tisdag, oktober 03, 2006

Mitt klagomålsmail till chefen

Jag tog just mod till mig och mailade självaste trafikchefen på jobbet angående det irriterande faktum att företaget förväntar sig att vi bussförare ska använda vår obetalda fritid till arbete. Det finns även andra saker att klaga på, men de får vänta till något annat eventuellt tillfälle. Här är vad jag skrev:

Hej Gunnar**!

Jag har nu kommit tillbaka efter mitt friår och jag har noterat vissa försämringar gällande den arbetstid som jag får betalt för.

* Påtiden har krympt till endast 4 minuter. Detta ska jag hinna med på 4 minuter: Logga in och anmäla mig, samt helst kolla vilka vagnar som jag ska ha under dagen; gå och låsa upp mitt skåp och plocka ut min kassaväska; gå till rampen (en promenad på 2-3 minuter), koppla loss vagnen från rampen; justera stolen, ratten och speglarna och klimatinställningen; logga in på kommunikationsradion; sätta fast myntboxen på sin plats, sätta upp kontantkuponger och stämpel på sina platser; backa ut från rampplatsen; köra fram till grinden; plocka fram mitt passerkort igen och knappa in koden för att öppna grinden. Sedan kan jag köra från garaget.

Man kan med lätthet konstatera att detta är omöjligt att göra på 4 minuter. Konsekvensen blir att man antingen kommer lite tidigare till jobbet och känner sig utnyttjad av företaget (vilket skapar irritation), eller också kommer man punktligt i tid till jobbet och blir jättestressad och förbereder sig på att möta ilskna kunder som väntar på den försenade bussen vid första hållplatsen. Inget av dessa alternativ fungerar särskilt bra som underlag för att skapa "den optimala resan". Det enda rätta vore att öka påtiden. Vad säger du om det?

* Den nya enhetstaxan har, som du säkert vet, fått effekten att vi bussförare måste gå och köpa kontantkuponger väldigt ofta. Varför ska vi behöva utnyttja våra snålt tilltagna raster, eller den likaså obetalda tiden innan eller efter jobbet, till detta arbete på vår obetalda fritid? Jag föreslår att vi bussförare får ett lönetillägg för denna tjänst som vi gör företaget. Vad säger du om det?

* Likaså har avtiden minskats. 2 minuter räcker knappast till att packa ihop sina saker, rampkoppla bussen, eventuellt skriva en felrapport, gå till skåpet och låsa in kassaväskan. Jag anser att avtiden måste öka, vad säger du om det?


**Namnet är fingerat.

18 kommentarer:

lisa sa...

åh vad bra! Det är så himla snyggt att bara formulera alla sina klagomål som frågor!

Ylva sa...

Jag garvar så jag gråter. Kom hit när jag läste ditt mellanstadie-inlägg på bloggfrossa. Du är verkligen fruktansvärt rolig; "hur skulle ni känna om er yrkeskår generaliserades..."hahaha! Roligt, roligt, roligt! Jag garvar om jag är en av dem som generaliseras, eftersom det är just det, en generalisering och därför behöver inte alla känna sig träffade. Underbart att du vill komma in med ett fläskigt pekfinger när folk bara vill spela ut, överdriva och ha roligt. Fantastiskt hur dåligt man kan läsa av en situation, kallas det inte socialt handikappad? Eller jag menar en socialrealistisk hjälte som känner medlidande med de runt omkring sig och vill ha mer sansade åsikter. Ordentligt PK, ja varken för mycket eller för lite, alla måste tycka samma, man borde trycka en checklista så att folk vet vad som är tillräckligt PK att tycka, som i en liten diktatur? Jaja, du är iaf fruktansvärt rolig!

Cliff Hanger sa...

Lisa - Tack. :-)

Ylva - Du får tycka vad du vill, men jag har i a f jäkligt lätt att hålla mig för skratt när man kallar folk inom min yrkeskår för "blästrade i skallen", "lowlifes" och dylikt. Klart som fan att jag förstår att det är överdrifter och generaliseringar som inte egentligen omfattar alla. Men man skulle ju inte uttrycka sig så om det inte fanns lite äkta åsikter bakom dessa uttryck, eller hur? Det är väldigt lätt att hålla isg cool och distanserad när man pratar OM någon. Mindre lätt är det om man är i positionen att bli påklistrad en hel del nedlåtande etiketter.

Klart att man får tycka vad man vill, men att ge uttryck för sånt här är snudd på förtal och hets.

Cliff Hanger sa...

