fredag, november 03, 2006

Världens viktigaste fråga - detta kan DU göra

Ingen har väl undgått att växthuseffekten blivit en het fråga på sistone. Det är i min mening den viktigaste frågan av dem alla. Det låter helt sjukt, men om vi inte ändrar livsstil, och om u-ländernas befolkning anammar den livvstil som vi västerlänningar har, tror jag faktiskt att jorden går under ganska snart (om några hundra år). Och innan den går under kan det bli riktigt obehagligt. Det är dags att vakna och inte fortsätta sticka huvudet i sanden.

Något som jag tycker kommit lite i skymundan bland alla larm är dock vad man faktiskt kan göra för att dra sitt strå till stacken och motverka växthuseffekten. Att ändra livsstil låter tråkigt och jobbigt. Men det behöver faktiskt inte vara det. De flesta ändringar i en miljöförbättrande livsstil är också bra för privatekonomin. Ett löjligt simpelt sätt att både vara snäll mot miljön och plånboken är t.ex. att pumpa däcken. Har du goda möjligheter till att åka kollektivt är det förstås ännu bättre om du gör det. Apropå detta är alla inte så medvetna. En bussförarkollega tyckte att det var konstigt att jag bryr mig om miljön, eftersom jag kör buss... Så även om vissa samband angående växthuseffekten verkar självklara för dig, sprid budskapet till dem som inte har lika bra koll.

Här och här är andra bra tips på vad du kan göra. Du behöver inte bo i en jordkällare och käka rötter, men du kan alltid göra någon ändring i din livsstil. Även små ändringar gör stor skillnad! Sprid ordet och gör någon ändring nu!

11 kommentarer:

couch-kitten sa...

Hur gick det för dig i snön? Fick du lämna bussen till sitt öde?

Sir Realistic sa...

Förbjud alla växthus ;-p

Nä, dumt skämtat.
Det är illa med Moder Jord, kommer nog att gå åt helvete det här. Bilar, industri, människor... - sicket ekorrhjul.

Anonym sa...

men är det värt det?

alltså företagen world wide förbrukar ju satana så mycket el och energi så gör vårt lilla strå mycket?

det är så jag tyvärr resonerar nu förtiden.
givetvis är det superdrygt att miljön körs i botten och det blir en grå framtid men om inte de stora nationerna och de risiga östblocken hakar på så är ju vår insats en piss i havet.

vanligtvis är jag inte såhär neggo men i denna fråga har jag blivit det.
fast jag skall läsa de länkarna du postade. det är det minsta jag kan göra.....än så länge

70-tals Per sa...

Det är nog riktigt, fast jag gillar att skoja om detta också. Det blir lite väl allvarligt ibland för min smak.

Jag gillade när Ronny Eriksson yttrade: -Jag skall äta massa aspartan och brittiskt nöt!

kanske spreja ur tub och "börna" med bil också?

Cliff Hanger sa...

CK - Se nästa post!

S R - Skämta på du bara. Men inte ska du kasta in handduken! Du kan göra mycket som gör skillnad.

El Pedro - Det gör en stor skillnad om många bara ändrar lite grann. Jag vet att vi är ett litet land, men om vi kan föregå som gott exempel med goda idéer, så kan detta sprida sig till de andra länderna också. Precis som IKEA började i Kamprads källare kan goda miljöidéer och goda miljöprodukter också sprida sig, bara de får politiskt stöd. Vi måste i alla fall göra ett hyfsat försök, det finns liksom inget alternativ. Man kan inte skita i allt bara för att det finns andra ländr och företag som gör det. Förhoppningsvis kan de vakna senare, och de gör det lättare om någon annan går i täten.

70-talsper - Vad menar du med "lite väl allvarligt"??? Detta ÄR allvarligt. Det trodde jag att en smart person som du fattade. Självklart kan man skämta om detta (det kan man ju om nästan allt) men grundinställningen måste ändå vara att ta detta på fullaste allvar.

70-tals Per sa...

ok grundinställningen är allvarlig, jag håller med, fast jag vet inte exakt hur effektiva AB:s föreslagna åtgärder är? Industriproduktionen då? # bilar etc? Om jag använder mindre varmvatten eller nåt sånt, är det en försumbar droppe i havet? Jag har ingen statistik tillgänglig nu. Men det kanske känns som om man gör något?

Cliff Hanger sa...

I stället för att fundera på om det är onödigt eller inte att göra någon miljöförbättrande åtgärd i sin vardag tycker jag att det är bättre att bara göra någonting. Just do it! Det kan i alla fall inte skada att göra något bra. Däremot kan det skada att fortsätta i samma stil.

Aftonbladet står inte altid högt i kurs, men det finns väldigt många experter som är inne på samma linje. Meteorologen i en av mina Aftonbladet-länkar är heller ingen "Aftonbladet-människa".

Cliff Hanger sa...

Kolla in t.ex. www.snf.se

Anonym sa...

har läst AB´s tips o råd och de är hyggligt enkla att genomföra och bibehålla.

jag rullar sakta och säkert igång med små små babysteg åt det hållet.

Anonym sa...

förövrigt så är dety jag som är den anonyme snubben ovan.

jävla betabloggertjafs

Cliff Hanger sa...

Va, har jag Betablogger?

Bra jobbat El Pedro, jag är stolt över dig. :-)