tisdag, september 19, 2006

Till er som tror att socialism handlar om avundsjuka på de framgångsrika

Detta skrev en person i ett forum:

"Efter att ha läst mängder av inlägg här på Val 2006, både före och efter valet så kan jag bara komma till den slutsatsen att kommunism inte är något annat är avundsjuka. Man unnar inte någon möjligheten att lyckas. Istället skall de som det gått bra för straffas. Allt ditt är mitt, allt mitt är mitt...

Socialism är inget annat än att ta in allas pengar och sedan fördela dem efter eget önskemål, sedan må man kalla det vad man vill.

Nu hoppas jag bara att företagarna i Sverige tar sin del av ansvaret och ger de arbetslösa jobb, som de sagt sig vilja göra om Alliansen vann valet.

Det blir spännande år!"


Det här svarade jag:

Avundsjuka? Du kanske inte har tänkt på att alla inte är födda med silversked i mun? Att alla inte föds med samma förutsättningar. Att det faktiskt finns "skitjobb" som måste utföras av någon - men måste man ge skitlöner och dåliga arbetsvillkor för de som utför dessa arbeten? Har du tänkt på att det finns sjuka, handikappade och arbetsskadade som måste leva på det samhället har att erbjuda av välfärd? Alla kan inte uppnå "the american dream" och göra en klassresa uppåt. Alla vill heller inte göra en klassresa. Men det är ju en annan grej som Moderaterna hämtat från USA, att gynna dem med rika föräldrar. För dem är det inget problem med att ha råd att plugga på universitet. Alla vill eller kan heller inte ha de jobb som ger högre inkomster, utan vill eller kan bara jobba med "enklare" jobb som ger mindre i lön - varför ska de få ännu mindre i lön i jämförelse med de redan gynnade i samhället? Varför ska vi ha ett egoistiskt samhälle där klyftorna vidgas och vi sparkar på dem som redan ligger och gynnar dem som redan är gynnade? Nej, jag föredrar ett solidariskt samhälle där man hjälper varandra och som är mer uthålligt för hela samhället i längden.

Jag hade kunnat skriva en mer genomarbetad text, men jag skrev detta rakt ur hjärtat. Jag kunde ha diskuterat att han blandade ihop kommunism och socialism. Jag kunde ha kommenterat att socialdemokrati rent ideologiskt absolut inte handlar om att någon eller ett fåtal på ett odemokratiskt sätt väljer vad pengarna ska gå till (de som bestämmer är flera och de beslut de fattar grundas på representativ demokrati).

Emma, en högavlönad person (kriminolog) med ett solidariskt vänsterhjärta, är inne på samma linje som jag, och för henne handlar socialism definitivt inte om avundsjuka, eftersom hon nu får mer pengar i plånboken efter maktskiftet. Läs det hon skriver här.

12 kommentarer:

lisa sa...

Bra rutet! (eller ja, skrivet). Välldigt samlat och bra formulerat för att vara skrivet "i stundens hetta".

annaw sa...

Det här med att vara gynnad.. Visst, alla har väl inte riktigt samma förutsättningar att plugga t.ex på högskola. Men alla har möjligheten! Sen håller jag verkligen med om att det är sjukt att viktiga sk "lägre" jobb typ som sjuksköterska borde vara högre avlönade.

annaw sa...

(med förutsättningar menar jag att barnens föräldrar redan är högre utbildade och kan "hjälpa till")

emma sa...

=)

70-tals Per sa...

Håller med. "den svenska avundsjukan" gnäller alltid högern om. Bara ett sätt maskera orättvisorna och inte vilja förändra dom. OK om ALLA var miljonärer och hade ett fett liv, då hade jag kunnat unna någon några mille till. Men nu är "någons bröd den andres död" s.a.s, så ekvationen går inte ihop.

Stefan sa...

respekt! men visst är det så att mycket vill ha mer och det kan man bara få genom att de som har mindre får mindre.
Annars går inte ekvationen ihop, och då måste man hitta argument som "avundsjuka", "lata jävlar som lever på a-kassa", "snyltåkare"osv...

men vi lär väl få se vad det nya arbetarpartiet lyckas göra under de kommande fyra åren. Ingen är gladare än undertecknad om de inte försätter landet i bankrupptläge och att de rika och bemedelade får ännu mer att sätta sprätt på.

jag säger : surprice me;)

barajagjohanna sa...

Asbra.

Fialicious sa...

Sedan kan man ju dessutom tycka att det är en jäkla skillnad på socialdemokrati och socialism, vilket de där högerfjantarna inte verkar ha någon som helst koll på.
De ser liksom inte att det finns något annat än socialdemokrater på vänsterkanten, men likt förbannat så kallar de folk för kommunister!?
Jag tror minsann de är smått schizorena hela bunten.

Cliff Hanger sa...

Kul att så många intelligenta människor håller med mig. :-)

Anna W - Med "redan gynnade" menar jag både de som föds i rika hem och de som idag är höginkomsttagare. Jag menar inte att en städare ska tjäna lika mycket som en läkare, men Sverige behöver inte ökade klasskillnader och den risken är större med allians-politik än vänsterpolitik. Min vän Nyaga (han får ta ansvar för att uppgifterna stämmer) har sammanställt några punkter ur moderaternas politik som högst troligt kommer att öka klasskillnaderna, du hittar dem här:

http://nyaga-nyaga.blogspot.com/2006/09/dark-ages-are-upon-us.html

Alla kan eller vill heller inte utbilda sig till avancerade jobb. Men deras arbeten behövs också, därför ska vi inte försämra villkoren för dem.

Det är så självklart tycker jag, vi kan inte spara in på de som redan har det lite svårt och de som har det mycket svårt samtidigt som vi förbättrar för de som redan har det bra.

Mosstrollet sa...

Bra skrivet, håller med precis!

70-tals Per sa...

Nämn det land där denna fantastiska politik går ihop skulle man kunna fråga arbetar-moderaterna. Var gynnar rå högerpolik ALLA?

Bara i helbizzarra ekonomiska idealiserade odeller (där man man bortser från 90% av verkligheten) kan man "bevisa" att välfärden ökar för alla. Var öser man miljoner över redan miljardärer, inte är avundsjuka utan bara tok-glada, och där det samtidigt inte finns många som lever i yttersta fattigdom -USA? (påminner om den fråga som kommunister fick på 70-talet. -Vilket är ditt idealland, Ryssland?).

70-tals Per sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.