fredag, april 13, 2007

Dagens dummaste...

Dagens dummaste fråga: "Stannar du nästa station?" (kvinnan som ställde frågan stod utanför bussen och frågade detta).

I sammanhanget vill jag också nämna en ovanligt dum fråga som min ballongflygarkompis Agipmannen snappat upp: "Har det hänt nån gång att en ballong inte kommit ner?".

Dagens dummaste rubrik finns i Metro på sidan 4: "Okej att diskriminera män i reklam". Det handlar om en underklädesannons, som fällts av Näringslivets Etiska Råd för könsdiskriminering, då de lättklädda kvinnorna bredvid den manlige kalsongmodellen anses ha objektifierats på ett sexistiskt sätt. Däremot nämnde inte Näringslivets Etiska Råd i sin motivering till fällningen något om någon sexistisk objektifiering av mannen. Jag kan förvisso hålla med Metros rubriksättare om att konsekvensen i Rådets motivering verkligen kan ifrågasättas. Men att Näringslivets Etiska Råd skulle tycka att det är okej att diskriminera män i reklam är bara Metros tolkning. Näringslivets Etiska Råd skulle knappast stå bakom en officiell policy att det är okej att diskriminera män - inte uttalat i alla fall.

5 kommentarer:

malin sa...

Men dagens trevligaste, ur din yrkesmanna heders synpunkt, är ett mess som just kom in till redaktionen: "Wow vem var du den mörka killen som körde stadsbussen i torsdags! Singel?". Ni är iakttagna! =)

Cliff Hanger sa...

Hehe... det är ju allmänt känt att bussförare generellt är otroligt sexiga. ;-) Jag själv är dock inte mörk.

Andreas sa...

Jag vet inte om jag kan hålla med dig här, det är ju lika mycket din tolkning att etiska rådet inte skulle stå för den uppfattningen, det behöver ju inte vara uttalat. Jag tycker det är en bra och viktig poäng att det är mycket fokus på vad som diskriminerar kvinnor, men mycket mindre på vad som diskriminerar män.

här kan du förresten läsa beslutet som jag gissar det här handlar om?

Cliff Hanger sa...

Andreas - Som jag var inne på tycker jag också att annonsen är minst lika sexistisk mot mannen som mot kvinnorna.

Problemet är dock att Metro påstår att Etiska rådet tycker att det är okej att diskriminera män. Det är ungefär som att påstå att jag tycker att det är okej att alltid köra hur fort som helst på vägarna (det tycker jag inte) bara för att jag kör för fort ibland.

Ett konstigt beslut gör ingen policy. Men vi får hålla Rådet under luppen. Om de upprepar liknande beslut, DÅ kan vi börja säga att de tycker att det är okej att diskriminera män.

Forss sa...

Haha, jag gillar busshumor!