tisdag, maj 22, 2007

Inte bara galningar i Ring P1 - kritik mot "det nya arbetarpartiet"Som bloggkollegan Pash varit inne på ringer det en del galningar till Sveriges Radios "Ring P1". Lyssna bara på denna kvinna.
Men det finns också en hel del vettiga människor som ringer in till detta program, där folk fritt får vädra sina åsikter om allt mellan himmel och jord (oftast blir det om aktuella saker).

I programmet som sändes 17 maj var det en man som gav uttryck för precis den reaktion som drabbade mig när jag läste notisen i Stockholm City 16 maj, som syns här ovanför, om "asfaltsladyn" Axén Olins planer på att bygga igen Stockholms grönområden. Förutom det förkastliga i att bygga igen grönområdena visar Axén Olin prov på en fruktansvärd arrogans när hon säger att "vi måste visa ledarskap och fatta beslut även mot stockholmarnas vilja".

Denna moderata inställning med att köra över folkviljan går i och för sig helt i linje med vad som nyligen hände i Täby. Där bestämde den moderata majoriteten att Tibble Gymnasium skulle privatiseras, trots att en överväldigande majoritet av eleverna och deras föräldrar samt skolpersonalen protesterat mot detta.

I Ring P1 17 maj fick också Reinfeldt kritik för att han inte sade något till guvernör Schwarzenegger om Annika Östberg . Säga vad man vill om henne, men det ingår faktiskt i statsministerns arbete att tillvarata utlandssvenskars rättigheter - något han knappast levde upp till i Annika Östbergs fall.

Det kom också fram vettig kritik i Ring P1 17 maj mot de borgerliga planerna på att bygga hotell på Riddarfjärden och mot utförsäljningen av stora delar av Telia. Lyssna på programmet här.

När jag ändå är inne på kritik mot regeringen kan jag passa på att länka till ett bra inlägg som Jny skrivit här.

Jag snubblade också på två vettiga, regeringskritiska insändare här och här.

13 kommentarer:

jill sa...

Det är ett dilemma det där. Ibland blir det rätt ibland blir det fel. Men borgarna är väl inte dem första att som folkvalda vid makten göra saker mot folks vilja.

Maverick sa...

En utförsäljning av Telia välkommnar jag varje dag tillika att staten släpper sina innehav i Nordea samt SHB.

Axén Olins aktier gick ner i min värld när hon började referera till huliganism som ett fotbollsrelaterat problem för klubbarna snarare än ett samhällsproblem. Sen var det ju minst sagt virrigt om hur man skulle definera 'stockholmarna' gällande biltullsomröstningen.

Angående Reinfeldts USA-besök känns det lite som att fokus blir på vad som inte togs upp, han har ju inte obegränsat med tid. Nu snackade de om miljön. Kritik kommer att Irak inte togs upp. Antar att situationen hade varit likadan om det hade vart tvärtom.

Anonym sa...

Hej Cliff!
Har lite probs med att logga in på blogspot. Hur fungerar det med googlegrejen? Känner mej vilsen och ouppdaterad. Kan du hjälpa mej?
Kul att se att du är en trogen bloggare, jag har mycket läsning att ta igen ser jag. :)

/Mosstrollet

Cliff Hanger sa...

Jill - Nej, det är möjligt att de inte är först med det. Men det är ju ingen ursäkt för att göra så. Visst, de har (tyvärr) fått folkets mandat, men vissa saker var de mer tydliga med i valrörelsen att de skulle göra om de fick makten än de var med andra saker. Och man kan uttrycka sig mindre arrogant. Jag blir rädd för Axén Olin och hennes syn på "ledarskap".

Maverick - Vad är så bra med att sälja ut delar av ett framgångsrikt företag, som också har goda prognoser för att vara framgångsrikt i fortsättningen? Svenska folket går nu miste om vinster som hade behövts till att bygga välfärd. Så vitt jag förstått är detta inte en bra försäljning, rent ekonomiskt. Det är bara av ideologiska skäl som borgarna säljer ut en del av Telia.

