måndag, augusti 27, 2007

Blogg eller inlägg?

På förekommen anledning: Ska vi inte alla ta varandra i hand och komma överens om att detta som jag just nu skriver är ett inlägg och inte en blogg? Enligt mig är detta inlägg: "Blogg eller inlägg?" just ett inlägg.

Däremot är Tankar om stort och smått, Bloggfrossa och Sugbloggen allihop exempel på bloggar.

Eller vad tycker du?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med. Helt och fullt! För omväxlings skull...;)
// KFL

lisa sa...

ja! äntligen någon som ryter till! eller nä, det kanske du inte gjorde. men jag håller med.

londongirl sa...

Självklart är det så!

Maverick sa...

Word!

Sånger från nedre botten sa...

Såvitt jag förstår 'skriver man logg' på sjön, alternativt 'loggbok'. Rimligtvis skriver du då också blogg, alternativt blogginlägg, i folkmun inlägg.

El_Pedro sa...

word, som vi så collt säger.

man skiver ett inlägg i sin blogg

Cliff Hanger sa...

KFL - Bra. :-) Men jag vill att du skriver en kommentar och argumenterar mot mig nästa gång du inte håller med! Okej?

Lisa, Londongirl, Maverick, Sånger från nedre botten och El Pedro - Tack för medhållet (även om detta för mig är en självklarhet).

Sånger från nedre botten sa...

Höll jag med? Hmm, det tror jag inte. Läs en gång till.

Cliff Hanger sa...

SFNB - Jag trodde att du menade att man skriver blogginlägg och att detta förkortas till inlägg. Men "i folkmun" omfattar tydlgien inte dig.

Jag håller inte med ditt argument. På sjön skriver man loggbok. På samma sätt kan man säga att när man bloggar skriver man blogg. Men det är skillnad på att skriva blogg och att skriva inlägg. Ett inlägg är en del av helheten, dvs bloggen. När jag skriver ett inlägg skriver jag ett inlägg och detta är en del av att "skriva blogg". Men i första hand skriver man ett inlägg. En jämförelse skulle kunna vara att en författare skriver en bok med kapitel, där boken motsvarar bloggen och kapitlen motsvarar kapitlen. När författaren skriver ett kapitel skriver han/hon i första hand ett kapitel. Men självklart skriver han/hon samtidigt en bok.

Det är en fråga om hur detaljerad man vill vara i sin beskrivning. "Skriva ett inlägg" är en mer träffande beskrivning än "skriva blogg" eftersom det senare uttrycket kan handla om allt från ett till tjugo till hur många inlägg som helst.

Cliff Hanger sa...

Det blev lite fel... "där boken motsvarar bloggen och kapitlen motsvarar kapitlen" ska naturligtvis vara "där boken motsvarar bloggen och kapitlen motsvarar inläggen".

Sånger från nedre botten sa...

Nu hade du så där bråttom igen. I "folkmun" omfattar även min glappkäft.

""Skriva ett inlägg" är en mer träffande beskrivning än "skriva blogg" eftersom det senare uttrycket kan handla om allt från ett till tjugo till hur många inlägg som helst." Se där, nu håller du ju med; att skriva blogg kan således handla om ett skrivet inlägg!

Andreas sa...

Inläggen sammanlagt bildar bloggen.

Solklart, kristallklart, självklart, lika säkert som amen i kyrkan, som att björnen skiter i skogen och att strutsar inte kan flyga.

Bland annat.

mikebike sa...

tack för länkningen hörru. jojomensan. du har alldeles rätt... but then again, who cares.

Cliff Hanger sa...

Sånger från nedre botten - Jo, visst kan vi vara överens om att "skriva blogg" kan betyda att skriva ett inlägg. Men "inlägg" är en mer exakt (och därmed bättre) definition, när man syftar på just ett enda inlägg.

Jag har läst att folk skrivit saker i stil med "jag ska bara skriva en kort blogg innan jag sticker ut och går på bio" och då blir det helt fel, enligt min mening. Det är det jag vänder mig emot. De borde ha bytt ut ordet "blogg" mot "inlägg" i detta fall.

Andreas - Jo, jag tycker ju också det. Men som jag skrev precis här ovanför finns det andra som uttrycker sig annorlunda.

Mikebike - Vassego...och jo, detta är viktiga grejer! ;-)

Andreas sa...

Säger dom annorlunda har dom FEL! FEL FEL FEEEEEEEEEEEL!

Bara så att ni vet.