fredag, april 14, 2006

Mina favoritdjur


För ett tag sedan fick jag i uppdrag av Argaste att lista mina tre favoritdjur. Det säger sig självt att det inte var de djur som jag helst skulle se som mina husdjur som jag skulle lista. Det skulle inte vara så roligt att skriva att jag nog skulle föredra katter, hundar eller kaniner för det ändamålet. Om jag inte hade varit pälsdjursallergiker skulle de djuren kunnat platsa i det mangoanska hushållet. Andra djur jag funderat på som tänkbara husdjurskandidater har varit minigris, leopardgeckoödla, sköldpadda och leguan. Men efter ett misslyckat gästspel av katten Devil (jag gjorde ett tappert men dödsdömt försök att kämpa emot allergin och min aversion mot kattlåderensande i några veckor 2004) har jag nöjt mig med silverfiskar och dammråttor som husdjur. Har inte varit tillräckligt intresserad av att skaffa något husdjur efter det. Just det ja, jag och exet hade akvarium för fem år sedan också. Men det bar sig inte bättre än att firrarna antingen käkade upp varandra eller dog av dåligt vatten (skäms på oss)...

Nej, både Argaste och jag och säkert många med oss har en förkärlek för djur med specialeffekter. Till de häftiga djuren hör förstås alla djur som finns med i Guinness rekordbok. Alla som kan tiulera sig giftigast, högst hoppande, glupskaste, snabbaste, långsammaste etc är självklara på listan över favoritdjur. Men även djur med speciella egenheter. Till exempel Svarta änkan, som käkar upp hannen efter att han befruktat henne, eller lämlar som beter sig som kamikazepiloter då de rusar mot döden i flock. Loppor, som hoppar otroligt långt i förhållande till sin längd. Kameleonter är häftiga med sina färgskiftningar. Pirayor fascinerar som effektiva mördarmaskiner. Gräshoppssvärmar med flera miljarder individer. Enormt fula djur som näsapor (se bilden), kattfiskar, marulkar är intressanta, tänk att såna djur får para sig! Har också för mig att näsapornas hannar har högre status och större chans att para sig ju större näsa de har. Jag tycker att näsapornas näsor ser roligare och fulare ut ju större de är. Som tur är för hannarna tycker inte näsapshonorna likadant som jag. Djur med roliga eller coola namn är också kul, t.ex. blåmes, dödskallefjäril, bärfis och tvestjärt.

I den förnämliga (nåja) tidningen Stockholm City har de två år i rad betygsatt djuren på Skansen efter den show som de bjuder på. Ingen dum idé. Sedan är det fascinerande även med djur som är supertråkiga, som inte showar så mycket. De fascinerar med sin tråkighet. Djur som nästan inte gör någonting. De bara finns ungefär. Plankton är väl ett exempel på ett sånt djur. Man har nog jäkligt taskig karma om man återföds som plankton. Det finns egentligen rätt många smådjur med icke avundsvärda liv som måste haft dålig karma i sitt förra liv. Eller vad sägs om t.ex. dyngbagge, amöba, spyfluga eller binnikemask? Eller vilken insekt som helst egentligen. Nej tacka vet jag noshörningar, de är schyssta djur! Det måste de vara, för det ska jag tydligen återfödas som.

13 kommentarer:

turbotrollet sa...

Jag såg "March of the Penguins" för några dagar sedan - WOW säger jag bara! Fachinerande fåglar! Har du inte sett den så gör det! ;D

Cliff Hanger sa...

Jag har sett pingviner gå, det ser rätt kul ut. :-) Men den där marschen är kanske nåt extra?

lisa sa...

jag har hört att lälmlar kan bli så arga att de dör av ilska. Så coolt. Hoppas det är sant. Det är nog ett av de få djuren jag kan tycka i alla fall lite om.

Anonym sa...

jag har ju helt glömt bort att göra det där trots att jag skrev som kommentar att jag skulle testa mig! attans. gör det nu.

vilka är dina tre favoritdjur egentligen då?

Anonym sa...

An alligator
Almost 39% of people will be reincarnated as a higher form of life than you.

You're not perfect, but you've lead a better life than most. With a few changes now, your next life could be even better.

Jag var tvungen att bli det fulaste djuret såklart.

Thérèse sa...

Har man barn så är det ett ständigt tjat om att skaffa djur... får se hur länge det dröjer innan vi har nåt husdjur. Mina vill ha en cockerspaniel.

Vandrande pinnar som var inne att ha som husdjur när jag var liten hamnar högt på listan över tråkiga djur.

Anonym sa...

Jag måste säga att jag har en förkärlek till ödlor. En saftig leguan på två meter skulle inte sita fel!

Cliff Hanger sa...

Finns många djur som man gillar på olika sätt. En leguan har jag som sagt funderat på att skaffa, men de är väldigt känsliga, har jag för mig. Med tanke på hur det gick för akvariefiskarna ska jag och sambon nog skaffa ett stryktåligt djur, om vi ska skaffa något (även om hon var oskyldig till fiskdöden).

Ledsen Virvla och Guldgrodan, men ni tillhör nog den kategori av djur som jag förvisso är intresserad av, men på avstånd.

Lisa - Jag håller med, jäkligt häftigt att dö av ilska. Argaste kan slänga sig i väggen, lämlar är djur som är arga på riktigt! Fast "coola" är nog fel ordval. De verkar snarare rätt hetlevrade.

Thérèse - Kolla det jag skriver om din kommentar i nästa inlägg!

Anonym sa...

Virvla är inget djur vill jag bara understryka. Inget djur som jag vet om existerar i alla fall.

Anonym sa...

jaha du menade kanske alligator. jag är så inihelvetetrög.

Cliff Hanger sa...

He he, ja Virvla, det är som alligator du får hålla dig på avstånd. Som människa är det inte fullt lika nödvändigt. ;-)

Anonym sa...

Lämmlar är stenhårda!

Stefan sa...

djur som suger: mygga
djur som rular: myrslok
djur som är feta: sjökor