Visst var det bra att Reinfeldt pratade mycket miljöpolitik med Bush (även om jag måste tillägga att miljöpolitiken hade varit sju resor bättre med en vänsterregering...borgarna har fått mycket kritik från bl a Svenska Naturskyddsföreningen. Förhoppningsvis lyssnar dock Bush mer på Reinfeldt än vad han skulle gjort på Persson). Men visst hade Reinfeldt haft tid till att prata några minuter med Schwarzenegger om Östberg. Det är inte så ofta som Sveriges statsminister träffar Kaliforniens guvernör, då gäller det att passa på.

Mosstrollet - Hej ,det var länge sen! Kul att höra av dig. :-) Jag ska se vad jag kan göra, jag återkommer! Kanske finns det någon annan som läer detta som också kan vara behjälplig? Om det inte skulle funka får du lov att starta en ny blogg!

Andreas sa...

Nu kommer jag låta extremt borgerlig, men jag kan inte låta bli att hålla med om just det här uttalandet.

Det protesteras ofta lokalt mot saker och ting där man har ett egenintresse i frågan, men man ser inte till dess betydelse i ett större sammanhang.

Som politiker i Stockholm måste man naturligtvis se till hela Stockholms behov, och då är det omöjligt att göra alla nöjda, vare sig det är föräldrar och andra med barn på ett gymnasium, eller boende på Järvafältet eller vad det än kan vara. Att hitta missnöjda människor är inget problem, vem talar om alla de som blir nöjda av beslut som politiker tar då?

Det gnälls för mycket och organiseras för lite i det här jävla landet, det är därför politiker "kan göra som de vill" som det ofta heter. Det finns ingen tydlig motpart.

Sen måste jag bara avsluta med att slänga in en lite kommentar till busshistorien eftersom jag varit ute ur svängen vad det gäller uppdateringar ett tag.

Tänk på framtiden istället för brillorna. Och självklart ska du anmäla, oavsett meningen med det. Vad förlorar du på det?

Jerk sa...

De borgerliga har gjort 2 bra saker, det ena är ändringen av paragraf 28, så att man nu kan försvara sina tamdjur mot rovdjur även utanför hägn och så är det Bajens nya arena (fast här jublar jag väl alldeles för tidigt) i övrigt har jag inget gott att säga om deras politik..det är en ideologi för enbart starka människor, för de svaga finns ingen plats i det blåa Sverige..

turmalin sa...

Lyssnade faktiskt på hela detta program.
Borgarna tjorvar på och gör otyg så mycket de hinner tyvärr..

Sånger från nedre botten sa...

Jerk, ja det är ju rovdjurens fel om de är utanför ett inhägnat område och jagar ner/bort nåt från sitt revir eller käkar upp nåt på det. SKJUT DOM FÖR FAN! Bajens nya arena? Har fortfarande inte sett nåt beslut än mindre att det ens är på gång upp på nån dagordning i KS.

Hade de gjort nåt mer bra sa du?

Cliff. Att bebygga gröna plättar fulla av sly grejar vilken sossemajoritet som helst. Och jag kommer till och med att applådera. Allt som är grönt är inte värt att bevara. Är det premissen att allt grönt ska bevaras kommer vi som är intresserade av en framtid för våra barn att te oss i ett löjets skimmer. Och då är de facto den ack så viktiga miljörörelsen så jäva mycket ute och cyklar så att till och med Stella Fare skulle kunna ta ut kompassriktningen.

Sånger från nedre botten sa...

Nu var jag så där dryg igen. Sorry. Blir det när det brinner till.

;-)

Jerk sa...

ja det är bra att man inte behöver stå och se på när ens hund slaktas utan kan agera..och det finns människor som vill bo utanför tullarna (jag vet, helt otroligt) som har problem med rovdjuren..vad gäller Bajens arena, så skrev jag ju det..att jag antagligen jublar för tidigt..och nej, jag tycker inte de gjort något annat bra..