Ylva - Och angående "socialt handikappad". Jag skulle vilja påstå att jag läste av situationen mycket väl. Men bara för att jag inte flöt med och garvade med utan hade en annan åsikt och ville bryta den hetsstämning som rådde bland kommentarerna betyder det inte att jag inte kunde läsa av situationen. Får man inte tycka annorlunda utan att vara socialt handikappad?

smultronpaj sa...

Bra skrivet! Hoppas vi får ta del av det eventuella svaret också.

Bitterfittan sa...

Tjena, Bitterfittan här.
Såg din kommentar hos Argaste och tänkte berätta lite.
Att jag finns med i ett register har de talat om för mig, då jag ringt till Säpo i en veckas tid. Hotbildsregistret närmare bestämt (Hot mot statsappareten). Där finns jag nu i två år, om jag sköter mig. Och det gör jag nästan.
Jag har fortsatt blogga och riktar mycket hat till Expressen-horan som skrev artikeln och tipsade säpo och hovet.

Artikeln hittar du här:
http://expressen.se/index.jsp?a=676870

Nya bloggen ligger här:
http://fjb.brockbrock.com

Ha det så fint.

sofia sa...

Helt rätt. Bara några få minuter, men det skapar förstås irritation! Speciellt eftersom det uppenbarligen förändrats sedan du körde innan ditt friår. Heja cliff!

Sir Realistic sa...

Är det ordagrant kopierat? Då måste de tycka att du är en hyvens kille som kan formulera dig på ett så trevligt sätt t.o.m. när det gäller en regelrätt avhyvling.
Mycket bra, kör hårt.

londongirl sa...

Otroligt bra formulerat och jag kan bara inte fatta hur man ska klara allt det där på 4 minuter!? En omöjlig ekvation. Skriver som smultronpaj: Hoppas du delar med dig av svaret så vi får läsa det också!

Cliff Hanger sa...

Tack för stödet allihop. :-)

Smultronpaj - Självklart får ni ta del av ett eventuellt svar.

Bitterfittan - Kul att du är tillbaka. Sjukt att du hamnade i deras register.

Sofia - Tack. :-) Ja, det skapar irritation när det är satt i system att utnyttja oss.

Sir Realistic - Ja, det är ordagrant kopierat. Inte illa formulerat för en bussförare i alla fall. Vem vet, kanske är detta ett steg mot befordran? ;-)

Londongirl - Tack. :-) Inte så märkvärdigt formulerat tycker jag, men inte illa för en bussförare i alla fall.

Ja, visst är det sjukt. Och ett eventuellt svar kommer ni att få ta del av.

Stefan sa...

snyggt! stilpoäng till att det är hållet med en ödmjuk, frågande ton så att mottagaren inte går i försvarsställning.

hatten av ;)

YLVA "om jag är en av dem som generaliseras, eftersom det är just det, en generalisering och därför behöver inte alla känna sig träffade..."

är inte den meningen en kontradiktion?
Alla ägg är runda är en generalisering och då måste det väl betyda att ALLA ägg måste känna sig träffade?

Kristian Lagerfeldt sa...

Klockrent!

Cliff Hanger sa...

Stefan och Kristian - Tack som fan. :-)

För allmän kännedom har jag ännu inte fått något svar.

Andreas sa...

Jag tänkte faktiskt på dig och det här med busschaffisar senast igår när Emma och jag åkte med en helt galen busschaufför som satt och pratade för sig själv, och gestikulerade fritt. Sen började ett dörrpar krångla och han kom dundrandes genom mittgången för att kolla till, började gasta nåt om sin chef, vet inte vilken spärr det är, men han stängde iaf dörrparet på nån spak fram ovanför fönstret och ropade sen (oklart än idag varför han inte använde högtalarna) att han nu skulle göra nåt man egentligen inte fick, och att alla framöver skulle akta sig från dörrarna... Nästa hållplats öppnade sig då inte dörrarna han stängt, så han hoppar upp igen, vrider om spärren, fortsätter prata för sig själv, kommer på nåt om att förresten, det är hans chef vi ska tacka för att det var gratis att åka buss idag igen (samma dag som rånet vid Henriksdal alltså) och fortsätter sen prata för sig själv, vifta lite, köra lite halvgalet och allmänt verka tokig...

Nu hade det inte så mycket med saken att göra, men kontentan är att det finns ovanligt många knepiga busschaffisar och nog är det så att du tar generaliseringarna på lite för stort allvar ibland.

Cliff Hanger sa...

Jag måste säga att jag är lite trött på att hela tiden vara "bussförarnas advokat". Men när det blir så många påhopp ibland är det svårt att bara knipa igen och vara tyst. Andreas, jag tror att du skulle ha väldigt svårt att tigande ta emot påhopp på din yrkeskår. Tycker du att man bara ska finna sig i att folk kallar ens yrkeskår för nedlåtande och nedvärderande saker? Om man skulle kalla alla turkar eller bögar för "lowlifes", "blästrade i skallen" eller liknande saker skulle det vara åtalbart. Men när man kallar bussförare för det så är det helt okej och nåt som man bara ska garva åt och acceptera?

