torsdag, november 30, 2006

Miljöförstöring - allvar och humor

Igår hämtade jag min sambo, tillika miljöbov och bizniz woman, från Bromma flygplats. Miljöbov? Ja, om man jämför utsläppet av växthusgaser per flygresenär jämfört med utsläppet per tågresenär är det en mycket stor skillnad. Nu syftar jag alltså på de avgaser som kommer från transportmedlen, inte direkt från resenärerna... Det är egentligen förkastligt att flyga inrikes i Sverige, med vissa undantag där avståndet mellan städerna är väldigt stort - där kan jag ha en viss förståelse för om man väljer flyget.

Annars är sambon allmänt miljömedveten och bryr sig om miljön, vilket alla borde göra i dessa tider. Ett onödigt resursslöseri som hon reagerade på var att det slentrianmässigt delades ut kuvert med bl.a. salt, peppar och plastgaffel i. Det som serverades var bara yoghurt och kaffe, om jag inte minns fel (hur som helst var det inget som det behövdes kryddor eller gaffel till... om man inte vill äta pepprad yoghurt med ett för ändamålet annorlunda bestick). Väldigt onödigt att dela ut saker som sedan bara slängs.

Ja, det finns mycket att säga om den miljöförstöring som flygtrafiken för med sig. Här är t.ex. en artikel om detta.

På väg hem från flygplatsen såg vi en rolig grej. Baktill på en smutsig pick-up hade någon skrivit I wish my girlfriend was this dirty i smutsen. En klassiker i sammanhanget är ju annars Tvätta mig!. Nersmutsad miljö kan alltså i vissa fall också skapa en grogrund för humor, bokstavligt talat.

9 kommentarer:

Kristian Lagerfeldt sa...

Jag funderade allvarligt talat på att köpa utsläppsrätter till familjen i julklapp eftersom la famiglia ska flyga till kanarieöarna efter nyår, ett sätt att döva samvetet. Men sen kom jag på att det nog var bland det tråkigaste jag någonsin kommit på. "God jul mina syskonbarn här får ni en utsläppsrätt istället för en leksak" "far åt helvete gubbjävel" Typ...

Kom just på att det här kunde blivit en blogg istället, ja ja, jag bjuder på den...

Mikael sa...

Är man lite våghalsig kan man köra sin bensinbil på etanol eller åtminstone till mellan 40-60 procent etanol, garantin på bilen ryker ju all världens väg, men har man en gammal bil så kan det ju faktiskt vara värt att prova! På www.etanol.nu står det mer om detta!

Det finns även mycket miljömärkt mat som man kan köpa - jag kan verkligen rekommendera ekologiska fikon från Saltå kvarn, grymt goda är de! Finns i de allra flesta COOP-butiker i landet.

Shadow sa...

Flyger ofta, men bara stora avstånd, så jag känner mig inte träffad.
Det lustiga är att om inte salt och peppar finns med, så är det säkerligen någon som frågar om det.
I många delar av Asien häller man rikligt med salt på frukt, till exempel. Och om spanjorerna kan brygga öl med chilismak, så finns det säkert någon jeppe som vill ha pepprad yoghurt.
Sedan så finns det vissa som förespråkar att ett extra artikelnummer i systemet (typ en singel sked) bara medför större miljöförstöring med tanke på distributionen runt denna artikel, men visst är det slöseri.

Anonym sa...

kan ju då stolt meddela att efter ditt förra inlägg i moder jords tecken har vi anammat följande hemma:

råsnålar elen
stänger av monitorn och dator den hårda vägen
källsorterar mat och sånt kraffs.

glas o papper kör vi sedan många år tebax

nästa steg blir plast och metall i alla dess former.

men detta står sig slätt mot det du beskriver här.
och om man sedan då tänker på all skit som importeras hit fast vi redan har det i detta land....
råvaror såsom kött och grönsaker.

man känner sig liten men vi drar vårt lilla lilla strå till stacken iallafall.

Cliff Hanger sa...

Kristian - Haha, nej jag vet vad jag hade tyckt som barn om att få en utsläppsrätt i julklapp... :-)

Mikael - Jag såg en riktig gammal rishög som hade spraymålats med texten "Etanolbil". Den hade också en dekal som gjorde reklam för www.etanol.nu. Jag förstår om den bilägaren vågade ta den risken. Men det finns säkert bättre bilar än så som man kan våga använda etanol i.

Shadow - Jag antar att du är tvungen att göra de resorna i tjänsten. Om inte kan du känna dig träffad. Sedan finns ju ibland möjlighet att ersätta personliga möten med miljövänligare kommunikationssätt.

Hehe...det finns verkligen olika smakpreferenser i världen. :-) Men jag har ändå svårt att få ihop kombinationen peppar, yoghurt och gaffel...

El Pedro - Jag blir så stolt över dig! Och det känns kul att jag kunnat påverka lite. Bara att du ändrat lite på dig gör att det där inlägget känns väldigt meningsfullt. Halleluja! :-)

Bionda sa...

Kom på att det faktiskt var med en minimorot i lådan, kanske jag kunde ha haft salt och peppar på den och sen ätit den med gaffel?

Shadow sa...

Jadå, bara i tjänsten eller när jag ska hem. Flygningar på över 7 timmar brukar det bli. Tills de uppfinner räls som kan läggas på havet har jag inget annat val än att flyga.

Cliff Hanger sa...

Nej, jag antar att det skulle ta lite för lång tid att ta sjövägen...

Cliff Hanger sa...

Bionda - Att du inte tänkte på det! Jag antar att alla de andra på flyget käkade pepprade minimorötter med gaffel.