torsdag, oktober 12, 2006

Några åsikter om skandalministrarna

* Att Moderaterna inte älskar skatter är ingen hemlighet. Men även om man inte tycker om en demokratiskt beslutad skatt eller lag så har man naturligtvis ingen rätt att bryta mot den. Eller kan jag välja att inte vara med och bidra till apanaget till kungahuset? Eller har jag rätt att bryta mig in hos en moderat minister och stjäla en dyrbar tavla för att jag tycker att den har köpts in med oförtjänt förvärvade och beskattade pengar?

* Det är ingen hemlighet att många svenskar köper och säljer svarta tjänster. Men bara för att många gör det är det inte rätt. Om man inte själv bidrar till skattesystemet så parasiterar man på andra. Så är det bara. Och på ministrar ska man kunna ställa särskilda krav.

* Stegö Chiló och Borelius lagbrott var inga enskilda misstag utan systematiskt fuskande och knappast några olyckshändelser. Det de gjorde var synnerligen aktiva val.

* Moderaterna vill gärna jaga bidragsfuskare med blåslampa. Inget fel med det. Men bidragsfukarna stjäl bara en bråkdel av statens pengar jämfört med skattefuskare. Förra året betalade Försäkringskassan ut 1 miljard till oärliga personer. Felaktig a-kassa kostade drygt 119 miljoner. Samtidigt utfördes svartarbete för nära 120 miljarder kronor. Hälften av detta, ca 60 miljarder kronor, skulle ha varit intäkter till för staten om arbetet utförts vitt. Etikprofessorn Hans de Geer säger också att skattefusket sker ofta mer medvetet än bidragsfusket. (Källa: Stockholm City 12 oktober).

Det verkar som att vissa moderater (läs: de aktuella ministrarna, som förmodligen bara är toppen på det moderata isberget) tycker att de kan vara med och bidra till samhället när de känner för det. De ser sig själva som en elit som har rätt att strunta i demokratiskt fastställda lagar och regler när det inte passar dem. Varför ska man ha mera överseende med skattesmitare än bidragsfuskare? En vild gissning, men kan det möjligtvis vara för att moderaterna själva oftast hamnar i den första kategorin av dessa två?

* Angående Maria Borelius lågvattenmärke till ursäkt, läs här.

* Cecilia Stegö-Chiló har inte ens uppgett någon orsak till varför hon struntat i att betala TV-licensen (de år som hon trots allt har varit i Sverige). Vad jag tycker att hon ska göra kan du läsa i rubriken här (resten av artikeln, förutom rubriken, är också läsvärd).

* Att ha en kulturfientlig person som vägrat betala sin avgift till public service som ansvarig för kulturfrågor och public service är ungefär lika passande som att medvetet anställa en pedofil som barnskötare.

* Sedan har vi två andra nyutnämnda ministrar som inte heller har gjort rätt för sig. Närmare bestämt Andreas Carlgren och Tobias Billström. Kommer det mer?

Skyll inte på mig, jag röstade inte på alliansen.

20 kommentarer:

Sura Tanten sa...

Stegö-Chiló kan ju bara inte fortsätta som kultur och idrottsminister! Det är ju bara skandal! Ut med brottslingarna!

ha ha...nämen då är det ju helt okej att alla som inte känner sig rika begår brott...hmm...då tänker nog jag gå och snatta ett par skinnstövlar imorgon...kanske en flarra vin på systemet också. Det är väl bara att ta flaskan och gå.

Hoppas du har sett att jag utmanat dig, glömde meddela det...ooops!

Thérèse sa...

Bra skrivet. Den här jävla nya regeringen gör mig mörkrädd. Jag oroar mig dock mer för alla försämringar som kommer att drabba oss vanliga dödliga dom närmaste åren än några fiflande ministrar

elin sa...

Jag skriver under på det. Även det där med oskyldigheten till alliansens cirkus.

Nyaga sa...

"För övrigt MÅSTE det vara pinsamt för moderaterna som gått till val på att vara det nya arbetar partiet, att ha dessa snobbjävlar i regeringen, Som har fillipinska städare i källaren, inte kan betala barnflickan trots miljoninkomster.Det är ju oxå spännande att de som propagerat mest för att sänka skatten på hushållsnära tjänster inte ens betalde vitt för dem innan.....och vad sänder det för signaler till de ensamstående mammorna som knappt har råd att få månaden att gå ihop ....jag menar, man vill väl vara ett arbetarparti?...va...va sa du?..jasså var det bara spel för galleriet? Det är som vanligt...jaha, då var det ju dumt att jag röstade på alliansen.
Men men, de får väl göra det som de är bäst på:
Sparka på dem som ligger."

Utdrag ur mitt senaste inlägg. Hur ska detta gå i 4 år när de inte kan göra rätt ibörjan....eller vänta. Stegö Chiló hann visst slopa gratis inträde på museerna idag.
Bra jobbat fusktantmedalldelesförmyckettpengarochmakt!
Avgå innan vi måste avsätta er!

God damn I hate them!

http://nyaga-nyaga.blogspot.com/2006/10/jag-vill-bli-en-knnare-ocheller-vn.html

www.granskaborgarna.se är en bra sida.
NU ska jag sova. ha det

Nyaga sa...