Cliff Hanger sa...

Andreas - Oavsett vad man tycker i sakfrågan är det fruktansvärt arrogant av Axén Olin att säga att man måste visa ledarskap och gå emmot stockholmarnas vilja. Visst, man ska inte vara opportunistisk hellrer, men man kan uttrycka sig annorlunda och det är faktiskt stockholmarna som (tyvärr) gett henne jobbet - då kan man vara mer ödmjuk mot dessa människor som man fått detta förtroendeuppdrag av.

Angående busshistorien har du rätt, men det är också lätt att vara efterklok. Jag tror säkert att du hade hållit dig lugn som en filbunke och låtit honom promenera iväg med dina brillor utan minsta protest...

Jag håller inte med dig om att det måste organiseras för organiserandets skull. Det viktiga är väl att det blir bra beslut och framför allt att besluten fattas med folkligt stöd, eller hur? Det är viktigt att hålla på de demokratiska principerna och att politikerna lyssnar på folket, tycker jag. "Att hitta missnöjda människor är inget problem", säger du. Nej, särskilt inte när det är 85 % av dem som det berör som är missnöjda... När det är så många som är missnöjda ska man lyssna och svälja prestigen, tycker jag.

Sånger från nedre botten - Jag tycker att det är förkastligt att bygga på dessa viktiga rekreationsområden. Jag är övertygad om att det finns andra, bättre ställen att bygga på. Tycker du på allvar att det verkar vettigt att bygga på Djurgården? Och om det finns sly på Järvafältet går det säkert att rensa upp. Nu finns ju planer på att överdäcka E18 mellan Rinkeby-Tensta och Järvafältet, så det skulle kunna bli ett mycket väl fungerande rekreationsområde för de boende i dessa förorter.

Självklart skulle det inte vara bättre om en sossemajoritet drev igenom detta, men det är hypotetiskt och därmed ointressant.

Sånger från nedre botten sa...

Delar av Järvafältet är ett naturreservat och nej jag tycker inte att man ska bygga där.

Om du med djurgårn räknar in Gärdet, så jajamensan: Bygg! Stadion? Jepp! Bygg ett hem för hemlösa förvirrade själar som driver omkring på stan. Jaså det är det redan. Så bra då.

Förtätning? Helt ok för mig. Väck med slyn och bygg ihop förorterna så mycket som möjligt. Ja det ska finnas rekreationsområden jag tror att de behövs. Fast en enda tur upp i kaknästornet och man kan konstatera att den typen av områden är det ingen brist på i den här stan.

Vad jag vänder mig emot är de som bor i en stad och vill att den ska se ut och fungera som nån jävla bonnhåla. Som gnäller för att det finns krogar i deras kvarter, för att det överhuvudtaget finns människor som låter. Som vill att stan ska se ut som en pluttinuttig liten idyll. Sorry. Men jag tycker uppriktigt att de ska fundera över en flytt till västra Jämtland eller nåt liknande där de får vara ifred och odla sin täppa i tysthet.

Cliff Hanger sa...

Lagom är bäst. Ingen bonnhåla och ingen asfaltsdjungel. Det Axén Olin förespråkar verkar dock vara en bit bort från det åtminstone jag tycker är lagom. Med Djurgården menade jag ön Djurgården, inte Norra Djurgården (otäckt mycket djurgården i samma mening här).

Jag inser att bostadsbyggandet är ett nödvändigt ont då staden växer. Men jag tycker att man får se till att bygga smart och bevara en gröna korridorer o dyl, så att så många som möjligt kan ha närhet till grönområden. Undantag får göras för citykärnan, då detta redan är en stenstad. Sedan måste man naturligvis ta särskild hänsyn till grönområden av speciell karaktär, som därmed är extra värdefulla.

Att bygga på höjden kan vara ett sätt att förtäta staden utan att ta värdefull mark i anspråk. Detta skulle passa in bäst i citykärnans stadsmiljö.