söndag, augusti 20, 2006

Mediakåt överåklagare?

Det stormar just nu kring Henrik Larsson. I gårdagens cupmöte med Elfsborg drämde han till med en uppercut i magen på Jon Jönsson, till synes oprovocerat. Henke slår (!) ifrån sig och hävdar att han bara tryckte bort Jönsson med öppen hand, men på dessa videobilder ser man tydligt att Henkes version inte stämmer. Sedan vet jag inte om Jönsson hade provocerat Larsson tidigare i matchen, det är inte omöjligt.

Henkes uppercut är förstås ingenting jag försvarar, men det känns en smula löjeväckande om detta ska prövas i domstol. För i jämförelse med vad som annars tillåts ske på diverse sportarenor utan rättsliga efterspel är detta ingenting speciellt extraordinärt. Var var överåklagare Sven-Erik Alhem t.ex. när Marcus Nilsson satte fingrarna i ögonen och höll på att slita ut dem på Kalle Koskinen? Men kanske handlar det just om att det är superstjärnan Henrik Larsson som är syndaren denna gång? Kanske lockar det extra mycket att statuera exempel i detta fall och sola sig i uppmärksamhetens glans?

Jag tycker absolut att Henrik Larsson ska få några matchers avstängning. Men om man ska blanda in domstolsväsendet i detta får man öppna ögonen för det som annars sker och har skett på andra idrottsarenor, om man ska vara konsekvent. Annars är detta enbart en fråga för Fotbollens granskningsgrupp.

Fast det viktigaste för mig är att Henke blir avstängd till matchen mot Hammarby på tisdag. Blir han det är jag nöjd.

12 kommentarer:

Smiley sa...

Håller helt och hållet med dig om att för några är det bara självreklam. Men vad han gjorde är ganska sjukt tror jag.

Mosstrollet sa...

För mej såg uppercutten, mer ut som en knuff än ett slag.
Hur som helst tycker jag det var fel av Henke, men att dra det till domstol känns bara löljigt.

Stefan sa...

bah... Henke hade kunnat hosta i killens rikting och han hade i alla fall tagit räkning till 9...jösses man saknar inte alls Rivaldo längre när en ny glaslirare presenterat sig...

jag tror att det är som du skriver att bara för att det är Henke som i mångt är den schysste och allt det där, så får denna anka propotioner som skulle fått vilken struts som helst att avundsjukt mummla ngt om anabola steorider.

Cliff Hanger sa...

...för att inte tala om alla armbågar som delas ut i tid och otid till vardags, utan att någon överåklagare någonsin reagerat över det.

sofia sa...

Jag tycker faktiskt att man oftare borde göra en större grej av fula tacklngar och våld inom sporten, det ska inte vara lindrigare för att man gör det på en idrottsarena. Därför tycker jag att det är positivt att henkegrejen ska prövas i domstol.

Cliff Hanger sa...

Men Sofia, då skulle varje hockeymatch, rugbymatch, fotbollsmatch, handbollsmatch o.s.v. kräva en massa polisanmälningar. Det sker hela tiden en massa småfula grejer på idrottsarenor som knappast skulle accepteras om det hände på t.ex. trottoaren. Är man med i en match har man också gått med på att det är andra regler som gäller än utanför planen. Med det inte sagt att det Henke gjorde är okej. Han SKA straffas för det. Men det är ingenting för domstolsväsendet.

Stefan Alfelt skriver rätt bra om detta här:
http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,874453,00.html

Cliff Hanger sa...

...och i vissa extrema fall ska självklart det som händer på planen tas upp i domstol.

kurage sa...

Hehe, jag tycker det roligaste i det här vattenglaset är att Henke verkligen tror på sig själv när han upphetsat ska förklara situationen med en stor portion efterhandskonstruktion : )

Studiomannen sa...

Vi verkar ha rätt lika åsikter...

...pratade med Brink på Radiosporten igår och han sade liknande omskrivningar av Alhem. Begriper mig inte på Alhem.

sofia sa...

Jag tror att jag skrev lite annorlunda än jag tänkte, jag håller med om de fula grejerna som händer hela tiden, typ tacklingar osv. att dom "hör till". Det skulle ju bli för mycket om man höll på å trixa med dom. Vet inte vilken situation henkes grej var i iofs så jag kanske inte borde sagt nåt om den, men jag tyckr att et är skillnad på att putta till nån lite för hårt när man jagar en boll och på att putta till nån lite för hårt när det tex är avblåst/bollen är nån helt annan stans. Fattar du vad jag menar? Zidanes tex. den borde anmälas. För där handlar det inte om att vinna bollen/matchen.

Cliff Hanger sa...

Kurage - Ja, visst var det lite lustigt. Det syntes på hans ögon att han inte riktigt trodde på sig själv egentligen.

Peter - Bra att få stöd för sin uppfattning från en insatt.

Sofia - Jag tror nog att vi tycker ungefär likadant trots allt.

Cliff Hanger sa...

Fan att inte Henke var avstängd...