lördag, mars 03, 2007

Staden där öst möter väst

Alldeles nyss surfade jag in på Ulrikas profil, där man kan läsa att Beijing är "staden där öst möter väst". Jag kom då att tänka på hur relativt många städer som allmänt beskrivs på detta vis, och hur långt ifrån varandra några av dessa städer ligger, rent geografiskt. Wien, Istanbul, Hong Kong, Singapore är några exempel. Det finns säkert fler. Några förslag?

9 kommentarer:

Sir Realistic sa...

Stockholm...?

Maverick sa...

Instämmer helt (inte med Sthlm), finns en rad olika städer som anammar denna beskrivelse. Den mest givna staden för detta är ju, historiskt sett, Berlin. Men nu känns det som varenda huvudstad i ett Öststatsland, som var del av f.d. Sovjet, går under den beskrivelsen då de urbaniserade områdena blir slussar in för det västerländska. Kontrasten mellan det nya västerländska och det gamla öst blir mer påtagliga.

Cliff Hanger sa...

Sir Realistic - Tänker du på att både Västerbron, Västermalmsgallerian och Östermalm finns i Stockholm eller vad? ;-)

Maverick - Precis. Detta gäller även i alla nyligen moderniserade städer i fjärran östern. Kuala Lumpur och Seoul t ex.

Ulrika sa...

Men vad fan, jag som tycket att jag var så himla originell. Skit också:)

Cliff Hanger sa...

Originell? Nja... Men säkert alldeles korrekt, och det är inte kattskit det heller. ;-)

Shadow sa...

Göteborg då?

Sir Realistic sa...

Vad är öst och väst? Vad är österländskt och västerländskt? Ska man stå i Greenwich för att känna vibbarna av mötet mellan väderstrecken? Stockholm ligger i öst men är ganska västerländskt, tycker jag. Jag bor på östra Södermalm (har även bott i västra London) och är uppvuxen i Stockholms norra förorter.
Ja, Stockholm är nog ett praktexempel på att öst möter väst. Här finns indiska restauranger som vägg i vägg samsas med amerikanska burgersyltor. ;-)

Anna Malaga sa...

Jag kan bidra med att Malaga är staden där Nord möter Syd ;-)

Cliff Hanger sa...

Shadow - Med lite god vilja passar säkert Göteborg också in på den beskrivningen.

S R - "Vad är öst och vad är väst?" Bra fråga. Öst verkar kunna stå för lite allt möjligt, både östeuropa och fjärran östern. "Väst" står väl oftast för "det moderna västerlandet", d v s Västeuropa, USA och Kanada, Australien och Nya Zeeland. Dessa länder är dock väldigt utspridda till öster och väster på den här planeten. En sak är i alla fall helt säker: Vart man än står på denna jord, kan man vända röven åt både öst och väst. ;-)

Anna Malaga - Jaså, här kommer du och ska krångla till det... ;-) Men vad står egentligen "Nord" och "Syd" för?