onsdag, september 13, 2006

Svensk bugg vs finsk disco

I efterdyningarna av "So you think you can dance" och "Let´s dance" på TV har dansen fått ett uppsving i Sverige. Jag vet inte om det var detta som föranledde sambon till att lura med mig på danskurs, men hur som helst lät jag mig föras in på detta nya spår i mitt liv. Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort (dans)steg för Cliff Hanger.

Först var vi (läs: sambon) inne på att gå och lära oss line-dance, men det var fullbokat på många ställen, och där det inte var fullbokat var det på tider som inte passade oss. Så det blev bugg.

Jag hade svårt för att inte brista ut i skratt där jag stod, omgiven av andra medsläpade män, och stampade takten på stället som en annan häst eller något dylikt (buggstegen för killar är löjligt simpla, i alla fall på nybörjarnivå). Miljön gjorde också sitt till: Vardagsklädda, nyktra och osäkra (beträffande dansen alltså) människor i en gympasal som då och då fylldes med Bert Karlsson-producerad dansbandsmusik. Jag hade aldrig varit på danskurs innan detta, men det kändes onekligen lite fnissigt och töntigt, även om jag förstår att det måste gå till på ungefär det här viset. Att dansläraren var en smått allvarlig man med finsk brytning ledde dessutom tankarna till denna video (bloggskadad som man är):...
...och det blev man ju inte mindre fnissig av.

Hur töntigt det än var, så var det riktigt roligt. Känns faktiskt som vi kan dansa lite bugg nu, redan efter en lektion. Och ju bättre man lär sig, desto mindre töntigt blir det. Det går också att dansa bugg till annat än dansbandsmusik.

Trots töntfaktorn är dessa buggkurser syndens näste. Vad kan man annars säga om dessa ideliga partnerbyten? Alla vet ju att pardans i grund och botten, sedan urminnes tider, är en del i en parningsritual. Ett förspel med andra ord. Även om det gick bra att dansa med sambon, gick det nog bäst att dansa med en liten, nästan dvärg-liten, 60-årig tant. Jag vågar inte spekulera i vad detta betyder för min framtid, ni får dra era egna slutsatser.

Cliff Hanger - med rätt att bugga.

23 kommentarer:

Andreas sa...

Bugg-kurs... Linedance...

Cliff Hanger sa...

Äh, jag orkar inte ändra. Dessutom tror jag på stavningen "buggkurs" (även om jag inte är säker).

lisa sa...

åh akta dig! Mina föräldrar gick på buggkurser ihop i två år, sedan skilde dom sig. Efter att ha varit ihop sedan de var 15. Se det som en varning!

londongirl sa...

Jag har alltid förut tyckt att det verkar lite fånigt på något vis och det är ju därför det aldrig blivit av att gå på danskurs.
Jag tror numer att det skulle vara roligt.

Men egentligen fattar jag inte varför man måste dansa med andra än sin man om man går på kurs MED honom? Det är ju liksom det som är meningen att man går dit tillsammans för att lära sig att dansa IHOP? Kan man vägra byta?

Ina sa...

Jag har aldrig sett ett roligare klipp!! Är den seriöst gjord eller är den gjord för att man ska skratta inälvorna ur sig? Här måste bli discokurs med detta på storbildsteve till nästa personalfest!!!

Anonym sa...

ganska tufft att skriva om buggkurs helt öppet.

Inget illa menat men det känns så avlägset och lite campingaktigt.

Fast har ni bara roligt och tycker om att dansa så bugga på bara :)

sofia sa...

Åh den där videon! Jag får flashbacks! Så sjukt kul!

Andreas sa...

Det var inte stavningen, det var mer faktumet rent generellt... Får dock hålla med bluesbrorsan, det är lite respekt att outa det.

Asså buggkurs, det är ju pinig högstadiegympa...

Cliff Hanger sa...

Lisa - Det var tråkigt och lite skrämmande att höra. Var skilsmässan direkt buggrelaterad?

Londongirl - Fånigt och roligt behöver inte utesluta varandra - tvärtom. Intressant fråga om ifall man kan vägra. Det borde inte vara omöjligt, men man skulle nog inte bli populära. Och man blir nog en bättre dansare om man dansar med olika.

Ina - Haha, meddela mig när discokursen är på gång! :-)

El Pedro och Andreas - Jag hade lite små-ångest när jag skulle dit, undrade vad jag hade gett mig in på. Men det är kul att våga larva sig lite. Man växer lite som människa, hur pretentiöst det än låter. Det kanske inte är den trendigaste eller creddigaste dansen, men vad fan. Så länge jag och sambon har kul ihop räcker det långt.
Sedan vet jag inte om jag outar mig så mycket. Jag är ju rätt anonym här på bloggen, och inför de som vet vem jag är skäms jag inte det minsta. Jag hade inte skämts om jag inte var anonym heller, det krävs mycket värre saker än så här för att jag ska skämmas. Man ska inte ta sig själv på så stort allvar. Släpp loss, släpp prestigen och ha kul, liksom.

Cliff Hanger sa...

Sofia - :-)

Sura Tanten sa...

Ha ha ha...det lät ju riktigt trevligt det där;) hoppas vi får höra hur det går i fortsättningen med era dansbravader.

lisa sa...

jag var helt övertygad då om att den var buggrelaterad, men sedan har jag fått en lite mer nyanserad bild :)

Anonym sa...

helt rätt Cliff, man skall inte ta sig själv på för stort allvar.

