fredag, januari 11, 2008

Svengelska

Igår när jag promenerade på Kungliga Södermalm på väg för att spela biljard gick jag förbi en restaurang med ett namn som fångade mitt intresse. På bland annat markisen ovanför entrén stod det: Restaurang New Lilla India. Vartannat ord svenskt och vartannat ord engelskt alltså. Hur tänkte de där?

I mitt jobb blir det förstås en hel del radiolyssnande. Därmed utsätts jag för en hel del reklam och just nu är det särskilt en reklamsnutt som jag hakat upp mig på. I reklamsnutten pratar en elak smurf med kraftig engelsk brytning (och det är åtminstone delvis helt sant). Den elake smurfen är Let´s Dance-domaren Tony Irwing som vill locka folk till sin dansskola. Och det jag varje gång främst reagerar på är det svengelska namnet på dansskolan. Elake smurfen kallar nämligen skolan "Crazy för dans". Antingen säger man "crazy for dance" (vilket det står på webben, men det är inte så han uttalar det), eller "galen i dans". Men nu är det svengelska alltså.

Fast det kanske är så att svengelskan är ett medvetet knep för att man ska lägga märke till reklamen extra mycket. Precis som att t ex Per Gessles muppiga uttal av "en" i "Här kommer alla känslorna på en och samma gång" säkert var ett likadant knep.

5 kommentarer:

TeachGirl sa...

Jag åkte förbi den restaurangen igår och kom att tänka på ditt inlägg. Hur fan tänkte de där?

jill sa...

Ha ha, mycket roligt här. Jag kan tala om att man pratar så där drygt i Halmstad.

Cliff Hanger sa...

Teachgirl - Kul att du vandrar i mina fotspår. :-)

Jill - Tack, kul att någon annan tyckte att detta var roligt. :-) Man undrar ju när det är så ont om kommentarer. Jag har i o f s varit dålig på att kommentera på andras bloggar på sistone också. Kan ha med saken att göra.

Så Gessle gjorde sig inte till alltså? Ja ja, man visste ju att halländskan sedan tidigare är...lite speciell. Säger bara Bengans uttal av "gurkburk", Peter Wahlbeck och Tomas Pettersson...

Jah Hollis sa...

Fast Calle Bildt har väl tvättat bort det mesta av sin dialekt.

Cliff Hanger sa...

Jah - Jo, men r:en lever ju kvar.