torsdag, september 28, 2006

Mera fjollrock åt folket!

Pash anmärkte i detta inlägg på att Dancin´with myself skulle vara Billy Idols fjolligaste låt. Det kanske den är, jag känner inte till de exakta kriterierna för en fjollig låt. Kanske var den för poppig, lättdansad och glad för den gode Pash? Hur som helst tog mig en liten funderare och kunde snabbt konstatera att jag gillar fjollrock.

En låt som utan tvekan måste kategoriseras som fjollrock och som är en all-time-favourite för mig är Kiss ofta bespottade discodänga I was made for loving you:På 70-talet fanns det en hel genre som i mångt och mycket lika gärna borde kunna kategoriseras som fjollrock, nämligen glamrocken. En skön, representativ låt från denna tid är Sweets Wig Wam Bam, som här framförs live, med fjolliga attiraljer som indiandräkt (fjollstämplat efter Village People), smink och fjolliga frisyrer (vid närmare eftertanke var nästan hela 70-talsmodet fjolligt).Fjollrockens konung torde ändå vara Freddie Mercury. 100 % fjolla, 100 % rockig - 100 % superstjärna. I Paris har de btw en staty av Freddie Mercury. Freddie gjorde en del solo, men det är som fjollig galjonsfigur i rockbandet med det fjolligaste namnet av dem alla, Queen (i hård konkurrens med coverbandet Queer), som han gjorde sig mest berömd. Det finns många kanonlåtar att välja bland i Queens låtkatalog, men jag väljer denna för att videon är så fjollig:På senare tid har The Darkness plockat upp den fjollrockiga staffettpinnen. Hårt och superfjolligt på samma gång (originalvideon är mycket fjolligare, men den hittade jag inte):Judas Priest spelar inte så fjollig rock. Däremot har man en småfjollig läderbög som sångare i form av Rob Halford. I denna video testar de det innovativa greppet att råna en bank med elguror. Småfjolligt men roligt. Och låten är en klassiker.Här i Sverige måste The Ark anses vara fjollrockens frontalfigurer. Denna låt är mycket bra:Frågan är var gränsen för fjollrock och "vanlig" rock går. Beror det på om någon bandmedlem är bög? Beror det på om de är sminkade? Beror det på om det sjungs i falsett? Beror det på om musiken är för poppig? Beror det på klädseln?

Vad som är fjollrock och vad som är annan rock är inte alltid helt lätt att definiera. Det måste anses vara en smaksak. Men det viktigaste är ändå att man inte sätter upp spärrar för sig själv för vad man tillåter sig själv att gilla. Att ogilla en låt för att den är för fjollig om man egentligen gillar den är fegt och oärligt mot sig själv.

Själv har jag lite svårt för när det blir för mycket opera-sång i rocklåtar. Jag har tyckt att det känns fjolligt när t.ex. Bruce Dickinson i Iron Maiden klämmer i som värst med långa, ljusa toner (men det finns många grymma Iron Maiden-låtar också). Likaså har jag lite svårt för Nightwish och andra rockband med för mycket opera i sig. Men med tanke på vad jag skrivit i detta inlägg kan det ju inte bero på att jag ogillar fjollrock som jag har svårt för det. Snarare borde det bero på att jag oftast inte tycker att operasången går så bra ihop med den övriga musiken.

13 kommentarer:

70-tals Per sa...

kan twisted sister räknas som fjollrock? Eller är det bara vanlig pudelrock?

Josh sa...

För mig handlar "fjollrock" på nåt sätt om rytmen. Jag kan inte riktigt förklara det, men om det blir för slätstrukna åttondelar som känns lite discoaktiga, då luktar det fjollrock. :)

Pash sa...

Tro mig Cliff, jag gillar en massa fjollig musik.. :) Definitionen är svårare. Just "Dancing with myself" la jag i kategorin fjollpoppig från en annars hyfsat rockbaserad artist.

Hemma i Dalarna tycker man att allt utom hårdrock är fjolligt, men ändå dissar man inte hårdrocksballader á la Scorpions?

Håller med till fullo att det blir fjolligt när man blandar rock och opera. Nightwish och annat skräp ger mig kalla kårar.

Fjollighet kan nog ligga mycket i betraktarens öga vare sig det gäller falsettsång, sexuell läggning eller musikstil.

Jag kan tycka att Peter Jöback känns fjollig för att han sjunger rätt mesigt med för len och röst.

James Blunt är fjollig bara för sin låt "You're beautiful"

Rockbanden från 90-talet som ex. Poison var fjolliga mer i sitt utseende.

Men bort med tassarna från Judas. Judas har aldrig varit fjolliga!! :)

Anonym sa...

jag föresrpåkar att alla dessa fåniga etiketter skall bort ifrån rocken överhuvudtaget.

antingen är det rock eller hårdrock, skitenkelt.

alla dessa etiketter har uppstått för att den vanliga radhussvensson skall veta och förstå vad det är som försigår där ute.

Queen, Kiss, Darkness, Ark = rock

Judas Priset = hårdrock


se så enkelt det blir

cdhyllankillen sa...

