onsdag, november 08, 2006

Helsingborgs IF:s åsiktskontroll

Själva sakfrågan som jag ska ta upp är inte överdrivet viktig, men desto mer intressant är Helsingborgs IF:s interna och mediala kommunikation.

Henrik Larsson citeras här: "Det är en gåta för mig hur man har hittat på att spela fotboll i Norden mitt i vintern". Henke säger även "Låt oss vila till i mars och spela oss i form", enligt SvD.

Men Helsingborgs IF skriver på sin hemsida att "HIF:s inställning till Royal League är mycket positiv, signalerna utåt har dock tolkats annorlunda. I media har det även antydds på att spelare i HIF inte vill spela Royal League".

Är det bara jag som tycker att Henkes uttalanden var klara och tydliga? Eller tycker ni som Helsingborgs IF* att hans negativa inställning till Royal League var medias fabricerade antydning? Det finns så klart fler spelare än Henke i Helsingborg, men det är uppenbart att Helsingborgs IF gått ut med detta meddelande på grund av Henkes uttalande.

För övrigt skulle det ha stått "antytts" och inte "antydds" i Helsingborgs IF:s pressmeddelande, även om det också hade varit fel, fast då bara syftningsmässigt.

*Fotnot: HIF är en förkortning som ska vara förbehållen Hammarby IF.

18 kommentarer:

Sir Realistic sa...

Tycker att Henke har rätt.
Kanske Royal League är bra för klubbarna ekonomiskt och sportsligt, men den skulle nog vara bättre för publiken om den genomfördes under en varmare årstid.

"Antytts" är ordet...

Och visst är det Bajen som ska förbehålla sig rätten till HIF

Andreas sa...

Snacka om åsiktskontroll och försöka hävda ensamrätt till en förkortning som är gängse för (bara som exempel) alla idrottsföreningar som börjar på H...

Kan det möjligen ha att göra med att man stör sig på att man inte är så pass mycket större att det förutsätts att det är Hammarby som åsyftas när man skriver HIF längre? ;)

Jag menar, förutom några bönder i skogstrakterna upp i Värmland tänker alla på Djurgården när man skriver DIF, bara som exempel...

Och Göteborg har ju blivit synonymt med IFK, och lär så förbli, åtminstone så länge peking ligger kvar och harvar i lägre divisioner..

Cliff Hanger sa...

S R - Jag förstår Henke mycket väl. Men som supporter tycker jag att det känns helt okej med Royal League. Fler matcher mot kvalificerat motstånd att titta på och extra inkomster till klubben.

Andreas - Nja, att HIF ska förbehållas Bajen är bara min åsikt - inget jag försöker tvinga på någon annan (men om jag hade den makten skulle jag säkert göra det ;-). Helsingborg, deras supportrar och media har på ett enahanda sätt trummat in "HIF" som Helsingborgs IF:s varumärke, samtidigt som Bajen har andra vackra namn som ofta har använts som komplement till "HIF" - det är snarare där som förklaringen ligger till att Helsingborg för många har fått första tjing på "HIF". Att Hammarby på alla väsentliga sätt och vis är större än Helsingborg är uppenbart för alla normalt funtade människor. ;-)

Cliff Hanger sa...

S R - En sak till: Tyvärr har vi inte sånt klimat i Sverige (än) att den varma säsongen räcker till Royal League också.

Anonym sa...

märk väl att detta stod i kvällspressen.

har vi inte lärt oss att ignorera denna sorts journalistik?

jag förstod med en gång att Henke inte riktigt hade sagt sin åsikt på detta sätt.
men jag är ju jag :)

Cliff Hanger sa...

El Pedro - Sedan när är SvD en kvällstidning? I många fall har jag inte mycket till övers för denna moderat-tidning, men rätt ska vara rätt.

Håller med om att t.ex. Aftonbladet har väldigt tveksam journalistik ibland, men jag tycker att du är lite för hård. Aftonbladet tar upp viktiga saker ibland också (vid sidan av vad Britney Spears KAN ha gjort) som t.ex. vad man kan göra för att motverka växthuseffekten, och Simon Bank är en bra krönikör, för att ta några exempel på anledningar till att trots allt läsa AB.

