torsdag, juni 15, 2006

Blodpåse på ICA i stället för på sjukhuset?

Klaga inte på Svensk Kassaservice eller på deras kassa medarbetare för att de inte tillhandahåller samma utbud som gamla trygga Posten. Klaga heller inte på din lokala bensinmack eller livsmedelbutik med orden "det här är ingen riktig post!". För i jämförelse med hur man i Turkiet lägger ut produkter på entreprenad verkar det svenska tänket nästan vettigt.

Förra veckan sköts en 19-årig svensk tjej i Turkiet i magen med hagelgevär. En lokal läkare säger i Aftonbladet: När hon kom in hade hon förlorat nästan allt blod. Det var ett under att hon levde. Journalisten fortsätter: "Men krisen är inte över. Familjen har flera gånger fått ge sig in i centrala Bursa för att köpa nya blodpåsar, som inte tillhandahålls på sjukhuset."

WTF??? (4) Kan någon förklara för mig hur de tänker? Varför har de inte blodpåsar på sjukhuset? Tur att tjejen har någon som sticker ner till stan och köper blod åt henne i alla fall. Hur hade det gått om hon inte hade det?

I jämförelse med detta känns det rätt fånigt att klaga på var man ska kunna köpa sina frimärken... Men vem vet, snart kanske man kan gå in på ICA och köpa sig ett gäng blodpåsar (bredvid blodpuddingen?)? Efter det kan man gå in i leksaksaffären och köpa ett riktigt gevär. Sedan kan man leka krig på riktigt.

Helt apropå: Ge blod! Det har inte jag gjort. Men jag har tänkt att göra det många gånger.

6 kommentarer:

couch-kitten sa...

jag vill gärna ge blod, är livrädd för nålar/sprutor, en killkompis till mig blev vit i ansiktet av nålen och då bangade jag... Fegis, köra en bloggarblood-drive kanske?

Cliff Hanger sa...

Jag är inte så rädd för sprutor. Men det har bara inte blivit av. Fast nån gång i sommar borde jag kunna få tummen ur. Bloggar-blodgivardrive vore en bra idé. Det är bara att köra på! Tillsammans kan vi nog påverka några.

Andreas sa...

Jag har lämnat massor av mitt blod till bättre behövande. Så många gånger att en akutläkare på SöS en gång för några år sen vägrade tro nåt annat än att jag var sprutnarkoman när jag kom in en torsdag-natt med bröstsmärtor.

(Det blir viss ärrbildning efter ett antal nålar på samma ställe..)

E sa...

Oj. visste inte att det var så på Turkiets sjukhus. Det var ju tur att jag inte hamnade på ett när jag jobbade där förra året då. Men inte vet jag om Svenska sjukhus heller är så mycket att höja till skyarna. Min parkinsonsjuka farfar som i vanliga fall bor på ett vårdhem fick lunginflammation igår. Han kan fortfarande gå med hjälp och kommunicera. Läkarna och sköterskorna hade FRÅGAT min pappa om de skulle sätta in antibiotika för att rädda honom. Dom hade tydligen inte gjort något under flera timmar. Men sen blev det full rulle när pappa sa att det var väl en självklarhet. Jag antar att dom tycker att han kostar för mycket pengar med sin vårdplats etc. Jag blir så irriterad... Sverige, sverige.... (tack för ordet).

Nejma sa...

Ja, ge blod! Det kan rädda livet på en annan människa. Sedan min son fick blodttransfusioner dygnet runt i flera dagar när han var nyfödd har jag alltid velat bli blodgivare. Han hade troligtvis blivit kroniskt skadad om han inte fått allt det blodet, så jag känner att jag har en "skuld". Men man får inte ge blod när man ammar eller är gravid så jag fick vänta. Men innan jag flyttade hit gav jag blod några gånger. Nu har jag inte gett blod på länge men jag funderar på att höra mej för om jag får lämna blod här. Blod behövs alltid!

Det gör faktiskt inte speciellt ont att ge blod! Jag är väldigt svårstucken och brukar få väldigt fula blåmärken vid vanlig provtagning men har inte fått det när jag gett blod. Dom syrrorna som jobbar med det är ju experter på att sticka. Så jag rekommenderar er allihopa att ge blod, man mår jättebra efteråt när man vet att man gjort nått bra för någon annan människa. Vem vet, i morgon är det kanske du eller din fru/man, mamma/pappa eller barn som behöver blod...

/Nejma

Cliff Hanger sa...

Andreas - Är du säker på att det var p.g.a. ärret som han blev misstänksam? ;-) Nej, skämt åsido, bra jobbat!

E - Jag beklagar. Låter horribelt. Vad fanns det för alternativ till antibiotikan? Vad kommer härnäst? Ett återinförande av ättestupan?

Nejma - Helt rätt. Det tål att understrykas att det behövs mycket blod i allmänhet. Ibland kan en enda patient behöva väldigt mycket blod.