onsdag, juni 06, 2007

Annorlunda sätt att fira Sveriges nationaldag

Missförstå mig inte nu. Jag tror på att hemspråksundervisning och alla möjliga andra sätt att vårda sin kulturella bakgrund är viktigt. Jag tror att det är nyttigt för både individen och samhället i stort att ha medborgare som har en sund relation till sina rötter. För min del får man gärna dansa utländska folkdanser på gator och torg 364 dagar om året (ja, kanske inte alla gator och torg samtidigt då...).

MEN... ska "sprittande romsk partymusik från Makedonien och Serbien" verkligen vara ett inslag i ett svenskt nationaldagsfirande? För mig känns det ungefär som att komma utklädd som en cowboy till en halloween-temafest. Eller som att komma svartklädd till Kents vita konsert. Eller som att komma utklädd till Göran Persson på moderaternas kongress. Eller...ja, ni fattar.

12 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Vill du hellre dansa polska?

Cliff Hanger sa...

Personligen är jag inte mycket för att fira nationaldagen överhuvudtaget. Det är inget som väcker några speciella känslor hos mig.

barajagjohanna sa...

Haha. Jag kan inte låta bli att skratta, för det låter lite märkligt faktiskt. De kanske försöker vara mångkulturella, och fira nationaldagen med att vi har många nationaliteter. Eller nåt.

Maverick sa...

Får man verkligen debattera detta ämne i landet Sverige? :-)

Instämmer till fullo i dina iaktagelser som understryks bra med jämförelserna. Kunde inte sagt det bättre själv.

För övrigt så måste jag säga att det hade varit klockrent om man gått helt svartklädd till den där Kent-konserten på Stadion :-)

Cliff Hanger sa...

Barjagjohanna - Ja, visst kan man uppfatta det som skrattretande. :-) Visst tycker jag att alla ska få vara med och fira Sverige, men det blir lite konstigt om de ska fira en annan kultur just denna dag.

Maverick - Tack, jag kände mig faktiskt lite modig som skrev detta. Man balanserar på en slak lina när man skriver något sånt här. Men gudarna (eller nån) ska veta att jag generellt har en positiv inställinng till folk från alla möjliga håll.

Med tanke på att man troligen var ett Kent-fan om man gick på den där konserten var det inte så troligt att man ville klä sig svart. Själv hade jag vit t-shirt och beigea byxor, om jag minns rätt. Byxvalet förklaras av att jag helt enkelt inte ägde några vita byxor.

Cliff Hanger sa...

Kan tillägga att jag självklart skulle se det som lika konstigt om ett gäng svenskar skulle dansa svenska folkdanser eller "små grodorna" eller dylikt i exempelvis Oslo på syttende maj eller i Paris på deras nationaldag (14 juli).

Karin sa...

Jag tror att det har att göra med svenskarnas klockrena rädsla för att stöta sig med folk. Det är ett sätt att säga: Heja Sverige, gul och blå - fast andra länder och färger är naturligtvis också bra.

Men jag håller med dig, sprittande romsk partymusik från Serbien är säkert kalas, men på våran nationaldag lyssnar jag hellre på ABBA :D

Studiomannen sa...

Cliff: du har läst det inne hos mig och jag har varit inne på helt samma tankar. Det där är inte politiskt korrekt. Det är bara trams. Jag har diskuterat det här mycket med folk och alla är inne på samma linje. Jag ska DJ:a ikväll och temat är Sverige. En dag försent, men en ordinarie quiztorsdag. Kanske blir det en del danskt också. De firar sin nationaldag den 5:e.

Cliff Hanger sa...

Karin - Du har en poäng där, det handlar nog mycket om rädslan för att stöta sig med andra. Det är säkert jättefestligt med romsk partymusik, men jag tycker nästan att det känns lite fräckt att ha med detta som ett inslag i ett svenskt nationaldagsfirande, om man nu ska fira Sveriges nationaldag (vilket jag personligen inte har vanan att göra). Ska man hissa Serbiens flagga 6 juni också?

Studiomannen - Trams var ordet. Mjäkighet ett annat. Danskarna kan behöva tröst just nu, snällt tänkt av dig.

Stefan sa...

hörru vad är grejjen med din lista "senaste kommentarerna". En miljon liksom...

*muttrar avundsjukt eftersom jag bara kan visa 5 på min skitblogg*

jill sa...

Du har helt rätt. Här i Falkenberg var det likadant. Är väldigt konstigt. Själv ska jag till USA den 4 juli och hoppas då få se mycket svenskt... Not.

Cliff Hanger sa...

Stefan - Äh, jag valde bara "show recent comments" eller nåt. Själv tycker jag att det är aningen många som visas, men det är helt okej. :-)

Jill - Hambo och Kalles kaviar hör ju till varje 4:e juli! ;-)