Måste bara påpeka att jag INTE röstade på fascisterna....eh sorry alliansen.
/J

Mosstrollet sa...

revolution?

Neggot sa...

Jag orkar inte med någon utläggning om rätt och fel, lika lite försvarar jag vad de gjort men gudarna ska veta att jag (eller 99% av Sveriges befolkning) inte någonsin kan bli politiker om minsta misstag ska ogiltigförklara oss. Oj med lik i folks garderober det finns att rota fram.

Dessutom är det väldigt vad fort allt fiffel under de senaste åren med en vänsterregering glöms bort. Nej då var allt frid och fröjd med enbart guld och gröna skogar där alla ministrar hade rent mjöl i påsen, ja hallelulja! "Jag röstade inte på alliansen utan den rakt igenom genomhederliga helyllevänstertrojkan så skyll inte på mig när vi får oärliga ministrar i regeringen!"

Lägg ner all moralpredikan, låt dem göra sitt jobb och döm dem om fyra år efter politiken och inte efter en obetald TV-licens.

Cliff Hanger sa...

Neggot - Självklart är det svårt att hitta folk som är fläckfria. Men detta rör sig om systematiska lagbrott, inte bara något enskilt misstag. Deras ursäkter är också under all kritik och vittnar om taskig verklighetsuppfattning eller också är det bara lögner. Och vad beträffar Stegö Chiló verkar hon synnerligen dåligt lämpad för den ministerpost hon fått, med tanke på hennes historia.

Det handlar inte om EN obetald TV-licens. Hon har medvetet ljugit och smitit undan i flera års tid. Det är inte okej. särskilt inte om hon ska ha public service på sitt bord som minister. Det är ju ett rent skämt.

Jag säger inte att alla vänsterpolitiker är fläckfria. Men det ursäktar ju inte det som kommer fram nu.

emma sa...

jag betalar inte min licens...men jag skrattar rått och glatt varje gång jag läser om Fru Borrelia och Kilo.

=D

Oooohhh vad det är roligt.

Sura Tanten sa...

Sorry, men jag skulle aldrig komma på tanken att inte betala tv-licensen, inte råna, mörda, slåss, snatta eller något sånt heller.

Men vissa brott är visst bara balla, som köra för fort, samlas och slåss innnan fotbollsmatchen, inte betala tv-licensen, planka på tunnelbanan, planka in på lilltorpetsmidsommarfirande, skjutsa på moped. Oooops, de två sista har jag visst gjort, men jag ångrar det som faaaaan. Blev dyrt också;)

sofia sa...

Jag säger inte att det här är ok, men det är absolut inget som är typiskt för moderater som du verkar vilja få det att låta som. Jag kan till och med tycka att det är positivt att det kommer upp nu så att man kan räta till och börja fokusera på riktigt istället för att det blir en jäkla massa smygande och trixande.

Till det här kan jag tillägga att jag inte röstade blått, men att jag detta till trots (hör och häpna) tycker detta.

Cliff Hanger sa...

Emma - Akta dig! Jag vet var du bor. Jag kan skicka en snigel på ögat till dig. Via snailmail...

Suratanten - Ingen är felfri, inte heller jag (hör och häpna). Men däremot kan man ha skam i kroppen nog att förstå vad som är rätt och fel.

Sofia - Jag tror tyvärr att det inte är så många moderater som tycker att "det är häftigt att betala skatt" (kul uttryck myntat av Mona Sahlin) och som tycker att de har rätt att smita ifrån att betala skatter om de kan. Samtidigt är de väldigt moralistiska mot folk som utnyttjar socialförsäkringssystemet. Dubbelmoral kallas det visst.

Jag säger inte att alla som inte är moderater är felfria (jag säger heller inte att alla moderater har samma moral som Borelius och Stegö Chiló), men just nu är det dessa två som vi diskuterar. Och bara för att vänstermänniskor också ibland gör fel, rättfärdigar inte detta de aktuella ministrarnas skandaler. Ett fel plus ett fel blir inte två rätt.

Cliff Hanger sa...

Sofia och ni andra, läs även här (inklusive kommentarerna):

http://koolugnt.blogspot.com/2006/10/det-blser-p-toppen.html

sofia sa...

"som tycker att de har rätt att smita ifrån att betala skatter om de kan" - det är vad jag skulle kalla en ren fördom och inget jag tänker lägga större vikt vid.

I övrigt har jag läst andreas inlägg och kommentarerna där. Håller med om en hel del. Däremot reagerade jag lite på att det snackas om att vänsterblocket inte skulle ha gjort lika allvarliga misstag... hrrrm...tsunami... crazy horse...

Bort med Borelius, utan tvekan. Hon har inte mycket förtroende kvar. Mycket av det andra är ju värt att snacka om, det är klart vi vill ha politiker som sköter sig, men samtidigt en stor jäkla mediefrossa.

Cliff Hanger sa...

