onsdag, november 19, 2008

Snällt av mig att byta blöja på dottern

I somras var vi och hälsade på min moster och hennes man i deras sommarhus. När jag tog hand om ett blöjbyte mitt under en middag sa mostern "vad snäll han är" om mig till den då blivande frugan... Lite gammalmodig syn på könsrollerna kan tyckas. Blivande frugan svarade förstås att det är mitt barn också.

Jag kom att tänka på mosterns replik igår när jag var hemma och tog hand om Tilda medan frugan var på puben med ett gäng andra nyblivna mammor. Fatta vilken hjälte min moster hade tyckt att jag var! Fast om det är någon som är hjälte här hemma är det ju frugan, som tar huvudansvaret för både hem och barn, även om det var ett undantag några få timmar igår. Och om någon undrar: jo, jag ska vara föräldraledig själv flera månader nästa år.

13 kommentarer:

Fru Hanger sa...

Tack min älskade make!

stella sweden sa...

Jeezuus...vilken moster!
Fru Hanger är nog nöjd me ditt engagemang verkar de som!

Kram till er tre!

barajagjohanna sa...

Wow, vilken pärla du är som byter blöja på din dotter! ;)

londongirl sa...

Ni gör ett superbra jobb....var och en på sin håll!

Men visst är det stenålder att tycka att någon är speciellt duktig för att HAN byter blöjor på sitt eget barn!! Såna uttalanden har jag aldrig förstått mig på.

Alla smutsiga detaljer sa...

Fint att du passar ditt barn också.

Anonym sa...

Ja oj vilken uppoffring! Att byta blöja på sitt eget barn! Jättesnällt!

Lustig moster du har!
/KFL

Anonym sa...

du är en sann hjälte du :)

Jah Hollis sa...

Tiderna förändras och vår inställning till saker och ting med dem. När man sitter med någon slags delfacit kanske man inte ska vara alltför dömande mot människor som växt upp med andra mönster i livet.
Och jag tror fortfarande att det finns många "moderna" pappor som helst ser att mamman sköter blöjbytandet. Eller kanske en barnflicka får ta hand om det. För såvitt jag vet har vi ännu inte fått barnpojkar.

Anonym sa...

Jah Hollis har alldeles rätt. Beträffande din moster(min syster) så har hon vuxit med en helt annan syn på föräldrarskapet än vad vi är vana vid. Uppfostrades mycket av sin (min) gammelmodiga mormor. Kan tala om för dig att det finns många nyblivna pappor som nekar till att sköta sitt barn, fast modern är kejsarsnittad och ej kan gå ur sängen eller sitta upp. Tycker att det inte är en mans uppgift att ta hand om sitt barn. Jag försöker då alltid att tala om för dessa pappor att dom måste ta ansvar för sitt barn. En del blånekar tyvärr. Det vore bra att försöka ändra på deras syn på föräldrarskapet.
Din ömma moder som tycker att både du och min svärdotter är bra föräldrar.

smultronpaj sa...

ja vilken duktig pappa du är. Så jämställd liksom...

Anonym sa...

Åh gosh...

Oavsett om man vuxit upp med gammalmodiga värderingar så har man haft åtminstonde 20 år på sig att revidera dessa. Jag växte upp med kommunistiska värderingar och idag är jag inte kommunist.

Vad gäller de kvinnor som skaffar barn med män som vägrar byta blöja bör ta sitt ansvar lika väl som mannen. Ställ KRAV!

Cliff Hanger sa...

Fru Hanger - Tack själv, kära du.

Stella - Ja, här var hon ute och cyklade. Men annars är hon bra på många sätt och vis! Kram påre.

Barajagjohanna - Skjut inte budbäraren!

Londongirl - Jo, visst är det stenålders. Men det var inte så länge sedan som hela Sverige levde på stenåldern, så att säga.

ASD - Som sagt, jag hoppas att det framgick att detta var mosterns åsikt, inte min...

Jah - Nej precis. Man påverkas mycket av sin omgivning och tidens normer. Hade jag varit en nybliven pappa för 50 år sedan är det mycket möjligt att jag hade betett mig på ett sätt som jag skulle förakta idag.

Ömma modern - Nej, det finns förstås en del skräckexempel idag. Kanske betydligt fler än vad vi, upplysta, fina människor som hänger på den här bloggen tror.

Smultronpaj - Som sagt, det är mostern som tycker så där...

Blodpudding - Fast det kanske är lättare att ändra sina värderingar från 10 till 30 års ålder än från 50 till 70 års ålder? (En fråga, inte ett påstående).

Jah Hollis sa...

Blodpudding: Det var väl duktigt av dig. Men ger det dig någon slags frikort att döma andra som inte varit så duktiga som du?