fredag, juli 13, 2007

Cliff tar krafttag mot opassande ord

Välkomna till Språklådan! Nu ska vi prata om ordet kraftig. Nej, det ska vi inte alls det. Jag ska skriva och ni ska läsa. Det är viktigt att vara korrekt när man bloggar om språk.

En tjock människa ska inte kallas för kraftig som en synonym till tjock. Om man är stark är man kraftig, men om man är tjock är man just tjock - inte kraftig. Ibland råkar man ut för att höra folk beskriva en tjock person som kraftig, bara för att dessa människor tycker att "kraftig" låter bättre än "tjock", "fet" eller dylikt. Visst krävs det en del muskler för att släpa runt på de extrakilon som fetma för med sig, men man är ju inte per automatik stark bara för att man är tjock. Man kan faktiskt vara ganska svag och inte alls kraftig om man är tjock.

Om man vill beskriva en tjock person utan att använda ord som oftast anses negativa, såsom tjock, fet, monstruös eller heffaklumpsliknande kan man välja snällare ord såsom rund, korpulent, omfångsrik eller bamsig , för de är inte felaktiga. En tjock person kan förstås vara kraftig också, vid sidan av sin tjockhet, så att säga. Men då är denna person tjock och kraftig.

Eufemismer är ofta fåniga. Ibland tvingas man ändå ta till dem då man till exempel inte vill förolämpa folk. Men om man ska använda en eufemism kan man åtminstone välja en som är korrekt.

Det var allt från språklådan för idag. Nästa gång ska jag skriva om användandet av uttrycket "låter bra" i skriftspråk.

Fotnot: Ovanstående är endast min icke ödmjuka åsikt och inte något som är vetenskapligt förankrat.

3 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Det snällaste nån har sagt om en tjockis är när Asterix beskrev Obelix som 'klädsamt fyllig'.

Molina sa...

Bamsig?! Schysst uttryck, det ska jag hädanefter använda om alla korpulenta. Då blir dom säkert jättelyckliga!

Cliff Hanger sa...

Sånger från nedre botten - Ah, Asterix och Obelix - vilken nostalgi! Snyggt uttryck av Asterix.

Molina - Jag vet inte om det gick fram, men just det ordet var skämtsamt menat. Trodde du att "heffaklumpsliknande" också var seriöst menat?