söndag, januari 20, 2008

Nytt rekord


Det här periodkortet plockade jag av en kille i 12-13-årsålderns så sent som för några veckor sedan. Det verkar helt otroligt, men antagligen har han (och/eller kanske några andra också - korten är ju inte personliga) använt kortet i drygt tre år efter att dess giltighetstid gått ut. Ganska fräckt, eller hur? Det blev i alla fall, med god marginal, ett nytt rekord för mig i grenen "plocka kort med längst tid sedan det gick ut".

Förra gången som jag bloggade om att jag hade ertappat en fuskåkare blev det en livlig och stundtals hätsk diskussion bland kommentarerna. Du kan läsa om den här. Jag fick nog fram mina ståndpunkter rätt bra där. Men en sak som jag vill tillägga är att de gånger som jag är sträng mot fuskåkare är jag det inte främst för mitt eget välbefinnandes skull, utan faktiskt för alla skötsamma, betalande resenärers skull. Jag tycker faktiskt att det känns orättvist när vissa åker snålskjuts på andras bekostnad, vilket de som fuskåker ju gör - indirekt.

Visst finns det fördelar med gratis kollektivtrafik, men så länge som vi inte har det, då tycker jag att alla ska göra rätt för sig.

16 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag håller med dig, även om jag sedan en tid har övergett pågatågen för att ta mig till jobbet. Men när jag åkte kollektivt var det alltid lika tröttsamt att höra folk som gafflade med tågvärdarna om varför dom inte hade biljett.
Vill man åka får man väl betala för sig tills det kommer andra besked.

TeachGirl sa...

Jag håller med, utan snack. Sedan tycker jag också att priset på månadskorten bör sänkas, men det är ett annat inlägg.

Sedan är jag - mot min egen vilja - lite imponerad av att killen lyckats flasha ett kort från 2004 ganska länge.

lisa sa...

Jag håller med teachgirl, mot sin vilja blir man lite imponerad...

Anna Malaga sa...

Jag mâste tycka att mânadskortet är extremt fult. Annars hâller jag med dig ;-) Kollektivtrafiken är dyr i Sverige, men det blir ju inte billigare för att vissa inte betalar.

- ©Mad Man™ - sa...

Snyggt jobbat. Eller.. Snyggt jobbat av dig och snyggt fuskat av honom =)

anna malaga:
Jag kan inte uttala mig om resten av Sverige men i Stockholm anser jag inte kollektivtrafiken vara dyr. För 620? spänn i månaden kan du åka från Bålsta till Nynäshamn, Märsta till Gnesta, tjurgårdsfärjan mm och spara på miljön =)

\\S - som sparar miljön genom att jobba hemma så mycket som möjligt ;)

Anna Malaga sa...

Mad man - Aha, OK, jag har ju inte mânadskort, utan betalar lösa biljetter och dâ tycker jag att det är dyrt, särskilt tâget.

Cliff Hanger sa...

Jah - Jag kan bara hålla med. Och pågatåg är ett roligt ord. :-)

Teachgirl - Jo, kollektivtrafiken bör främjas. Både av fördelningspolitiska och miljömässiga skäl.

Lisa - Jo, det är en bra prestation. Fult gjort, men begåvat. Men mest fult.

Anna Malaga - Det är väldigt dyrt att åka kontant (vilket man kan göra med spårtrafiken, men inte med bussarna), men, som Mad Man skrev, kostar inte månadskorten så mycket med tanke på vad man får för pengarna. Fast de kunde förstås vara ännu billigare, av miljömässiga och fördelningspolitiska skäl.

Mad Man - Man kan sammanfatta det som att vi är rätt snygga i mitt trafikområde. ;-) Och du är ett miljömässigt föredöme! :-)

stellapolaris sa...

Även du får en mölighet att "göra rätt för dig"...en kastad handske finns på min blogg..enlitenjävlautmaning bara..
;)

Thérèse sa...

Blir också mot min vilja lite imponerad av att han lyckats åka så länge på kortet

Cliff Hanger sa...

Stellapolaris - Hm... det måste vara en väldigt viktig och samhällsnyttig utmaning om den innebär att göra rätt för sig...

Thérèse - Om han var så duktig på att fuska, då måste jag också varit väldigt duktig som upptäckte honom, eller hur? ;-)

River sa...

Eftersom jag är din vän inom kollektivtrafikbranschen så håller jag med dig till fullo. Du verkar vara en toppenbra busschaufför!

Cliff Hanger sa...

River - Tack, kära kollega! :-)

Anna Malaga sa...

Nu undrar jag vad jag ska göra om jag vill âka buss i Stockholm? Tar de Master Card? Eller ska jag ringa dig?

Cliff Hanger sa...

Anna Malaga - Ring mig. Eller köp biljett i förväg på Pressbyrån eller på SL Center. Du kan också skicka sms, men det kan vara lite komplicerat (jag kan förklara vid behov).

Jah Hollis sa...

Pågatåg är ett kul ord, det kan jag hålla med om. Lokaltågen heter så eftersom de har döpts efter manliga skånska kändisar (till exempel Kal P Dal). Med ett undantag, Ernst Ahlgren (som ju var kvinna och hette Victoria Benedictsson). De nya pågatågen som är på gång ska visst bli tvåkönade.
Birgit Nilsson lär få ett uppkallat efter sig.
Själv tycker jag ett ska heta Peps Persson, men de får nog inte namnges efter levande personer.

Lillfimpen sa...

Kan inte annat än känna, att han måste ha tagit ett sparat kort. Inte fan går det att fuska i tre och ett halvt år? Särskilt som korten byter färg.