måndag, november 27, 2006

Trovärdighetsproblem?Jag förstår mig inte riktigt på den här låten. Musiken synkar inte med texten. Jag vet inte riktigt vilken musikgenre denna låt tillhör, men inte är det punkrock i alla fall. Apropå dålig synkronisering funkar för övrigt läppsynken också dåligt i videon.

Men man behöver kanske inte göra en punklåt för att vilja vara en punkrockare? Att inte hålla sig till den genre som man vill representera är kanske inget problem för trovärdigheten? Det kanske mer är en mental fråga - man kan vara punkrockare i sin själ och i sin attityd även om man ägnar sig åt en annan musikgenre? Vad kommer i så fall härnäst? Carola gör en gospelsång om att hon skulle vilja vara en gothrockare? Metallica sjunger om att de helst skulle velat kompa Vikingarna på Kramgoa låtar femtioelva?

I och för sig sjöng Everly Brothers för hundra år sedan om att "Silence is golden", vilket också är en aning paradoxalt. Men man kan ju gilla både och. Man kan gilla både att sjunga och att vara tyst. Och på samma sätt kan man kanske vilja vara gothrockare även om man bara sjunger schlager och pop? Fast det verkar konstigt tycker jag.

En annan fundering jag har på låten här ovan är att jag tycker att det är märkligt att hon sjunger "I wish I was a punkrocker with flowers in my hair". Blandar hon inte ihop punkkulturen med hippiekulturen där?

Teddybears STHLM gjorde en bra låt som hette Punkrocker. Sedan gjorde Thomas Rusiak tillsammans med teddybjörnarna Hiphopper, som är en variant på Punkrocker och också är bra. Ni får bedöma själva hur mycket hip-hop själva låten är. Eller också struntar ni i det och njuter bara av en bra låt.

24 kommentarer:

Josh sa...

Precis som du säger så tror jag att hon blandar ihop koncepten. Punkare har inte blommor i håret. Punkare har sockervatten och spyor i håret. Jag tror att det är en hippie hon egentligen vill vara (det är lite hippiefeeling på låten också, och jag gillar den faktiskt lite i smyg) men hippie funkade väl inte rytmen.

virvla sa...

men hon sjunger "in 69 and 77" så hon är väl inte helt fel ute. hon vill ha revolution, både hippies och punkare vill väl det? hon vill helt enkelt förändra världen vilket båda grupperna ville. Varför måste musiken vara punk bara för att hon sjunger om punkare och att hon vill vara punkare? Hon är erkänt inte punkare och borde väl därmed heller inte göra sådan musik?

Agipman sa...

Och efter Teddybears STHLM's "Punkrocker" och Thomas Rusiaks "Hiphopper" gjorde ju Torgny Melins låten "dancebander".
:-)

Sir Realistic sa...

Den där låten var inget vidare. Men som London-freak gillade jag miljön de rörde sig i :-)
Hiphoper, Punrocker, Dancebander...det verkar finnas utrymme för fler varianter på den låten - Metaler, Popsnörer, Trashrocker, Bluesbrother... Riktigt bra med Rusiak, bättre en orignalet tycker jag. Kan bero på att Patrik Arve är en sån dålig sångare.

lisa sa...

Åh JAG HATAR DEN DÄR LÅTEN!

lisa sa...

Oj, jag blev så upprörd att halva texten inte kom med.
Fortsättning:

Det är historierevisionism när den är som färst. Punkare har fan inte blommor i håret. Har inte och har aldrig haft. Och att blanda ihop hippisar och punkare är oförlåtligt. Det är som om hon skulle sjunga att hon ville vara en hårdrockare med syntfrisyr, eller nå´t. Usch, vidrigt!

Anonym sa...

i wish i was a punkrockerlåten är på min lista över saker som borde ställas till rätta men har inte fått in det i mitt schema.

bra att du får med det här.
Instämmer med Lisa, det är så fel att borde leverera en punkspark på smalbenet på låtskrivaren......

Anonym sa...

Jag måste ställa mig på samma sida som Virvla... Hippiesarna var ju de "första" punkarna, men utan sockervatten [iaf i håret] och kängor och det är väl precis det hon sjunger om i låten. Att man gör en metafor är ju inte något nytt. Sen får låten vara så kass som man vill, det är en annan sak.

Lisa: Blev du trampad på tårna?

\\- ©Mad Man™ - [som inte orkar logga in]

Cliff Hanger sa...

