torsdag, januari 31, 2008

Namn på en dotter

Om du fick en dotter, vad skulle du döpa henne till då? Alternativt: Om du har en dotter eller flera döttrar, vad heter hon/de?

38 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Isolde är väldigt fint.

Haydee sa...

Isabella. Daniela.

Ska ni få en liten flicka? :)

Thérèse sa...

Så ni ska få en flicka. Kul

Miranda är fint ... det heter min dotter

Pash sa...

Jag tycker lilltjejen ska få tre namn:

Amanda Isabella Karin

;)

TeachGirl sa...

Jag vill först säga namnen som jag inte skulle ge mina eventuella döttrar: Engla/Ängla och Tindra.

Jag gillar namn som Elin, Emelie, Ella. E är allmänt en bra bokstav. Gillar även Hedvig, men det kan ge vibbar till "Kom och skriv mig det på näsan..." :)

lisa sa...

Eftersom jag själv inte kan döpa eventuella döttrar till Lisa, det skulle bli allt för krångligt, så rekommenderar jag er det namnet. Varsågoda.

Robban sa...

Kände mest för att röra om en smula i er så gosiga bloggvärld,där det verkar förbjudet att gränsa lite till elakhet.

Anna Malaga sa...

Du kan väl berätta vilken smak ni har? Korta tuffa namn eller vackra?

Jag gillar vokaler, och bor i Spanien, sâ min hade fâtt heta Noelia, Diana eller Mireya.

Cliff Hanger sa...

Nu känner jag mig nästan elak. Jag och sambon har ju redan bestämt oss för ett namn: Tilda. Men vem vet, hon kanske kommer ut och känns inte alls som en Tilda. Då är det ju bra att ha några back-up-namn. Och det är hur som helst kul att se vilka namn som ni gillar. Tack för förslagen. :-)

Haydee - Ja, i maj är hon beräknad att födas.

Pash - Haha... jag fattar. Nej, då får hon hellre heta Herta Ingbritt Fulful om jag är tvungen att välja mellan de två alternativen.

Lisa - Rekommendera sitt eget namn... vilken vädur du är (and so am I). ;-)

Robban - Det är inget fel med att vara gosig. Testa det! ;-) Men det är inte förbjudet att komma med kritik. Räkna dock med att få svar på tal, särskilt när du kommer med kritik som jag inte skriver under på. För övrigt passar din kommentar här in bättre under förra inlägget.

Anna Malaga - Vi har märkt att vi har en dragning åt tvåstaviga namn i allmänhet och tvåstaviga namn där stavelserna är först i och sedan a i synnerhet.

Cliff Hanger sa...

Teachgirl - Ja, jag håller med. Engla och Tindra låter jättegulligt (nästan för gulligt) på små barn, men känns inte lika passande på en vuxen kvinna. De namn på E som du nämner är bra, men känns lite "upptagna" av folk i vår närhet som vi känner.

Jah Hollis sa...

Karin är ett fint namn. Det råkar vara ett vanligt namn på kvinnor i min släkt.
Lisa är också fint.
Mitt gudbarn heter Karin (på mitt förslag) Lisa (som är tilltalsnamnet) Xiaohua (som hon fått behålla från sitt födelseland).

Och nu till något helt annat: Du skrev i en kommentar på min blogg om östergötskan om en Anders Johansson på GP. Kan det vara Pippi Långstrumps (Inger Nilsson) bror som ju heter Anders och som i alla fall för länge sedan jobbade som journalist?

Pumita sa...

Hon skulle heta Laura Felicia.

Thérèse sa...

Jag måste fråga en sak. Jag har hört att man inte får veta barnets kön på mvc och det vanliga ultraljudet utan måste gå till privatklinik om man är nyfiken. Stämmer det? Själv undvek jag såna frågor när jag var på ultraljud för jag ville inte veta förrän barnet var fött av någon anledning. Vet inte varför jag var sån då. Hade förresten inte tänkt nämna mina barns namn i bloggsammanhang så jag vet inte hur du med det här inlägget lyckades få mig att skriva dotterns namn men det känns helt okey att "outa" det

Cliff Hanger sa...

Jah - Jo, alla de namnen är fina. Jag tycker också att det är bra att Xiaohua fått behålla det namnet. Angående Anders Johansson tror jag att han är frilansjournalist och inte anställd på GP (det är han Anders i Anders & Måns jag menar). Eventuellt släktskap med Pippi-Inger har jag ingen aning om, men det vore ju ett roligt sammanträffande om så var fallet.

Pumita - Inte dumt alls.

Thérèse - Jag måste ha någon slags magisk kraft som får dig att outa dig. Är det något annat du behöver hålla hemligt, eller kan du slappna av nu? ;-)

Vi var visserligen på en privat mvc, men det var nog inte annorlunda mot icke-privata alternativ, skulle jag tro (om det är skillnad på kliniker i denna fråga hänger det nog inte på om de är privata eller inte). Vi hade ett vanligt ultraljud och frågade om kön eftersom vi var nyfikna. Det var inget problem för barnmorskan, hon såg till att komma åt att kolla mellan benen på fostret och bedömde det som troligt att det var en flicka.

Stella Polaris sa...

..stella...ella?
;)

norrsken sa...

Klassiska namn är en fin gåva att bära med sig hela livet, varför inte Maria, Magdalena eller Anna?

Och som någon klok person sa tidigare: skippa de barnsliga och fula modenycksnamnen, de ger kväljningar.

Cliff Hanger sa...

Stellapolaris - Fina namn. Men upptagna. Svärföräldrarnas hund heter Stella och en kompis dotter heter Ella.

