fredag, november 03, 2006

Mitt öde i onsdagens trafikkaos

Eftersom både Londongirl och Couch-kitten undrar hur jag överlevde onsdagens snökaos i stockholmstrafiken kommer här en snabb redogörelse:

Jag hade tokflyt. Jobbade 05.03-12.25 och hade perfekt väglag hela tiden. Gick hem och käkade lite och höll på att somna i soffan till Ali G (trots att han var kul). Gick och lade mig för att ta en liten tupplur...vaknade 5 timmar senare (hade en del sömn att ta igen). Då var det fullt med snö utanför och snart meddelade sambon att hon satt fast i pendeltåget eftersom det var växelfel. Pratade också med en kollega som kör buss i Nacka. Han hade parkerat på motorvägen efter att nästan ha blivit omkörd av leden på sin egen ledbuss... En annan kollega hade perkerat på en bro. Han hade lagt i handbromsen och promenerat bakåt i bussen. Då märkte han att bussen började röra på sig. Trafikledningen hade gjort ett allmänt anrop och sagt att det var "katastrof!" och "kör ingenstans!". Idag fick jag höra att även i mitt trafikområde hade de ställt in alla bussar ett tag. Helt sjukt. Jag har varit med om att man har dragit in många linjer, men inte att de dragit in ALLA linjer.

Blir det väldigt mycket kaos kan det i och för sig vara positivt. Alla normala regler upphör och man får i bästa fall betalt för att ha rast, eftersom det som man skulle köra är inställt. Alternativt uppfattas man kanske som en hjälte om man ändå kör någonting. Nästan ingen bryr sig heller om tidtabellen. Men det är inte kul om man sitter fast någonstans med gamar (trafikanter) i bussen som uttryckligen eller ej uttryckligen har starka önskemål om att man, på något vis, ska transportera dem någonstans. Det är heller inte kul att drabbas av blixthalka. Har man dessutom sovit så lite som jag hade gjort inför onsdagens halka är det heller ingen hit.

Sammanfattningsvis hade jag alltså tur som fick ligga och sova i min lugna vrå medan helvetet bröt ut runt omkring mig. Dagen efter var jag ledig och idag gick det finfint att köra.

Annars är väl detta en dag som de flesta stockholmare (och även många andra) har sin egen intressanta historia att berätta om. De flesta drabbades på något vis. Eller också hade de väldigt mycket tur.

12 kommentarer:

londongirl sa...

Vilken tur du hade! Själv var jag innne i city hela dagen och när det sen var dags att ta T-banan hem var den knöktjock med folk. Många satt och pratade med sina familjer i mobilerna och verkade ha funderingar över hur de skulle ta sig hem. Flera verkade ha tagit T-banan för att åtminstone komma någotsånär i närheten av sitt hem som de normalt sett brukade åka buss eller pendel till.
Vilket kaos! Meterologerna kallade väderfenomenet för "snökanon". Hade något med det varma vattnet i Bottenhavet och vindriktningarna att göra.
Nu får du hålla tummarna att vi klarar väglaget till Dalarna fram och tillbaka idag med släpkärra efter bilen! Suck!

Cliff Hanger sa...

Egentligen var det väl inte så EXTREMT mycket snö (?), men grejen var ju att det var runt 0-gradigt och blåst också, så att det blev väldigt halt. "Halk-kaoset" skulle jag kanske kallat det för, snarare än "snökaoset".

Jag håller tummarna för er!

70-tals Per sa...

Jag blir alltid lika förundrad över hur lite snö kan bli en så fatal chock i Sverige. Ok i Göteborg , Malmö, Madrid och längre söderut, där står man som en flock får och stirrar tafatt om det kommer lite snö, men i Stockholm? Det ligger ju ganska norr ut. Såg videoklipp på AB/expressen. Det var väl inte så mycket snö, eller såg jag fel?

Cliff Hanger sa...

Grejen var ju att det var nollgradigt och blåsigt också, så det blev väldigt halt.

Andreas sa...

Poängen var att först kom det snö, sen vart det några plus, sen vart det minus, sen kom det ganska mycket snö och sen fortsatte det vara minus, vilket skapade en rejält sjysst isbotten, med snö ovanpå, sen smälter det där lite när man kör på det, så det blir en blandning av is och slask, som sen fryser till ganska snabbt i några minusgrader.

Summa summarum: väldigt halt...

elin sa...

Ett helt okej öde då =)

Har förresten Stockholm någon gång lyckats undkomma kaos när snöovädret hälsar på?

Sura Tanten sa...

Ja, själva snön var väl inte problemet, det var väl väglaget. Så där blir det aldrig i kära gamla Falun, inte lika många bilar som är ute och far med sommardäck där.

Själv satt jag hemma och pluggade inför tenta.

Cliff Hanger sa...

Andreas - Just så. Vissa norrlänningar klagar på att vi är fjolliga här i Stockholm, men det är mycket lättare att hålla sig på vägen när det är -10 grader än när det smälter och fryser på om vartannat.

Elin - Nej, inte så länge "kaos" varit ett populärt ord i löpsedelsbranschen i alla fall.

Sura tanten - Nej, folk är nog mer förutseende där. De lever närmare naturen.

Sir Realistic sa...

CH - Skönt för dig att du undkom onsdagens situaton så smärtfritt.
Själv var jag bara utanför dörren en snabb vända till Konsum, c:a 200 meter att gå.
Hustrun hade lite problem att komma hem från jobbet, men hem kom hon. Då ligger både bostad och arbetsplats inom tullarna. Hennes chef hade större problem, hon bor på Lidingö men var tvungen att ta in på hotell i City.

Cliff Hanger sa...

S R - Tur för chefen att hon var chef och hade råd att ta in på hotell då. Sjukt att folk tvingas ta till så drastiska åtgärder.

Anonym sa...

Hi, i was looking over your blog and didn't
quite find what I was looking for. I'm looking for
different ways to earn money... I did find this though...
a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
I made over $900 last month having fun!
make extra money

Anonym sa...

Hi, i was looking over your blog and didn't
quite find what I was looking for. I'm looking for
different ways to earn money... I did find this though...
a place where you can make some nice extra cash secret shopping.
I made over $900 last month having fun!
make extra money