70-tals Per sa...

Den videon är ju grym! Ja minns att jag sett den förut, men ändå. Verkar relativt komplicerat om man bara skall kolla på hans fotrörelser dock, -nästan som tango... Jag diggar stenhårt när dom andra kommer upp och öser loss -är det hembygdsföreningen i Bjuv? Fast det kanske var "syndens näste" där efteråt, vad vet jag?

sofia sa...

(pallar inte vänta på stureplanstjejernas kommentarspublicering så jag skriver lite här om de e ok...)

1. Jag menar inte att man inte ska engagera sig. Inget snack om saken. Jag tyckte bara att det var ganska ironiskt att folk blev rosenrasande när det i alla undersökningar visar att folk, medvetet eller omedvetet, tenderar att rösta på det parti som redan är populärast. Med det menar jag dock absolut inte att det inte är något fel på det. Det bästa vore SJÄLVKLART om alla engagerade sig. Sen är jag övertygad om att inlägget från början var ganska ironiskt, liksom de flesta inlägg på den bloggen.

2. Det som gjorde mig besviken var hur du uttryckte dig. Nedvärderande, fördömande och rakt igenom elakt: "Alltså du är så korkad så att man blir mörkrädd!" för att ta ett exempel. Om du har en åsikt så ska du uttrycka den, men det går alldeles utmärkt att göra det på bra mycket mer intelligenta sätt än så!

Cliff Hanger sa...

1. Jag skrev en brasklapp i min första kommentar: "Är du så dum på riktigt eller är du bara ironisk?". Men om man vill vara ironisk kan man vara det på ett bättre sätt. Jag tycker itne att ironin framgår, men om man läst bloggen en längre tid eller känner personen ifråga kanske en eventuell ironi skulle kunna anas.

2. Jag står för att jag tycker att det är extremt korkat, dumt och oansvarigt att basera valet av sin röst på vilket parti som har bäst opinionssiffror. Att skylta med det på en blogg gör det knappast bättre, snarare tvärtom. Visst kunde jag uttryckt mig mer diplomatiskt, men jag blev faktiskt provocerad av att se någon uttrycka sig så oerhört korkat och oansvarigt. Och med tanke på vad hon skrev var min kommentar inte särskilt ointelligent. Jag skrev också "Vad sägs om att kolla upp vad partierna har för POLITIK och rösta på det parti som står dig närmast i de olika politiska frågorna? Verkar inte det bättre än att gå efter eventuell vinstchans? Tänk efter lite, snälla du." - Det var i alla fall konstruktiv kritik, inte något påhopp.

Är den andra Sofia möjligtvis en kompis till dig? En fråga bara, jag drar inga förhastade slutsatser.

sofia sa...

Haha, nej det antar jag att hon inte är. Dom är ju väldigt måna om att ingen ska avslöja deras identiteter så jag kan ju inte veta säkert men jag tror att dom är äldre än vad jag är :)

Pash sa...

Respekt från min sida också att du erkänner ditt nybuggande. Min mamma tvingade mig när jag var 13-14 år, och jag svor därefter att inte ens ses i närheten av en dansbana.

Min dotters mamma började bugga frenetiskt när min dotter var runt ett år, och vi separerade kort därefter. Människor som buggar förändras. Börjar spela bingolotto. Gillar Tomas Ledin. Sånt. En liten varning bara.

Varför det gick bättre att bugga med en dvärg-liten 60-årig tant kan nog kanske gamle polaren Sigmund svara på? ;)

Studiomannen sa...

Själv har jag stora planer på att utöka buggarnas lite snäva repertoar en massa. Det händer att jag blir tillfrågad om jag har bugglåtar. Men inte ofta. Där det buggas brukar det vara band som spelar och inte DJ:s.

Tips 1 (som är bättre än Thorleifs):
John Cougar Mellencamp "Authority song".

Cliff Hanger sa...

Pash - Tack för varningen. Jag ska vara på min vakt mot eventuella förändringar. Än så länge föredrar jag dock hårdrock framför dansbandsmusik, med god marginal.

Vågar inte ens tänka på vad Freud skulle ha sagt. :-)

Studiomannen - Det gör du rätt i. Det borde absolut gå att bugga till mer än dansband. Men annars får man väl köra den gamla vanliga benböjardansen. :-)

Studiomannen sa...

Det är få som är så engagerade som buggare. Jag har fått flera hundra att bugga samtidigt. Lita på att jag blev avis, gosse... Men jag stod rätt bra och tittade på.

Det går att bugga bra till:

Tina Turner "nutbush city limits"
CCR "bad moon rising" (CCR i stort faktiskt)
Refreshments "I miss you miss belinda"
Boppers version av "Dagny"

och 423456567 till.

Men mest önskade bugglåt är tveklöst Black Jack "Inget stoppar oss nu". Jodå den spelade jag för ett par timmar sedan för skolförvaltningen i Lerums kommun.

Cliff Hanger sa...

Bra tips. Tack! Särskilt CCR är ju bra.

Låter som en bra merit att ha fått flera hundra att börja bugga.

Anonym sa...

Hi,

I begin on internet with a directory