Tack för engagemanget och kommentarerna. :-) Orkar inte svara på alla nu, men det kommer.

Andreas sa...

Asså, jag hängde mest upp mig på kritiken av synket, det är ju videoklippet som inte har ljud och bild-strömmarna synkade, inte videon i sig. Har du sett den på tv typ.. ja.. "live" så skulle du veta att synken är precis lika eh, bra, (?) som andra musikvideos...

Cliff Hanger sa...

Josh - Jag tror också att hon egentligen vill vara hippie.

Virvla - Ja, det fanns likheter mellan punkarna och hippiesarna, men det finns ju skillnader också, det är därför det finns två namn. Om hon påstår att hon inte är punkare fattar jag inte varför hon sjunger att hon önskar att hon var det. Det rimmar illa.

Agipman - Hahaha... "Dancebander" - den skulle jag vilja höra! Har du den?

S R - Nej, jag gillar inte heller den låten. Jag vet itne om det bara beror på texten, men den har stor betydelse i alla fall. Rusiak är en mycket bättre sångare än Arve.

Lisa - Word. Punkare och hippies är inte samma sak.

El Pedro - Det är tur att vi har dig, den hårda bluesbrothermannen som ställer allt till rätta. :-) "Punkspark" var ett kul ord. :-)


Mad man - Jag måste erkänna att jag inte lyssnat extremt noga på hela texten, men visst 17 är det skillnad på punkare och hippies? Bara för att det finns många likheter är de ju inte samma sak.

Andreas - Jag har inte påstått att det är originalvideon som har dåligt läppsynk.

Virvla sa...

men snälla.
kan hon inte få vara nostalgisk över en tid som hon inte fick uppleva? "I was born too late" betyder ju att hon anser att det är försent att bli punkare. Hon ville vara med på den tiden det begav sig. Antingen som hippie eller punkare, hon ville vara med när världen förändrades istället för att leva nu när det är statiskt och likriktat.

Varför ska hon inte få göra singer-songwriter musik? Hon ÄR inte punkrockare, hon önskar att hon var det. Ganska stor skillnad.
och varför ska hon inte få sjunga att hon vill vara var punkare? Jag önskar att jag vore olympier, inte fan säger folk åt mig att lägga mig i hårdträning.

Dessutom tycker jag, personligen, att en punkare med blommor i håret är punkare om något.

Cliff Hanger sa...

Virvla - Varför skulle det vara för sent att bli punkare? Det är väl bara att bli det om man så önskar?

"Antingen som hippie eller punkare" skriver du. Nej, hon sjunger inte nåt om att vara hippie.

Hon får göra hur mycket singer-songwriter musik hon vill. Men jag fattar inte varför hon sjunger på ett singer-songwritersätt om att hon skulle vilja vara punkrockare. Det rimmar illa och det verkar inte äkta.

Din jämförelse med olympier haltar betänkligt. Hon är musiker och skulle mycket väl kunna vara punkrockare i stället. Detta gäller särskilt om hon bara skulle vilja vara amatör-punkrocksmusiker eller en punkare som bara gillar punkriock och punk-livsstilen - då krävs väldigt lite eller ingen talang alls.

virvla sa...

Punkare är inte längre en kraft att räkna med, vill man revolutionera världen nuförtiden ska man nog göra som hon nämligen singer-songwriter musik.

"du måste va som alla andra för att dom andra ska se dej" (isabella, Ulf Lundell)

Jag förstår inte varför du ska tvinga in henne i ett fack. Hon ÖNSKAR att hon var punkrockare, men hon ÄR inte det. Vi kan ta en annan liknelse. Jag ÖNSKAR att jag vore 17 igen men jag är inte det och jag kan inte bli det.

Varför ignorerar du faktumet att hon sjunger om 69 och 77? hon sjunger om 1969 och blommor i håret, en mycket tydlig flört med hippierörelsen som väl i princip var störst 69/70 med Woodstock tex.

Hon sjunger ju om mycket annat i låten också, nostalgiska saker, och att hon sjunger att hon vill vara punkrockare tror jat nog att man snarast ska se som en önskan från hennes sida att leva under en annan tid än vår och kanske inte så bokstavligt som du verkar ta det.

Studiomannen sa...

Om en DJ får lägga sig i är det mest konstiga med låten att den faktiskt önskades som fan från maj månad och kanske ett par månader fram. Och spelar jag den numera så kommer det alltid fram någon (alltid en tjej - typisk tjejlåt) och frågar vem som sjunger.

