgärd som kommer att diskuteras igen, förstås:

BARA SITTPLATSER.

England återigen alltså. Jag är kanske för gammalmodig men jag kan fan inte se en sittande klack framför mig. Det finns inte.

Andreas sa...

Som jag nämnde tidigare, och även skrivit hos mig själv, så är det att stoppa huvudet i sanden när man säger att det här inte är "riktiga" supportrar. Träffar du de här killarna en och en, då kan jag lova dig att det verkar vara en jävligt välordnad och extremt fotbolssinitierad, och framförallt passionerad supporter. Att kalla det nåt annat är bara bull, tyvärr, för det vore så skönt att kunna göra det. Dock, de som sprang in på plan och de som drog av nödblossen, det är oftast mer eller mindre lurade snorungar eller andra jävligt vilsna och okontrollerade killar, som inte har koll på läget. De som egentligen ligger bakom det hela gör inte bort sig på det viset.

Vad det gäller lagen om tillträdesförbud, så finns det ett problem...
De som man inte vill ha in på arenan, de som slåss i klubbens namn före och efter match och annat, de kommer bara polisen i kontakt med i dessa lägen. Pga sekretess och PUL får inte polisen meddela klubbarna identitet på dessa killar, och polisen får inte ansöka om tillträdesförbud hos åklagare, det får bara klubben. Klubben kan bara ansöka om det för saker som hänt inne på arenan där de har arrangörsansvar, och där har de ju inte tidigare gjort något. Dessutom är detta tillträdesförbud maxat till två år...

Vid ett annat tillfälle kan jag visa dig mer omfattande material på hur lagen ser ut i England, så förstår du hur stor skillnaden är.

Problemet är fortfarande att man inte vill kännas vid problemet och att man har en annan syn på detta "problem" i Sverige. I England är man beredd att gå väldigt långt för att skydda sin fotboll, i Sverige är man orolig att trampa folk på tårna och mesar sig fram, vilket gör att de som vill kan fortsätta utnyttja flatheten.

Peter: De riktiga supportrarna står upp ändå på "sin" läktare.

Cliff Hanger sa...

Peter - Bara sittplatser skulle vara ödesdigert för klack-kulturen tror jag. Bättre sektioneringar kanske skulle hjälpa i stället?

Andreas - Jag stoppar inte huvudet i sanden. Jag tror att du missförstår mig. Det är möjligt att de här som bråkar är väldigt intresserade av fotboll också, förutom med att ställa till med jävelskap. Jag vet inte, jag såg inte vilka de var och jag brukar inte umgås med folk som håller på och bråkar. Det jag menade var att en supporter, i ordets rätta bemärkelse, inte håller på och sabbar för sin favoritklubb - därför ska de inte få kallas supportrar, tycker jag. Inte heller förtjänar de den stolta etiketten "Hammarbyare". "Huligan", "fotbollsmördare", "pucko" eller "idiot" passar bättre, tycker jag. Men jag förstår om de för dig är "galna bajare".

Visst har man varit för mesiga mot huliganerna, men jag tror och hoppas att man kommer att ändra inställning nu.

Andreas sa...

Med undantaget att det inte är just galna "bajare" det rör sig om. Dessa falanger finns ju inom alla större klubbar, Stockholmslagen har sina framträdande och sen främst IFK men även numer i viss mån Helsingborg och MFF.

Och galna.. jag vet inte, de flesta är väldigt medvetna om vad de pysslar om, med den avigsidan då att de är.. tja, de själva skulle nog bäst gå med på etiketten "fotbolls-vålds-romantiker"

För övrigt gott att se att Aftonbladet valt att hänga ut folk så gott de kan.

Panik sa...

Bra skriv1! Ledsen att jag missat denna blogg.. Nu har jag lite att gå igenom..
Kör hårt!

Nyaga sa...

Det är mycket ledsamt det som hände.
jävla nollor.
Nu blir det ju skit om sthlms-fotbollen igen!

Cliff Hanger sa...

Andreas - Även om de är medvetna om vad de gör, tycker jag att de gör galna val och galna prioriteringar, förutsatt att de anser sig vara hammarbyare.

Ja, det är bara att hänga ut dem. Nästan så att man får lust att utbrista "Häng dem högt!", men det vore kanske ändå att överreagera en aning...

Panik - Tack och välkommen! :-) Jag ska kolla in din blogg då och då också.

Nyaga - Nollor var ordet.

lisa sa...

Det måste hur som helst vara väldigt frustrerande!
Jag förstår mig inte på sport eller att kolla på sport, men jag hade en period när jag verkligen försökte bli gaisare, men det gick inge bra. Kan ändå tänka mig hur trött man skulle bli på folk som bara förstör för så många.

barajagjohanna sa...

Usch, vad jag avskyr sånt här. Det trista är att straffa Hammarby, som om det vore deras fel. Jag gillar inte kollektiv bestraffning. Däremot är det ju jättesvårt att straffa någon när man inte tar fast många. Skitungar som förstör! Usch!

Nu är jag varken Hammarbyare eller särskilt fotbollsintresserad, men däremot är jag Leksing i hjärtat och väldigt hockeyintresserad, så jag förstår helt och fullt dina känslor. Hade det varit samma sak på en Leksandsmatch hade jag blivit rasande och ledsen på samma gång, och lätt skrikit NI KAN DRA ÅT HELVETE och allt annat.

Cliff Hanger sa...

Lisa - Ja, man blir väldigt arg, frustrerad och maktlös när amn ser folk som beter sig på ett sätt som man direkt förstår ska förstöra för ens lag.

Barajagjohanna - Precis, jag förespråkar också i första hand personligt ansvar, inte kollektiv bestraffning.