fredag, november 14, 2008

Orättvis särbehandling?

Om man misstänker att man har blivit diskriminerad eller orättvist särbehandlad i ett anställningsförfarande - hur tar man reda på om så verkligen är fallet? Man måste ju få något bevis på de konkurrerandes meriter, eller hur? Och vilka möjligheter och rättigheter har man att ta del av dessa bevis? Någon som vet eller har någon kvalificerad gissning?

7 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Ingen som vet? Synd, jag skulle verkligen vilja veta.

malin sa...

Jag vet inte dessvärre, men någonting säger mej att du har rätt att ifrågasätta och ta det vidare. Och då bör anstälningsförfarandet komma fram i ljuset. Via facket?

Cliff Hanger sa...

Ja, det kanske skulle kunna gå via facket. Men det vore mycket pinsamt om det visar sig att jag inte alls har blivit orättvist särbehandlad, och jag är långt i från SÄKER på att jag blivit det. Det är bara vissa tecken som ger mig misstankar. Anar ugglor i mossen.

londongirl sa...

Jag tycker i alla fall att du ska vända dig till facket men även till er personalavdelning.
Lägg korten på bordet och säg att du vill veta hur det har gått till.
Att du inte är säker såklart men vill reda ut det.
Det borde ligga i personalavdelningens intresse att visa upp att allt har gått rätt till om det nu har det.
Lycka till!

Sånger från nedre botten sa...

Såvida du inte är diskriminerad, vilket jag misstänker att du inte är, så har din arbetsgivare rätt att anställa vilken sopa som helst före dig. Ett privat företag har rätt att anställa vem de vill, så länge de inte bryter mot lagen. Men jag råder dig ändå att kolla med ditt fack.

Cliff Hanger sa...

Londongirl - Jo, jag ska prata med vissa personer inom företaget nästa vecka. På ett artigt sätt, jag har inte tillräckligt på fötterna för att vara allt för påstridig.

SFNB - Tack för informationen. Antar att du vet vad du snackar om med tanke på var du jobbar. Och precis som du är inne på så är jag inte diskriminerad. Däremot är det möjligt att de som fått chansen är sopigare än mig. Ska som sagt prata med några chefer nästa vecka och sedan får vi se om det blir läge att prata med facket.

Sedan vill jag tillägga att detta också var en generell fråga, vad som gäller för folk i allmänhet som blir särbehandlade eller diskriminerade.

Anonym sa...

- Börja med att fråga på vilka grunder den som fick tjänsten istället för dig fick den.

- Säger de meriter, be att få ta del av dem. Säger de nej, fråga varför. Ta det till facket.

- Är meriterna sämre än dina (objektivt sätt, facket bör kunna hjälpa till med den bedömningen också) så kan du ju alltid hoppas på att det är en tjej som fått det och hävda könsdiskrimering...