fredag, augusti 03, 2007

Det är skillnad på folk och folk

Detta inlägg ska, trots rubriken, inte handla om moderaternas människosyn.

Idag arbetade jag iklädd företagets pikétröja och shorts. Det var allt jag hade på mig (förutom kalsonger och strumpor förstås).

På väg hem från jobbet kör jag förbi en kollega. Han har på sig långbyxor, skjorta (förmodligen långärmad), slips, pullover (det kan ha varit en slipover också) samt....VINTERJACKA!

Efter att ha kört förbi kollegan var jag tvungen att vända mig om och titta om jag verkligen såg rätt. Jo, visst sjutton hade han företagets vinterjacka på sig. Därefter tog jag en titt på bilens utetermometer. 18 grader visade den. Antingen tycker man att jag var väldigt konstigt klädd. Eller också tycker man att min kollega var väldigt konstigt klädd. Eller också nöjer man sig bara med att konstatera att folk har väldigt olika uppfattning om hur man ska klä sig för klimatet. Men en sak är säker: Det är verkligen skillnad på folk och folk. Åtminstone i detta avseende. Därmed inte sagt att vissa är bättre än andra.

"Klädchocken" som jag råkade ut för idag betyder inte att det är första gången som jag märker att kollegor som invandrat från varmare länder verkar ha en annan uppfattning om hur man ska klä sig bäst för klimatet. Många är de gånger som jag avlöst en sådan kollega och det första jag fått göra är att dra ner värmen rätt många grader. Apropå detta tycker jag förresten att det är roligt att avlösa invandrade kollegor och märka att de suttit och lyssnat på radiostationen Svenska Favoriter. Det värmer på något fånigt sätt i hjärtat. Med det menar jag inte att jag gillar allt som spelas på Svenska Favoriter, men det gläder mig när folk som kommit utifrån uppskattar svensk musik. Delvis av fånigt patriotiska skäl. Delvis för att det känns som en strimma av integration där jag kör omkring i förorternas segregerade verklighet.

Om jag ska återgå till detta med klädsel måste jag också bara berätta om när jag och exet var i Marocko. Vi hade en guide som var klädd i tjock tröja, långbyxor och mockajacka. Men det är klart, det var i mars, så man får förstå att han tyckte att det var lite kallt. Själva hade vi shorts och t-shirts i den 30-gradiga värmen.

7 kommentarer:

stellapolaris sa...

Det är väl det som är "charmen"" med människor?
Att där finns en skillnad;)

Shadow sa...

Känner igen det där. Tjejerna på kontoret tar på sig kofta för att A/C:n kyler för mycket, säger de. Det är 28 grader inne på kontoret.

Studiomannen sa...

Ett säkert sätt att känna igen somaliebarnen i Rosengård var att se de tjocka täckjackorna de hade på sig. De blev breda och runda som barnen i South Park och det var det man såg det på först. Hudfärgen syntes först när man kom närmare. De måste tycka att Sverige är oerhört kallt...

Jag är växelvarm uppenbarligen. Jag tycker att det är obekvämt med tjock täckjacka när jag kör, så jag brukade ha en stickad tröja (NATO. Typ.) med namnbrickan på. I taxibilar rör jag knappt klimatanläggningen. 20 grader året runt. Typ.

Cliff Hanger sa...

Stellapolaris - Visst är det så. Det hade varit trist om alla var likadana.

Shadow - Mycket märkligt! Det är en sak om det har AC-kylan riktad rakt emot sig, men annars...

Studiomannen - Använde de täckjackorna på sommaren också?

20 grader är en alldeles lagom temperatur. Det skriver jag under på.

Rutan sa...

Men så är det en härlig svettlukt också under ylleslipovern.

Elin sa...

Jamen du vet, det varnas så mycket för solens cancerframkallande och mer där till, strålar, så dem vill bara vara på den säkra sidan..

;)

Cliff Hanger sa...

Rutan - Ja, det råder kanske delade meningar om det också. Om hur gott det luktar alltså. Hur som helst lär det lukta mycket.

Elin - Ja, särskilt med den pigmentgruppen gäller det att vara försiktig...