På tal om ditt svar på mitt inlägg hos Mike. Det var ironi, men det är ju värdelöst när man skriver det utan att betona det. Det är väl klart att jag inte tycker att det är så men om man blir utsatt för de mest korkade saker från en yrkesgrupp var det bara lite skönt att raljera. Du behöver inte ta åt dig.

Förlåt om jag sårade dig. Det var inte meningen. Och jag lovar att inte vara ironisk igen.

Sir Realistic sa...

Fjolligt eller inte spelar inte så stor roll. "My girls pussy" med the Cheap Suite Serenaders är t.ex. jättefjollig men förbaskat kul.
Att dra gräns mellan Rock och Hårdrock är jättesvårt, det är ju egentligen upp till var och en att avgöra. The Kinks' "You really got me" anses av vissa vara den första hårdrockslåten men är väl egentligen pop. Och så där kan man hålla på i det oändliga å tjafsa.

Flaxa sa...

Hittade dig hos Londongirl.
I somras fick jag stifta bekantskap med Ramstein(rätt stavat?). Kunde tycka att de var mäktiga på ett sätt samtidigt som jag tycker att de är lite fjollvarning.
varning för Scorpions "wind of chains" eller vad den heter.
Någon som definitivt inte är fjollig så är det Ozzy, eller varför inta Johnny Cash, Personal Jesus...vilken låt...ja, vad ska man säga..!!!

Cliff Hanger sa...

70-talsper - Jag tycker inte att de är fjolliga, men vissa kanske skulle tycka det, troligen mest beroende på sminket.

Josh - Det kan ligga nåt i det där. Jag vet inte, för jag är inte så bra på musik på det sättet.

Pash - Hoppas att du inte tog nlägget som ett påhopp på dig, men det tror jag inte att du gjorde heller. Visste väl att du skulle komma med en bra kommentar. :-) Visst är det så att fjolligheten ligger i betraktarens öga, eller snarare öra. Peter Jöback är superfjollig, men ingen fjollrockare. Judas är inte fjolligt, men Halford är allt lite fjollig, kolla bara movesen i videon här.

El Pedro - Kiss brukar väl oftast kategoriseras som hårdrock, men jag proteseterar itne allt för mcyket om du vill stoppa dem i rockfacket. Men det är som med fjollrocken - det ligger i betraktarens öra.


Bullshit Bulletin - Jag tackar för ursäkten. Jag förstår att många skrev mer än de menade, men det är lätt för mig att hålla mig för skratt när det blir så många grova påhopp. Ursäkten är accepterad, tack.

Sir Realistic - Nej, egentligen spelar det ingen roll. Men visst är det lite kul att kategorisera på detta vis?

Flaxa - Välkommen. :-) Rammstein (med två m) är lite too much, och det kan ofta stämplas som fjolligt. Men jag gillar ofta artister som är på det viset, som tar ut svängarna.

Flaxa sa...

När vår polare spelade Rammstein så gick min sambo ut på gräsmattan och satte sig med en öl. han mådde dåligt av musiken. Kan tilläggas att sambon är musiker och spelar i hårdrocksband som spelar Whitesnake, Deep Purple, Thin Lizzy m.m.
Men hur det nu var så slog det an på någon av hans mörka strängar. Jag själv kände av suggesionen.Gillar det på något sätt ibland.

Anna Malaga sa...

Mmmm...lägger mig inte i debatten, men tack för det här inlägget och den Kissvideon. Fjollstilen passar Paul Stanley som handen i handsken, men de andra medlemmarna ser lite malplacerade ut ;-) I det här fallet ville de nog mest fâ till en listetta.

Hanoi Rocks, Poison och Red Hot Chillipepper är mina bidrag. Twisted Sister fâr nog hamna i facket "för tolvâringar" ;-)

Cliff Hanger sa...

Flaxa - För mig känns inte Rammstein så fjolliga, även om de är lite överdrivna. "Du hasst mich" är i a f en bra låt.

Anna Malaga - Paul Stanley är klart fjolligast i Kiss. De andra gjorde de säkert för pengarna. Det finns ju en del giriga typer i Kiss. Men jag gillar dem ändå. Red Hot Chili Peppers tycker jag inte är så fjolliga, även om de är fåfänga. Twisted Sister var mina favvisar när jag var sju år, så det är lite barnslig nostalgi för mig när jag hör dem. De livar upp barnet i mig, typ. :-)

Andreas sa...

Försöker du slå något slags rekord i antal videoklipp i ett inlägg? ;)

Att klumpa samman musiken med artistens eller gruppens eller ens gruppmedlemmars beteende eller stil i en video är grovt irrelevant i min bok. Det är ju musiken som ska kategoriseras. Att ens sätta Kiss och Judas Priest (!!!) i samma kategori som The Ark... jag menar.. hallå helgerån!

Cliff Hanger sa...

Andreas - Det är nog ett lätt slaget rekord i så fall. Jag tyckte att det kunde vara roligt med videor som illustrerade vad jag skrev om.

Man kan kategorisera på olika sätt. Var inte så kategorisk! ;-)

I min bok finns det flera olika saker som utmärker fjollrock. Är det rock och är det fjolligt så är det fjollrock, så enkelt är det. Därför kan The Ark i detta fall hamna i samma kategori som Kiss. I alla fall om man ska utgå från låtarna som jag valt ut.