Mystiskt? Den går ju inte att dansa till och den är för snabb för att vara en tryckare.

För övrigt har jag börjat återinföra tryckarna. De har varit borta i åratal. För när man hör en tryckare börjar man antingen dansa en tryckare eller så inser man att det är dags att dra hem. Det är till stor glädje för personalen kan man lugnt säga...

Cliff Hanger sa...

Virvla - Det är möjligt att punkare inte har lika mycket inflytande i världen som singer-songwriters. Men hur äkta känns det om någon väljer musikstil efter hur man vill förändra världen i stället för efter det som ligger närmast en själv?

Jag tvingar inte in henne i ett fack. Hon får välja vilket fack hon vill. Men om man är så inkonsekvent som hon är så reagerar jag med avsmak på den falskhet som detta känns som.

Det är, lindrigt uttryckt, lite svårare för dig att bli 17 igen än det är för henne att bli punkrockare.

Okej, hon flirtar med hippierörelsen. Men varför sjunger hon då att hon önskar att hon var en punkrockare? Punkare är inte, och har aldrig varit samma sak som hippies, även om det finns många likheter.

Ja, jag förstår vad du menar. Det är den tidens anda som hon mest är intresserad av och önskar att hon var en del av, enligt dig. Men faktum kvarstår att hon använder ordet punkrocker, och då känns det jäkligt opunkigt och inkonsekvent att göra en singer-somgwriterlåt om det.

Studiomannen - Det konstigaste med att den låten önskas är inte dess tempo. Det konstigaste är att den inte är tillräckligt bra för att önskas så mycket som du säger. Smart knep med tryckarna. Det hör också till med tryckare på diskoteken.

Cliff Hanger sa...

http://strumpstickan.blogspot.com/2006/11/punkare-hade-inte-blommor-i-hret.html

Studiomannen sa...

Spelade den ikväll igen. Jodå: en tjej önskade den...

lisa sa...

1. Punkare kommer inte ur hippierörelsen. De var en MOTreaktion mot hippierörelsen.
2. Hon får gärna vilja vara punkare precis hur mycket hon vill, men för att längta efter något så hett, så har han väldigt dålig koll på det.
3. Nuförtiden har nog de flesta, kanske till och med Ulf Lundell, insett att man inte förändrar världen med musik. Oavsett om det är punk eller tjejmedgitarrochhandklapp eller någon annan inriktning.
4. JA, jag blev trampad på tårna, för jag har tagit av mig stålhättekängorna :)

Going Bananas (CaB) sa...

Håller med om att takten inte passar till textens innehåll men hon sjunger faktiskt "god save the qeen" vilket refererar till Sex Pistol som hade en låt med denna titel. Låten blev bannlyst i England under punkeran p.g.a. att de ifrågasatte drottningen. Kommer ihåg att det var ett dj...a liv om denna låt.

Har också stört mig på "blommor i håret" men texten refererar till både hippietiden och punken så hon kopplar väl ihop dessa totalt oförenliga tidsepoker musikaliskt sett i sin text med att vilja ha en revolution.

Going Bananas (CaB) sa...

Om man känner till tidseran (vilket gamla stofiler som jag gör) under punken så kan man höra flera låttitlar från både punken och hippietiden i hennes text. Ganska snyggt inflätat faktiskt.
Verkar som att hon tycker att hon missat något men ... va fan... alla knarkade ju ihjäl sig så det är väl ingenting och sukta efter?!

Cliff Hanger sa...

Cab - Så du hörde en massa låttitlar i texten? Det var bra gjort.

Okej, hon refererar till både punk- och hippierörelserna, men rent musikaliskt låter det ändå bananas i mina öron när hon trallar på på detta vis om att hon skulle vilja vara en punkrockare.

CaB sa...

Håller helt med, men ... måste erkänna att jag smyggillar låten musikaliskt. Hon kanske kunde valt att önska sig vara någonting annat? Rik, snygg, snäll, Moder Theresa ... Är inte så fyndig av mig så jag kommer inte på någonting fiffigt. Gör du/ni?

PS. Börjar du bli lite darrig på handen??

Cliff Hanger sa...

Det är alltid svårare att förhålla sig objektiv till något som man fattat känslor för.

Nästan vad som helst hade funkat bättre att önska i en sån här låt än att man var en punkrockare.

P.S. Inte darrig, men ibland är Blogger så segt, och då kan det bli att man trycker på "publish comment" två gånger. Raderat nu.