onsdag, maj 02, 2007

Är du hudfärgad, lille vän?

En hudfärgad termoskanna?


"Hudfärgad" är en minst sagt godtycklig beskrivning av en färg. Finns detta ord ens en gång i t ex Nigeria, Bolivia eller Kina? Vad betyder det i så fall där?

Jag kan ha fel, men jag har för mig att ordet "hudfärgad" finns även i USA, trots att det är ett så heterogent land. Men det är lika konstigt att ordet finns i Sverige. Som vanligt är det de som sätter normen som styr definitionen. Följdaktligen är det vi "vita" som är "hudfärgade" både i Sverige och i USA - vilket också rent färgmässigt är konstigt. Det som brukar beskrivas som hudfärgat är ju inte alls vitt. Och svarta människor är för den delen inte svarta egentligen, om man tittar närmare. De är snarare bruna.

11 kommentarer:

malin sa...

I dag gjorde du vid min själ skäl för din bloggtitel!

Cliff Hanger sa...

Tack...tror jag. Hur menar du exakt? Menar du "Tankar om stort och smått"?

malin sa...

Precis så menar jag.

jill sa...

Ett mycket tänkvärt inlägg som får en att skratta dessutom.

Men en del svarta är ju verkligen svarta dock.

Cliff Hanger sa...

Malin - Jo, med risk för att vara pretentiös förenar väl detta inlägg det lilla med det stora. De stora frågorna har sina frön i vardagen.

Jill - Tack. :-) Finns det verkligen svarta människor? Okej, det är inget som jag utesluter. Men de flesta som kallas svarta är ändå bruna.

londongirl sa...

Tänkvärt.....sitter och funderar på min arbetskamrat Michel....han är nog mer svart än brun faktiskt. Medan en annan jobbarkompis Brhan han är verkligen mer brun än svart. :-)

Cliff Hanger sa...

Londongirl - Okej, vi får väl komma överens om att det faktiskt finns svarta människor, men att de flesta som kallas svarta är bruna. Deal?

Att man länge kallat människor för "svarta" och "vita" är kanske för att dessa människor ska vara varandras motpoler, då dessa färger är på varsin sida av färgskalan. Om det är på detta vis kan syftet bakom detta diskuteras.

Anna Malaga sa...

Vad som är konstigt är att "vit" hudfärg verkar vara normen. Här finns det ocksâ "color piel" som är ljusbeige.
Varför avbildas förresten vâra förfäder med ljus hudfärg? Mer troligt att de var mörka i Afrika, och att huden sedan ljusnade pâ nordligare breddgrader.

Rutan sa...

En bekant till mig bodde och jobbade i Afrika ett tag. Man kunde köpa kondomer på postorder och han beställde "hudfärgade". Och fick svarta, helt naturligt.

barajagjohanna sa...

Alla är vi hudfärgade.

Därför är det kanske lite svårt att veta när man beskriver en färg som "hudfärgad"... Men pratar man två "vita" sinsemellan är det väl ljusbeige-nånstans man menar...

Cliff Hanger sa...

Anna Malaga - Våra förfäder aporna avbildas i alla fall mörka. ;-)

Rutan - Där ser man. Samma ord kan alltså betyda helt olika saker ibland. Det är inte ofta som det är så.

Barajagjohanna - Självklart är vi alla hudfärgade, även om det som man i Sverige för det mesta brukar beskriva som hudfärgat inte har så många varianter. Men detta kanske ändras framöver. Eller också skrotas ordet helt och hållet, då det kan bli omöjligt att använda.