måndag, november 06, 2006

Uppfinningsrik men rådvill

Jaha, då har man kommit på en uppfinning också. Jag har ju tidigare kläckt en namnidé för en produkt som jag kanske skulle kunna sälja in till nåt företag. En affärsidé har jag också i bakhuvudet. Skulle väldigt gärna dela med mig av idéerna för att få feedback (detta härliga svenska ord) av er, men det vore ju bara naivt. När jag patentskyddat idéerna lovar jag att meddela er. Men om ni, kära bloggläsare, känner er hugade att svara på dessa frågor vore jag tacksam:

Vad är nästa steg? Angående uppfinningen som jag kommit på: måste det skapas en prototyp för att patentregistrera den, eller räcker det med en ritning? Och i så fall, måste ritningen vara professionellt gjord, exakt som produkten ska utformas? Eller räcker det med en enkel råmodell som andra, mer professionella designers (företag) kan utveckla utan att ta för stor del av de pengar som jag vill ska tillfalla mig för idén?

Om jag har en namnidé för en produkt, hur god är möjligheten att sälja in den till ett etablerat företag i branschen (förutsatt att man inte själv vill starta ett företag som producerar denna produkt)? Hur ska man gå tillväga för att så säkert som möjligt få så god ersättning som möjligt för sina idéer (det gäller även den uppfinning som jag kommit på)?

Kanske är det bäst att ställa dessa frågor till Patent- och registreringsverket. Men eftersom jag har för vana att skjuta upp saker kommer det säkert att dra ut på tiden innan jag gör det. Under tiden får ni gärna svara på dessa frågor om ni känner er manade.

11 kommentarer:

lisa sa...

Hm. Jag har tyvärr inga som helst svar på varesig a eller b, men jag blir så klart väldigt nyfiken!

Stefan sa...

Oj!

det är en process det där. Räkna med ett par års harvande, degande och nagelbitande innan du kommer i hamn.

Tips no:1 är att kontakta SUF, som kan hjälpa till med uppfinningar i första skedet. Se till att du får en bra handläggare, det är A o O, för vidare stöd. Det finns pengar att söka för förhandsgranskning ( som kort innebär att man kollar att det inte redan finns en liknade uppfinning patenterad någonstans i världen eller som krockar med dem), Efter det följer, patentansökan som i sg är ett hästjobb som en byrå ordnar mot deg givetvis, sedan vänta jävla länge innan du får patentet.

Namngivning är en annan sak , designskydd ytterligare etc...

Inte för att avskräcka men så att du vet...det tar tid. Syrran har hållt på i 6 år (patent i Sve, EU och Usa).

Nu kommer nästa fas - att kapitalisera skiten...

Skogan sa...

Du kan ju maila dina idéer till mig Cliff så ska jag...eh...titta närmare på det och återkomma inom tio år eller så.

(att jag själv inte snor uppfinningen och blir rik på den är ingen garanti)

Anonym sa...

Kolla in www.chalmersinnovation.com

De kan hjälpa dig förutsatt att din ide är teknikbaserad, unik & har tillväxt potential...Du kan stå som idégivare & sen kan de sätta ihop ett team om de tror på dig

Cliff Hanger sa...

Lisa - Jag förstår dig. Jag hade känt detsamma om rollerna var ombytta.

Stefan och Anonym - Tack så mycket för tipsen! Hoppas att man vågar anförtro sina idéer till dem utan att nån snor dem, men man har väl inte mycket att välja på (?). Tror ni att det kan funka att ge sig in i detta om man inte har några planer på att starta ett eget företag för att sälja produkten? Jag vet att det beror på hur god idén är, men ändå. Produkten är ett komplement till en redan befintlig produkt.

Skogan - Yeah right. ;-)

Cliff Hanger sa...

Stefan - Vad är det som din syrra har uppfunnit? Jag antar att hon har patentskydd nu, så att du kan tal om vad det gäller.

Gurun sa...

Man kan dokumentera sin idé och skicka till sig själv i rek:at brev, så har du bevis på att du var först. Som man gör med en musikdemo typ. Då har du daterat svart på vitt att du var först...
Jag håller också på med en uppfinning, den är definitivt teknikbaserad så det där med Chalmers låter intressant!

Cliff Hanger sa...

Gurun - Bra idé, tack. :-)

smultronpaj sa...

När du vet precis hur man gör kan du väl skriva det. Jag har massor med idéer.

Sir Realistic sa...

Hitta på ett slagkraftigt namn på produkten, ett som gärna binder ihop produkt och namn. Sedan gör du som Gudrun tipsar om, skicka till dig själv i ett REK-brev. Men öppna inte brevet när du får det tillbaka, det ska vara förseglet. Skicka gärna med en enkel skiss i kuvertat.
Sen kan du låta varumärkesskydda din produkt. Det är en bra början för din vidare utveckling av mojängen.

Cliff Hanger sa...

Smultronpaj - Det lovar jag att göra. Men du kan väl precis som jag följa de goda råd som givits här?

S R - Tack så mycket! :-)