onsdag, oktober 11, 2006

Bara två av alla as i mängden

Igår morse när jag lämnade hållplatsen vid bussterminalen såg jag en kvinna som just hade gått av en annan buss framför mig. Jag såg på hennes kroppsspråk att hon tänkte "skit, nu missade jag precis den bussen". Hon hade redan gett upp hoppet om att komma med min buss när jag i stället mjukt bromsade in och öppnade dörren. Hon tackade så mycket och log brett. Några sekunder kom hon fram igen och ville tacka ännu mer. Hon sade att det var jättesnällt av mig och att alla förare inte är så snälla. Nej, det har man ju fått höra, tänkte jag och mindes några inlägg på andra bloggar som tagit upp just detta med spårvagnsförare och bussförare som åker iväg från springande människor.

Några timmar senare kom jag in på ämnet "folk som vill komma med bussen" med en kollega. Jag berättade om den tacksamma kvinnan jag plockade med på morgonen. Vi konstaterade båda två att kvinnans beteende var trevligt, men också att det finns en hel del otacksamma passagerare som inte tackar när man bjuder till. Kollegan berättade om en tant som han hade väntat in medan hon haltade sig fram till busshållplatsen, han hade t.o.m. väntat på att hon skulle gå över gatan. Det tog lång tid. Men när tanten efter mycket om och men äntligen kom ombord på bussen var inte "tack så mycket" det första hon sade. Nej, i stället sade hon surt "Vad tidig du är!" (bussföraren var inte tidig). Kollegan berättade även om en annan passagerare som han hade stannat för, trots att personen ifråga inte hade hunnit fram till hållplatsen. Inte heller denna person kände för att tacka, utan sade i stället vresigt "såg du inte mig?".

Jag brukar så gott som alltid vänta in folk som vill med bussen, men jag kan förstå om denna kollega inte vill vänta in dessa två otrevliga personer nästa gång han ser dem komma eftersläntrande. För min del har jag förståelse om han inte väntar in dem även om t.ex. dessa andra omständigheter inte föreligger:

* Föraren är försenad och hinner kanske inte gå på toa om han blir allt för försenad.
* Det är en vältrafikerad sträcka och det kommer snart en annan buss.
* Passagerna ombord, som har passat tiden, riskerar att missa en anslutning med någon annan buss eller något tåg.

Dessa två otacksamma passagerare som min kollega berättade om SKULLE kunna beskrivas som "Bara två av alla as i mängden", för att travestera min gamla favorit Mikebike, som skrev om en frånåkande spårvagnschaufför som "bara ett av alla as i mängden". Även vi bussförare fick en släng av sleven i de efterföljande kommentarerna till Mikebikes inlägg. Jag vill inte försvara det som Mikebike råkade ut för och jag vet att han har en raljerande, ironisk, humoristisk stil som jag för det mesta gillar och jag tar hans inlägg med en nypa salt. Det som däremot gjorde mig illa till mods var vissa kommentarer till hans inlägg. Kommentarer som inte bara var på skoj, utan mest bara nedvärderande, nedlåtande, plumpa och kränkande mot oss förare. Att jag kort dessförinnan hade sett andra negativa inlägg mot bussförare i bloggosfären bidrog också till att jag hade lätt för att hålla mig för skratt.

Därför vill jag med detta inlägg om passagerare som beter sig illa i "komma-med-bussen-situationer" visa att det finns två sidor även av dessa mynt. Jag berättar både om en trevlig, tacksam passagerare och om två otacksamma passagerare. Jag berättar om trevliga bussförare (jag och min kollega) och Mikebike och hans kommentatorer berättar om otrevliga förare. Jag berättar lite om vilka förutsättningar man kan ha som förare (det finns mer att tillägga där), Mikebike berättar om hur det kan vara som stressad person som vill komma med spårvagnen. Mikebike beskriver den förare som åkte ifrån honom som "bara ett av alla as i mängden". Jag lånar hans uttryck och kallar de två otacksamma, otrevliga passagerarna för "bara två av alla as i mängden" (med samma raljerande, ironiska touch som Mikebike förstås, jag skulle aldrig häva ur mig något sådant annars). Perspektiv och balans.

21 kommentarer:

- ©Mad Man™ - sa...

Underbart när en bussförare stannar till när man kommer springande. Och visst tackar man. De där "två asen i mängden" kan man väl bara kasta av igen? =)

Mosstrollet sa...

Back in norrköping har jag lärt mej att skilja dom änglalika förarna som är trevliga och brukar vänta, från de hånleende jävlarna som åker i samma sekund som man trycker på öppna-knappen..
Jag vet när jag har en chans att få åka med :)

tvivlar inte en sekund på att det finns as från båda sidor..

jill sa...

Håller med dig helt. Har själv blivit ifrån åkt ett par gånger. En gång blev jag så arg att jag sprang 800 meter och korsade gamla E6:an bara för att hinna till tre hållplatser senare och kunna skälla ut chauförren och tala om att jag hellre går en åker med en sådan idiot som han. Det regnade ute...

Angående tanten som haltande blivit inväntat så kan det ju varit så att hon kände sig obekväm och kanske generad inför andra passagerare och därför sa så. Ingen ursäkt kanske men lite förklaring. Om det nu var så. Kan tänka mig att det finns många ni säkert göra skulle köra ifrån varje gång.

Andreas sa...

Jadu, nu finns det förstås mycket jag skulle kunna skriva, men jag låter nog bli.

Nöjer mig med att konstatera att jag inte är ensam i min uppfattning.