Sofia - Citatet som du plockade ut från mig föregicks av "jag tror", vilket alltså inte är något som jag påstått skulle vara en absolut sanning. Jag skrev även "jag säger heller inte att alla moderater har samma moral som Borelius och Stegö Chiló". Men det jag trodde och hade på känn redan innan dessa avslöjanden minskades inte direkt av efter dessa.

Sedan vet jag inte vart du vill komma med att peka på att vänsterpolitiker också har stått för vissa mindre bra gärningar? Gör tidigare begångna misstag av andra människor de nu aktuella skandalerna mindre skandalösa? Det tycker inte jag.

lux sa...

nyaga - du är svår att ta på allvar med ditt hatfyllda pladder. Fascister... jag kommer inte på något ens halvhövligt sätt att kommentera så jag låter bli.

Cliff: Jag kan bara hålla med om att det inte är ministrars sak att ägna sig åt smitning, hur politiskt betingad den än månde vara. men vari ligger den principiella skillnaden mellan att bryta lagen genom civil olydnad i dethär fallet och i det som miljöpartiets ungdomsspråkrör Chamberland just gjorde?

Cliff Hanger sa...

Lux - Civil olydnad är knepigt. Det är svårt att säga när det är okej. Det är så svårt att säga vart man ska dra gränsen för att trotsa de lagar och regler som är fattade på demokratisk grund. Men en skillnad mellan Chamberland och t.ex. Stegö Chiló är att Chamberland gör detta av övertygelse om att detta är ett steg i att förbättra omvärlden oc göra jorden till en fredligare plats, utan att få någon personlig vinning, medan det knappast föreligger några sådana ädla motiv bakom Stegö Chilós TV-licens-skolk.

sofia sa...

Tycker du säger emot dig själv lite i kommentaren till Lux ovan. Chamberland ägnade sig åt något olagligt eftersom det (typ) är förenligt med politiken han står för, och därför blir det ok. I sånna fall var det ju precis vad man gjorde när man som moderat "tycker man har rätt att smita från skatter" eftersom även det är förenligt med den moderata politiken.

(ditt citat var lika fördmsfullt oavsett om det stod "jag tror" framför eller inte. Det ögr ju inte särkilt stor skillnad om jag säger "alla invandrare är brottslingar" eller "jag tror att alla invandrare är brottslingar")

Här är ett intressant blogginlägg på en entressant blogg. Jag kan inte säga att jag håller med om allt hon skriver, men det är alltid genomtänkt ch välformulerat och därmed tänkvärt och läsvärt:

http://callistosbikt.blogspot.com/2006/10/ett-herrans-liv-men-vad-r-egentligen.html

Cliff Hanger sa...

Sofia - Var någonstans skriver jag att det som Chamberland gjort är okej? Jag skrev att det är knepigt med civil olydnad och svårt att dra gränsen för när det är okej. Sedan måste jag säga att det spontant känns ädlare att vilja förbättra världen än att berika sig själv. Chamberlands tillvägagångssätt är diskutabelt, men om civil olydnad någonsin är okej (jag är som sagt inte säker där), så är det klart mer okej i Chamberlands fall än i Stegö Chilós, från min ideologiska synvinkel sett.

Angående mina tankar om den moderata skattemoralen och huruvida jag är fördomsfull: Fördomsfull är nog det sista jag är. Du drar en galen parallell mellan mitt "Jag tror tyvärr att det inte är så många moderater som tycker att 'det är häftigt att betala skatt' (kul uttryck myntat av Mona Sahlin) och som tycker att de har rätt att smita ifrån att betala skatter om de kan" till citatet "alla invandrare är brottslingar" eller "jag tror att alla invandrare är brottslingar"). Dels är det galet för att det faktiskt är en stor skillnad om man sätter in ett "jag tror" (på detta vis markerar man att man inte påstår att detta är ett faktum), dels för att jag två gånger (och nu en tredje gång) har lagt till "jag säger heller inte att alla moderater har samma moral som Borelius och Stegö Chiló".

Men jag måste väl ha rätt att tro och misstänka saker och ting även om jag inte kan gå in i huvudet på alla moderater och kolla vad de har för skattemoral? Så länge jag uttrycker det som att det faktiskt är något jag tror och inget som är en absolut sanning kan man inte klandra mig. Alla människor har fördomar, både positiva och negativa om andra människor. När du går in på en pizzeria har du andra förväntningar på hur pizzabagaren ska bete sig och uttrycka sig än när när du går in på banken. Du anpassar dina sociala koder efter de förväntningar som du har på situationen jämfört med. Det är inget konstigt med det och det är något som alla gör. Det är när man säger att ens fördomar är sanningar som man blir fördomsfull.

Mina fördomar om den allmänna moderata skattemoralen har stärkts i och med att två ledande moderaters skattemoral har kommit upp till ytan, men jag vill för den sakens skull inte döma någon moderat som jag inte har kommit i kontakt med. DET vore fördomsfullt. Men det finns fler indikationer än de senaste skandalerna på att skattemoralen är dålig bland moderater.

Cliff Hanger sa...

Ta bort "jämfört med" i min föregående kommentar. På ett ställe i andra styckt ska det dessutom stå "citaten" i stället för "citatet". Är lite trött, sov väldigt lite i natt...