onsdag, november 05, 2008

Just another white president...

Idag valdes ännu en vit man till president för USA. Barack Obama blir därmed den 44:e presidenten i ordningen, där alla har varit vita män. Det börjar bli tröttsamt. Men den vite Obama var ändå på många sätt att föredra framför den andre vite presidentkandidaten, John McCain - inte för hudfärgens skull, utan för politikens.

För den som tycker att den vite Obama ser lite... solbränd ut kan jag berätta att det beror på att han skaffade sig en rejäl grundbränna under sin uppväxt på Hawaii. Det vet ju alla hur solbrända surfare från Hawaii är.

Men nu har väl ändå den gode Cliff gått och slagit sig, tänker du kanske. Nej, jag menar att Obama visst kan kallas för vit. Åtminstone om man, som så många gånger redan gjorts, kan kalla honom för svart. Med en vit mamma och med en svart pappa har han minst lika mycket "vitt" i sig. Ändå kallas han hela tiden för svart.

Trots sin vita mamma förstår jag att det ändå, efter lång historia med rasförtryck, känns som en stor framgång för afro-amerikaner att snart ha en president med delvis afrikanskt påbrå. Och jag är den förste att gratulera, även om det största skälet till mina gratulationer är att Obama känns som en bra, kompetent man för presidentämbetet, inte för att han har ett visst påbrå. De signaler som skickas ut i det amerikanska samhället och i hela världen, att en afro-amerikansk man kunnat få ett av de mest statusfyllda (om inte det allra mest statusfyllda) jobben i världen, ska dock inte underskattas. Det kommer troligtvis ge många goda ringar-på-vattnet-effekter.

15 kommentarer:

barajagjohanna sa...

Exakt. Just my point.

Thérèse sa...

Jag har också tänkt på det. Han är ju lika vit som han är svart. Men så klart förstår jag att det är oerhört betydelsefullt för alla afroamerikaner då många av dom har fått uppleva diskriminering och rasism. Det är faktiskt bara 43 år sen svarta fick rösträtt i USA och det möttes av stora protester från vissa grupper. Jag skickar också mina gratulationer till Obama och försökte i ett blogginlägg förmå honom att ringa så vi kan ta en fika för jag vill övertyga honom om en sak. Så har bör väl slå en pling så fort han har kikat på min blogg antar jag.

TeachGirl sa...

Du har ju helt rätt. Det är p g a hans kompetens han valts och inget annat. Det är dock ett stort steg för USA att det inte är en gammal kritvit man som valts ännu en gång. (Och att Palin inte kom i närheten av kärnvapenkoderna denna gång i alla fall...)

M sa...

Amen!

Mosstrollet sa...

jag håller med. dessutom han är ju inte direkt svart, utan mer åt det bruna hållet:) Vilket som så är det hans politik som är det viktiga.
Sveriges mönster ser ju iofs i princip likadant ut, vita (heterosexuella?)medelålders män vid makten..
Vore schysst med lite förändring.

malin sa...

word.

Jah Hollis sa...

Hur många känner till att Bob Marley var resultatet av en kärleksaffär mellan en ung svart jamaicanska och en betydligt äldre vit engelsman?
Räck upp handen!

Lisa sa...

Håller helt med.

Sånger från nedre botten sa...

En sak är säker, Obama kommer att ha en gigantisk uppförsbacke i form av ett budgetunderslott på närmare 1 000 miljarder dollar. Kommer att bli lite jobbigt att genomföra den reformpolitik han har lovat.

Jah, jag håller upp handen.

Cliff Hanger sa...

Barajagjohanna - Ja, fast kanske inte riktigt exakt (?).

Thérèse - Jo, det är verkligen en stor seger för de svarta i USA. Det har funnits svarta politiker på höga poster förut, men de har ju inte haft en så här hög post och alla svarta politiker har heller inte fört en politik som är särskilt gynnsam för de fattiga (där svarta är överrepresenterade). Lycka till med fikan! :-)

Teachgirl - Nej, hur man än vrider och vänder på det kan man omöjligt kalla honom kalla Obama för kritvit. Och det är sannerligen tur att den där bindgalna hockeymorsan får hålla sig till sin arktiska delstat.

Mosstrollet - Du har en poäng i att vi inte kommit så långt i Sverige med att få fram folk med utländskt ursprung (på nära håll) på höga politiska poster. Men framför allt måste väl partierna bli bättre på att locka till sig invandrare.

Jah - Nej, där får jag lov att hålla min hand nere. Men då har jag lärt mig något nytt idag också!

SFNB - Det kommer absolut bli tufft för Obama. Men kanske kommer folk också att ha förståelse för att han får tumma lite på sina reformer då finanskrisen växt sig större än man kunde ana då han först lade fram sina vallöften? Han nämnde ju också i sitt installationstal att de står inför tuffa tider.

Hans J sa...

Bara en försynt fråga:

"AFRO"-amerikan?!?!?!?

Är det en amerikan som är amerikan men bara nästan? Eller är det bara ett finare ord på svart än "neger"?

OBAMA är ingen "AFRO"-amerikan!

Däremot var McCain en EURO-amerikan!

"EURO-amerikan" för att skilja på såna och dom "riktiga" amerikanerna!

Cliff Hanger sa...

Hans J - Jo, den tanken har också slagit mig. Obama är väl lika mycket afro-amerikan som "amro-amerikan" eller euro-amerikan. Men afro-amerikan är han - OCKSÅ, eftersom hans pappa var afrikan.

Och om vi rotar i vårt förflutna riktigt, riktigt noga är vi väl alla afro-nånting, eftersom mänskligheten uppstod i Östafrika, om jag inte minns fel. Dessutom är nog många av oss förutom afro-nånting även asiat-nånting och oceaninen-nånting (våra förfäder kan ha levt i Asien och Oceaninen också).

För övrigt, Hans J, tycker jag inte alls att du är så försynt när du använder så mycket VERSALER.

stella sweden sa...

Tycker att det är sorgligt att vi delar upp oss i färger på huden...men så har det alltid vart trots galor o aparhaid o div o kanske att det kan bli nånn litt ändring nu?

En "färgad" president kunde lika gärna vara en brunbränd svensk...eller hur?

Men jag förstår vad du menar...

Anonym sa...

Morsning.

Det har naturligtvis gjorts undersökningar på det här i USA också.

Den här undersökningen visar att 55% vita ansåg att Obama var "både vit och svart" när de fick veta att hans mamma var vit och hans pappa svart. Bland svarta så ansåg dock 66% att han var svart.

Andra intressanta siffror kanske är att 63% svarade att ras-identitet inte borde vara en fråga längre. Bland enbart vita steg den siffran till 70%.

Cliff Hanger sa...

Stella - Visst är det synd att vi fortfarande kategoriserar oss så här. Men det vore naivt och historielöst om vi låtsades som att hudfärgen inte spelar någon roll (även om det BORDE vara så att den inte spelade någon roll). Och egentligen är det ju vi vita som är "färgade". Vi härstammar ju från de svarta. Dessutom, som du är inne på, tror jag att vi skiftar mer i färg under vår levnad.

Blodpudding - Morsning.

Länken funkade inte, men jag tror att jag har sett den där undersökningen.

Det är komplext, men eftersom både svarta och vita generellt gillar Obama (och dessutom gillar alla en vinnare), blir Obama mer svart eller mer vit beroende på vilka det är som tolkar hans hudfärg. Det är i a f min tolkning.