Norrsken - Vi fastnade ju för Tilda, och det är väl något av ett modenamn. Sedan finns det förstås andra modenamn som känns helt fel för oss. Maria, Magdalena och Anna är fina, men känns inte 100 % rätt för oss.

Anna Malaga sa...

Ok, lite backup dâ:
Stina, Wilma, Clara, Alva, Maya, Minna, Mira, Selma, Juni (ovanligt och coolt, tycker jag, bf är i juni, kanske?)

Anna Malaga sa...

...hmmm...nu sâg jag att det var i maj..

TeachGirl sa...

Tilda är jättefint. Jag kom på ett antinamn till: Lolita. Funkar kanske upp till vuxen åler - men sedan...

barajagjohanna sa...

Kan upplysa om att man inte behöver vara på en privat klinik för att få reda på barnets kön, det går lika bra på den vanliga vårdcentralen där man träffar barnmorska. (Säger hon med erfarenhet... haha. Nä. Men min syster fick ju ganska nyligen barn.)

Cliff Hanger sa...

Anna Malaga - Maja (dock uten "indian-stavning" ;-) och Minna har vi varit inne på. Mira, Clara och Wilma är inte dumma de heller (fast Wilma är så vanligt nu). Juni blir ju fel månad och Maj är inget favoritnamn...

Teachgirl - Med tanke på vad Lolita står för måste jag säga att det inte skulle kännas helt passande, inte i någon ålder faktiskt. Lolita Pop var annars ett habilt popband.

Barajagjohanna - Det var ju bra. Jag tycker inte att man behöver smussla i onödan med könet. Fast ibland kan det vara befogat, om man misstänker att abort kommer att göras om barnet har "fel" kön.

Cliff Hanger sa...

"Jag tycker inte att man behöver smussla i onödan med könet".

Insåg just att detta skulle kunna misstolkas, he he...

Sånger från nedre botten sa...

Lo, tycker jag är ett vackert namn, det kan också stavas Lou. Eller Kim. Båda namnen är roliga då de både är flick- och pojknamn.

barajagjohanna sa...

Haha! Jag ser visserligen ingen riktig vits med att ta reda på barnets kön, men det är ju upp till var och en. :)

Tony Cascarino sa...

Victory

Cliff Hanger sa...

SFNB - Lo och Lou är inte dumma alls. Som namn alltså.

Barajagjohanna - Vitsen är att man stillar sitt nyfikna behov och kan mentalt föreställa sig och vara förberedd på att det är en dotter som kommer ut. Men jag har respekt för dem som känner att det ska vara en överraskning också.

Tony - Ah, det är ju titeln på ett av mina favoritspår från "Bajen Forever"-plattan! Bra förslag! :-)

Jah Hollis sa...

Aha, den Anders.
Han bor väl nästan granne med mig, i Malmö alltså.
Och tyvärr, han är inte Pippi Långstrumps bror. Pippi Långstrumps bror är (var i alla fall) en manlig kopia av Pippi Långstrump (Inger Nilsson).
Det kinesiska namnet Xiaohua lär för övrigt betyda Det lilla undret.

Cliff Hanger sa...

Jah - Se där, då har jag fått lära mig flera nya saker idag också!

Stefan sa...

stefanie!

the princess liksom ;)

Cliff Hanger sa...

Yeah right... som om jag skulle vilja tänka på dig varje gång jag ropar på min dotter.

;-)

norrsken sa...

Att Tilda är ett modenamn visste jag inte. Det är ett fint och Riktigt namn!!

När jag pratar om barnsliga modenycksnamn menar jag Tindra, Nova och Engla, they suck sort of;-)

Cliff Hanger sa...

Norrsken - Jo, men Tilda får nog kallas för ett modenamn, med tanke på att det har klättrat som en raket på namnlistorna över populära namn de senaste åren. Sedan tycker jag att det finns vissa modenamn som är jättefina och vissa andra modenamn som är gräsliga. Det är precis som med alla andra namn alltså.

Jag tycker att det itne spelar någon roll om ett namn är mode eller inne. Det viktigaste är att man själv tycker det är fint, oavsett vad alla andra tycker.

Kristian Lagerfeldt sa...

Får jag en dotter ska hon nog heta Freja, eller Bajen. Det blir ju enklare så... ;-)

Cliff Hanger sa...

Kristian - Hehe... Jo, tro mig jag kämpar stenhårt för att hon ska få heta Bajen! Åtminstone som andra- eller tredjenamn. Det finns faktiskt folk som heter Bajen! Men sambon verkar tyvärr kompromisslös på den fronten. Hon säger styvnackat nej.

Kristian Lagerfeldt sa...

Jag försökte med både Nacka och Petur men det gick inte... Men jag är lite glad över att Sixten kallas för Sigge ibland. Jag var nämligen en av typ 15 som avgudade Christer Fursth...

Oäkta Mrs Hanger sa...

Kan bidra med info om kön och ultraljud. Det är upp till barnmorskan som gör ultraljudet om hon vill tala om kön eller inte. De är inte tvungna att ta reda på det eftersom det inte är av medicinsk vikt utan innebär en extra undersökning. Om de är villiga att göra den eller inte beror nog dels på deras egen inställning i frågan och hur duktiga de är på att se kön. Vid rutin-UL kan det fortfarande vara svårt att se. Vår BM har dock enligt en annan barnmorska aldrig haft fel...

Så. Informationscentralen har uttalat sig. ;-)

Cliff Hanger sa...

Kristian - Hedervärt, mycket hedervärt. :) Det vore en överdrift att säga att ajg avgudade Fursth, men jag äslkade hur han jämt eldade på klacken precis innan avspark. Han startade väl en tradition med det?