Sedan är det mycket lättare att hålla sig cool när man pratar OM någon annan. När man däremot själv tillhör den grupp som utsätts för nedlåtande omdömen - då är det inte lika lätt eller roligt. Det är högst troligtvis också lättare att hålla sig cool till kritik och generaliseringar om ens yrkesgrupp om man jobbar inom ett högstatusjobb.

Självklart ska folk få klaga på tokiga bussförare och visst fattar jag att mycket sägs med tydliga överdrifter, men mass-hets mot bussförare och nedlåtande, nedvärderande kommentarer betackar i a f jag mig för, jag är rätt trött på det och har svårt att se det roliga i det.

Att din bussförare satt och pratade för sig själv får stå för honom (kanske pratade han, otillåtet, i mobil eller pratade med trafikledningen ang. det krånglande dörrparet?), men visst kan man bli galen på krånglande dörrar. Det verkar som att han kopplade ur dörrbromsen, vilket gör att dörrarna kan öppnas och stängas i farten.

Annars är det ju inte arbetsgivarens beslut, utan fackets, att stoppa kontanthanteringen. Jag skulle gärna se att kontanthanteringn försvann och jag tycker att det är bra att facket agerar och sätter press, samtidigt som det är lite konstigt om man jämför med t.ex. livsmedelsbutikerna. Inte skulle ICA sluta ta emot kontanter för att en butik rånades.

Andreas sa...

Kontentan av det hela är ändå att busschaufförer är en yrkesgrupp som är lätt att generalisera.

Själv har jag i många herrans år fått höra alla generaliseringar om personer som jobbar med datorer. Allt från nörd-grejen till att de inte kan hantera människor, till att de bara dricker cola, spelar spel och slöar osv osv.. ja du vet, hela den grejen.

Jag tar det dock inte personligt, snarare konstaterar jag att man då har en fördel om man inte klassar in under den schablon-bilden folk ger uttryck för och att man automatiskt får en fördel för att man framstår som duktig och annorlunda i jämförelse.

Kontentan av det hela är väl då att jag inte identifierar mig på samma sätt med min yrkeskår som du gör om jag inte känner mig träffad av generaliseringarna.

Eller så hakar jag på och driver med dem ytterligare. Bemöter ironi och sarkasm och fördomar med samma sak tillbaka.

Att bemöta det med seriositet tror jag har väldigt låg verkningsgrad och får snarast motsatt effekt...

Men nu är det sent och jag är jättetrött i skallen och känner att jag svamlar iväg utan bara helvete så jag säger stopp här så får vi fortsätta den diskussionen när vi ses nästa gång =)

Cliff Hanger sa...

Det finns mycket att diskutera i din kommentar, men jag hinner inte ta allt nu. En sak bara: Nej, Bussförare är Iverkligen INTE en grupp som är lätt att generalisera, eftersom det är en väldigt heterogen yrkesgrupp som består av studenter, extra-arbetande, deltidsarbetande och heltidsarbetande och många som har det som genomgångsyrke.

Att jag blir förbannad å alla bussförares vägnar betyder heller inte att jag känner mig representativ för hela yrkeskåren.

Om man är tjock är det lättare att kalla sig själv tjock än att höra det från andra. Om Dogge Doggelito kallar sig själv för blatte är det mer okej än om jag skulle kalla honom för det. Om Eddie Murphy pratar om "niggers" är det mer okej än om George W Bush kallar svarta för "niggers". Om jag kallar bussförare för idioter är det mer okej än om du gör det.

Det är skillnad på om folk har fördomar om att man dricker cola hela dagen och att folk kallar en för "lowlife" och andra lite värre saker.

Det är möjligt att det är svårt att möta sådana här påhopp seriöst. Men vissa får sig ändå en tankeställare, och det gör mödan värd. Jag fick i a f en bra, ärligt menad ursäkt av "Bullsit Bulletin".

Nu blir det stressigt att få i sig frukost, men det får det väl vara värt.

Cliff Hanger sa...

Att jag har skrivit en del om att jag är bussförare är för övrigt en liten del i att motverka schablonbilden av bussförare och kanske få folk att ändra uppfattning en aning. Av samma anledning är det därför jag rycker in som "bussförarnas advokat" när det kommer påhopp, även om jag är lite trött på det. Men det finns tydligen en del jobb kvar att göra så då får man väl kämpa på.