lördag, januari 03, 2009

Innovativ eller bara fel ute?

Nu har Språkrådet valt ut nya ord för 2008. I listan här finns bland annat nyord som kalsongbadare och skynka.

Man får förmoda att innan nyorden blir nyord så finns de inte. Det låter väl logiskt? Och om ett ord inte finns, då är det väl fel att använda? Å andra sidan måste ord som inte finns faktiskt användas för att kunna bli nyord, för att sedan bli etablerade ord. Frågan är då var gränsen går mellan att vara innovativ och att vara felaktig i sin ordanvändning? Men det är klart, man kan ju strunta i vad som är "rätt" och vad som är "fel" också, särskilt när gränsen för vad som är vad är så luddig.

9 kommentarer:

Maria sa...

Ha, ha....
Intressant inlägg, helt klart. Jag får ta upp frågan med mina kollegor :-)

Cliff Hanger sa...

Maria - Ja, det får du gärna göra! :-)

barajagjohanna sa...

Var gränsen går är... svårt. Om det finns någon gräns. Själv tycker jag att det är kul med svenska språkets utveckling. Kanske är det så att det inte finns någon riktig gräns om man fakitskt är duktig på språket. Kan man, så tror jag att det är lättare att "komma undan" med att göra fel - eftersom man gör det medvetet. Det är klart att en mindre begåvad svenskaspråkpratare (oj, vilka ord jag använder ;P) också kan göra fel medvetet, men... nu har jag trasslat in mig, förstår du var jag vill komma? :)

Pash sa...

Känner mig helt skynkad av att läsa ditt inlägg?

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, något förvånad är jag över att kalsongbadare kan vara ett nyord för 2008. Skynka är ett riktigt fult ord.
Gott nytt bajenår.

Cliff Hanger sa...

Barajagjohanna - Jo, jag tror att jag förstår vart du vill komma. Det är kul att språket utvecklas och när språkmedvetna personer gör "fel" med flit behöver det inte alls vara fel, utan tvärtom utvecklande för språket. Frågan är dock om det ändå är fel, formellt sett?

Pash - Var det som ett rött skynke för dig?

ASD - Jag håller med om att skynka är fult (kanske är det för att man är ovan vid ordet?). Gott nytt bajenår!

Cliff Hanger sa...

För övrigt vill jag bidra med ett eget ord till nyorden, nämligen svärsläkt (som jag skrev om nyligen i bloggen och som jag tror inte redan finns).

stella sweden sa...

Fanns inte trosbaderska med?

Cliff Hanger sa...

Stella - Nej, och av hygieniska skäl är vi tacksamma om trosbaderskor inte visar sig i badhusen. Det är illa nog med kalsongbadarna. Intressant tanke annars!