måndag, januari 28, 2008

Coke head

Hört talas om Coca-Cola Light Sango? Det första man kommer att tänka på när man ser detta namn är förstås att Sango är snott från den franske manusförfattaren Sango. Inte det? Nej, det är inte så konstigt. Namnet tillhör ju ingen storkändis direkt, bara en snubbe som fått hybris.

Jag har en kompis med serbiskt ursprung som heter Coke. Han kanske också skulle stämma Coca-Cola? Fast det är klart. Läsken Coke fanns ju innan polaren Coke. Men det fanns nog några som hette Coke även på den tiden då läskens smeknamn Coke introducerades på marknaden.

Var man ska dra gränsen för vad som är varumärkesintrång är inte alltid lätt, men i fallet Sanga tycker jag att fransosen har tagit sig vatten (eller läsk) över huvudet. Men man vet aldrig, verkligheten överträffar dikten rätt ofta. Det kanske visar sig vara ett smart drag att stämma Coca-Cola.

3 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag har träffat en som försökte få kalla sin dotter Ikea. Det är tydligen varumärkesintrång men det är ganska klat. Dom här föräldrarna hade ägnat år åt att överklaga att dottern inte fick heta Ikea , hon kallades förstås alltid Ikea men hette inte det i folkbokförningen.

Cliff Hanger sa...

Thérèse - Vi har en golvlampa från Ikea här hemma som heter Orgel Vreten. Det kanske kan vara ett lämpligt namn till vår dotter?

Jag såg f ö i TV-tablån idag att det fanns en skådespelerska som hette Paprika i förnamn.

TeachGirl sa...

Annars är det ju tydligen inne att döpa sina barn efter staden/platsen de är gjorda - tips till bebisnamn... :)

Stämma Coca Cola känns som en hyfsat osmart sak att göra - å andra sidan kanske han kan få dem att skratta tillräckligt mycket för att släppa efter.