söndag, juli 23, 2006

Stockholms jazzfestival är som Yoggi Yalla och Assyriska

Idag är det sista dagen på Stockholms jazzfestival. Säga vad man vill om artistprogrammet, men 100 % jazz är det inte. Jag klagar inte på det, tvärtom - Moneybrother sparkar fusionsjazzstjärt alla dagar i veckan (det finns för övrigt ingen ursäkt varför jag fortfarande inte sett Moneybrother live än, denna artist med sitt konstiga artistnamn och med den fantastiska "Schyssta grabbar har grönvita hjärtan" på meritlistan). Men jag undrar bara hur de kan få det till att Moneybrother, Eva Dahlgren, Petter, Kanye West och Lisa Miskovsky skulle spela jazz. Antagligen är de fullkomligt medvetna om att detta inte är några jazzartister, men de är inte så modiga som jag, som vågar byta mitt etablerade (bloggar-)namn.

Stockholms jazzfestival påminner lite om Yoggi Yalla och fotbollslaget Assyriska. Ta t.ex. Yoggi Yalla Jordgubb/Lime, den innehåller 4,5 % jordgubbar och 1 % lime. Stockholms jazzfestival innehåller ungefär samma andelar jazz (lite överdrivet, men om man kollar på vilka namn som är festivalens affischnamn blir det mera rätt). Assyriska då? Jo, Assyriska kallas för "assyriernas landslag", eftersom de är ett folk utan land och därmed förstås också utan ett riktigt landslag. Men med gissningsvis max 8 assyrier i A-truppen (lite vanskligt och fördomsfullt att döma av foton och namn, men jag är i alla fall säker på att Erland Hellström inte är assyrier) känns varken etiketten "assyriernas landslag" eller "Assyriska" 100 % rätt. Läge för namnbyte?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att om det är jazzfest så är det JAZZfest, inte något annat.

Det betyder dock inte att jag något emot andra genrer, men det är feltänk att blanda FÖR mycket. I sommar var jag på en vad jag trodde, en klassik konsert, affischnamnen var klassiker, 75% VAR klassiskt, men 25 % var Sarek, ett etnoschlagerjippo som tog kål på hela konsertkänslan, jag ville nästan ha pengarna tillbaka efteråt..

lisa sa...

Men ni har i alla fall inte Gorhia Cup i Sthlm, så var försiktig med att klaga allt för mycekt på festivaler och andra jippon, för du bussar vi en miljard svettiga fotbollsfjortisar på er. Och att dela kollektivtrafik eller ens stad med dem, är snudd på outhärdligt.

- ©Mad Man™ - sa...

"Sjyssta grabbar har grönvita hjärtan" är århundradets låt. UTAN konkurrens!
Den räddade förrförra sommarens alla nätter. Lillskrotan var 3 månader och hade dille på att vakna och vara ledsen och gråta men bara de inledande tonerna på låten fick henne att spricka upp i ett leende. Den räddade VARJE natt. Hon älskade den låten [vi också, trots att han NÄSTAN sjunger falskare än jag... ;)]

Anonym sa...

Vad gäller jazzfestivalen så är förhållandet säkert detsamma som med den så kallade visfestivalen i Västervik: det rör sig om ett kommersiellt jippo där man väljer artister efter hur mcket cash de förväntas dra in. För oss visälskare är det förbannat tråkigt när artister som Niklas Strömstedt lirar på en festival som av hävd varit en av den svenska vistraditionens viktigaste. Strömstedt har tusen andra scener att lira på, liksom Lisa Miskovsky med flera.

Angående det otroligt mediahypade skitlaget assyriska så tycker jag att beteckningen "assyriernas landslag" eller som det hette i den otroligt tendentiösa dokumentärserien på SVT "landslkag utan land" är missvisande av fler anledningar: om nu assyriska är assyriernas "landslag" varför har de då ingen publik på sina matcher? Varför var det fler tillresta Gefle IF-supportrar där än hemmafans under allsvenskans sista omgång förra säsongen? Varför har zelgefans fått ställa in bortaresa efter bortaresa på grund av bristande uppslutning om nu en hel folkgrupp, så som dte påstås, följer laget i med och motgång"?