"Hon sade att det var jättesnällt av mig och att alla förare inte är så snälla."

För övrigt förstår jag inte varför du inte utnyttjar möjligheterna mer och raljerar om idioter till passagerare, det måste ju finnas tonvis med material och ett par rejäla superidioter om dagen!?

(Även om jag tror att de värsta tokarna finns i tunnelbanesystemet...)

Sir Realistic sa...

Najs. Man måste kunna både ge och ta.

Är det OK om man som passagerare går fram till chauffören och talar om att han/hon "kör som en biltjuv"? Kanske inte det ordvalet men att man snällt ber chauffören att ta det lite lugnare? Jag menar ibland undrar man verkligen vilka rekord som försöker slås med en fullsatt buss. Nu tycker jag att de flesta av SL's chaufförer kör mjukt och fint men då och då råkar man ut för en Schumacher på "arg-tjack".

Anonym sa...

Synd att folk inte fattar att när de beter sig som rektum så får någon annan det surt i nyllet.

Borde finnas hövlighetspoliser som träder in när det saknas vänlighet och tack.
Kanske inte böter men clownnäsa eller peruk på liksom :)

Artur sa...

Du skulle inte kunna begränsa hur många inlägg som visas per sida? Lite jobbigt när datorn måste ladda 96 inlägg :P

Cliff Hanger sa...

Mad man - Bra idé! Jag kastar av folk alldeles för sällan. ;-)

Mosstrollet - Just det, det finns alla sorter.

Jill - Håller du med mig? Det ser inte riktigt så ut. Eller missuppfattar jag dig?

"Kan tänka mig att det finns många ni säkert göra skulle köra ifrån varje gång." skriver du. Antingen menar du att det finns skäl att kör ifrån många idioter, eller också tror du bara att vi bussförare är ovanligt elaka. Jag kan bara ansvara för vad jag gör, och som jag skrev i inlägget: "Jag brukar så gott som alltid vänta in folk som vill med bussen".

Andreas - Huruvida bussförare generellt är mindre serviceminded än andra eller inte kan vi nog debattera i all oändlighet. Men vi kan nog båda vara eniga om att det finns två sidor av "dessa mynt", som jag skrev.

Jodå, nog kommer det att bli en del poster om dumma passagerare. :-)

Sir Realistic - Jodå, nog tycker jag att man kan framföra synpunkter på körningen, om man gör det på ett schysst sätt. Antalet möjliga svarsalternativ från föraren är dock lika många som antalet förare. Kan lägga till att vissa bussar är mer svårkörda än andra (har t.ex. sämre bromsar), men biltjuvkörning är förstås inte rekommendabelt.

El Pedro - Jag ska nog köpa in en clownnäsa och en peruk och ta med mig i bussen. :-)

jill sa...

Jag menade att det säkert finns dem förtjänar att bli ifrånkörda. =)

elin sa...

Tänk om alla passagerare och alla förare kunde sluta upp med förutfattade meningar innan dem kliver på/öppnar dörren för en passagerare.

Men jag vet, jag är naiv som utgår ifrån att alla är vänliga individer.

Mosstrollet sa...

angående mad mans kommentar.. har du någonsin kastat ut passagerare?

70-tals Per sa...

Min favoritbusschaffis är "Lasse Kongo" i Torsk på Tallin -Håll käften! Han behöver inte jäkta på för att hinna gå på toa, för att han pissar i en plastflaska (med brunt! kiss i).

Andreas sa...

Nu svarade du nog på någon annans kommentar, jag kommenterade inte servicenivån alls...

Cliff Hanger sa...

Mosstrollet - Inte bokstavligt. Men folk som har försökt fuska har fått vända om och gå av bussen.

70-talseper - Ja, Lasse Kongo är en skön snubbe. :-)

Andreas - Att stanna eller att inte stanna för folk som kommer springande mot bussen och hur snäll man är handlar väl om vilken servicenivå man håller?

Andreas sa...

Det enda jag konstaterade var att hon hade samma uppfattning som mig och många andra. Inget annat alls. Jag skrev till och med uttryckligen att jag inte kommenterade något annat.

Cliff Hanger sa...

...och den uppfattningen handlade om servicenivån på bussförarna.

Andreas sa...

*suck*

barajagjohanna sa...

Jag missar min anslutning i princip varenda dag. Min buss ska komma till stan 07:19 och min nästa buss ska gå 07:20. Min buss brukar kommain 07:19-07:20 och varenda morgon springer jag (och oftast en annan) mot bussen (det handlar om ca 30 meter), som nästan varenda morgon åker ifrån mig trots att chauffören kan se att jag kommer springande... det är mycket, mycket, mycket irriterande. Det finns dock en snäll chaffis som brukar vänta, jag är honom evigt tacksam... typ.
(Och jag takcar alltid.)

Cliff Hanger sa...

Barajagjohanna - Jag kan bara beklaga. Det finns as på båda sidor om förargrinden.

Mamma sa...

Tycker att det är jobbigt med alla människor som kommer kutande. När jag åker hem på kvällen från jobbet händer det ofta. Då missar jag tunnelbanan som skall passa in på min kvällsbuss från Hökarängen. Det händer att jag på grund av denna hyggliga chaufför gör så att jag får vänta en halvtimme på min buss i Hökarängen. Tänk på det och avgå i tid. Hälsningar din ömma moder.
PLEASE

Cliff Hanger sa...

Mamma - Jag ska tänka på det. Bra poäng där.