Cliff Hanger sa...

El Pedro - Sorry, my bad. Du syftar säkert på Sydsvenskan, som kanske är en del av kvällspressen (?). Men för "den seriösa morgontidningen" SvD var detta tydligen en tillräckligt god källa.

malin sa...

Ja, Henke har rätt. Tanken med Royal Leauge är mycket god, men det är en urvattnad historia redan från början när folk på våra breddgrader sedan länge själva valt att stoppa nordisk fotboll i malpåse fram till våren.

Sir Realistic sa...

Visst skulle det gå att klämma in Royal League under pågående säsong, måste inte spelas i vinterkyla.

Angående HIF blir jag förbryllad avrje gång Helsingborg omnämns som det.
Att det är Djurgården som omnämns med förkortningen DIF råder det förvisso inget tvivel om men ändå inget man kan ta för givet.
Här är ett exempel: Danmarks Idræts-Forbund (ligger i Skåne va', eller är det tvärtom? Kan aldrig lära mig...) ;-)

Studiomannen sa...

Jag brukar alltid försöka pejla lite ute hos klubbarna, men de brukar vara mer finkänsliga än Henke. Jag tror att det blir svårt att fortsätta med RL på sikt, eftersom det inte blivit någon succé alls, men så länge klubbarna som kvalade dit tjänar en extra peng brukar i alla fall klubbledningarna säga ja tack.

När vi fakturerar och skriver vilken match vi jobbat på är HIF alltid Helsingborg. Hammarby skrivs Hammarby. DIF är definitivt Djurgården. Degerfors hade också fått skrivas ut med hela namnet på mina fakturor...

Och apropå Norrköping är det väl dags snart för dem att ta steget upp igen. Ett klassiskt lag.

Cliff Hanger sa...

Malin - Som sagt, jag förstår Henke, men som supporter är jag glad för att man numera inte stoppar fotbollen i malpåse över vintern. Btw, jag såg att du var sportjournalist. Kan du fixa en praktikplats eller nåt åt mig? ;-)

S R - Tanken är god, men jag tror att det blir svårt, i a f de år som det är EM- eller VM-slutspel. Det är inte så konstigt om Djurvårdarna har företräde till DIF i Sverige. Det är inte så svårt att konkurrera med en superettan-klubb.

Studiomannen - Du är en del av de onda massmedierna som för "HIF" allt längre ifrån Hammarby!

Cliff Hanger sa...

Till alla: Intressanta kommentarer. :-) Men ni såg väl också att huvudpoängen med mitt inlägg var Helsingborgs IF:s åsiktskontroll?

Studiomannen sa...

Jodå. Dessutom framgår det i tidningar att Baxter kommer att låta Henke vila en hel del under RL...

malin sa...

Som det ser ut nu är vi i desperat behov av en sportreporter inkommande sommar, så håll dej väl framme hos mej ;)

(Och det är inte ens ett skämt - jag är sportchef!)

Cliff Hanger sa...

Studiomannen - Av respekt för Henkes önskemål eller som straff? Eller kanske en kombination? Omotiverade spelare är hur som helst inte någon större tillgång.

Malin - Jag är din nya bästa kompis. ;-) Om jag anses som tillräckligt kvalificerad vore det klart intressant att gå från skämt till seriositet i denna fråga.

Andreas sa...

malin: du inser att du med lätthet skulle kunna få ihop ett antal mycket eh.. ekvilibristiska krönikörer med stor passion för sport (främst fotboll) om du bara bad om det va? =)

Agipman sa...

HIF är naturligtvis Helsingborgs IF, varpå Hammarby i dessa sammanhang bör förkortas BAJ (för Bajen), vilket det också görs på många hemsidor. Följdaktligen skrivs det på följande vis:
"HIFs inställning till Royal League är..."
samt
"BAJs inställning till Royal League är..."

:-)

/Agipman

Cliff Hanger sa...

Agipman - Jag förstår om din bitterhet är stor en sån här dag då gnägget åkt på däng med 0-4.... ;-)

(Ja, jag ser att du skrev din kommentar innan matchen...men du hade väl det på känn).