Cliff Hanger sa...

Kurage - Yeah, helt klart. ;-)

Turmalin - Verkar ha blivit fel i marknadsföringen där också.

Lisa - Jag klagade inte på jippot i sig, bara marknadsföringen av det. Låt folk passa på och trängas nu, så att de håller sig på mattan när jag ska köra senare i år, säger jag. ;-)

Metalrocker - Det kan vara århundradets låt. Men visst finns det konkurrens, t.ex. av "Just idag är jag stark", "Bajen va´namnet" m.fl. ;-) Skönt att höra att du börjat bajen-indoktrineringen tidigt i alla fall. ;-)


Lars Anders - Jag förstår om jazzälskarna vill höra på jazz och inget annat som kan höras överallt annanstans. Men det går väl att ha både och på en festival? På det viset kan kanske några popsnören få lite smak för jazz också, sådana som aldrig skulle lyssna på jazz annars. Det viktiga, som jag ser det, är att man är tydlig med marknadsföringen av vad man saluför och att man inte minskar på jazzen för den övriga musikens skull. I alla fall inte om man vill fortsätta ha en levande jazzfestival.

Eftersom jag är bajensupporter hade jag "förmånen" att bevittna Assyriskas historiska första allsvenska match någonsin, på Råsunda mot Hammarby. Jag hade sett fram emot en hård läktarkamp med folkfester på båda kortsidorna, där lagens respektive fans skulle stå. Men till min besvikelse var det bara folk och fest på den ena sidan, bajensidan. På Assyriskas sida var det rätt dött. Trist. Jag som hade sett fram emot att Assyriska skulle ruska om allsvenskan och fotbollssverige.

Henrik sa...

Om jag inte minns helt fel, ville väl herr Eldebrink saluföra Assyriska som Södertäljes Fotbollsklubb, eller något i den stilen, i fjol. Hans idé fick ett svalt mottagande.

För övrigt anser jag att Jalla Army är ett otroligt roligt klacknamn.

Anonym sa...

Jag läste en intervju med "snubben som bestämmer" när det kommer till jazzfestivalen och han pratade om att vidga jazzbegreppet och om att tex. soul och hiphop har rötter i jazzen. Men ja håller med om att det 'r lite långsiktigt. Vad jag har förstått är det mest så att det heter jazzfestivalen, men att det helt enklt inte bara står för jazz utan för en musikfestival med lite jazztendenser.

Anonym sa...

Och en annan grej som har att göra med att du är en sån som är tänd på det där med registreringsnummer: När jag bilade från skåne till stockholm igår såg jag en husvagn med regnr: "Karins" och bilen som drog den hade regnr: "Roffes". Det var väl lite fint va?

Cliff Hanger sa...

Doughpleaser - Södertälje fotbollsklubb låter som ett bra förslag, jag stöttar det. Jalla army - haha.. :-) Självdistans och humor. Men jag skrev ju att det finns likheter mellan (Yoggi) Yalla och Assyriska!

Sofia - Det där låter som en halvdålig ursäkt för att hålla kvar vid namnet, i alla fall för mig. "Karins" och "Roffes" var ltie gulligt, åtminstone om man ser dem tillsammans. Idag såg jag "JEW" på en bil - kanske jobbigt om föraren är antisemit?

Anonym sa...

Det är nog me än "JEW" som är jobbigt om man är antisemit... nu drar jag! hej då!

Anonym sa...

Det besynnerliga med Assyriska är ju inte bara att de har dåligt tryck på läktaren utan att de inte har någon publik överhuvudtaget. Den skumma uppflyttningen förde i alla fall något positivt med sig: Assyriska bevisade en gång för alla att de inte har någonting i allsvenskan att göra och mediehypen kring laget tycks ha dött helt, förhoppningsvis för alltid.