söndag, april 15, 2007

Bajens hemmapremiär samt så slutar allsvenskan

I måndags snöade det, blåste snålt och AIK förlorade hemmapremiären mot Kalmar. Igår var det strålande sommarväder och Hammarby vann sin hemmapremiär med 3-0. Symboliskt värre och najs-najs.

Jag tror inte att jag kommer att skriva så många matchrapporter framöver, då det finns flera andra som gör det alldeles tillräckligt bra, t ex Grönvita sidan upp, Gurkbasurken och Hammarbyhöjden, som alla finns i min länklista. Ja, plus det som kan läsas på Hammarby Fotbolls hemsida förstås.

Men några noteringar från igår kommer ändå här:

Marschen från Medis var mäktig! Det måste ha varit rekordmånga i tåget. Jag och mina närmaste bajenbröder gick i de främre leden och uppe på bron kunde vi titta tillbaka på ett många hundra meter långt, grönvitt myller. Och bilen, som jag djärvt nog hade parkerat på Götgatan, klarade sig från yttre åverkan!


Det var i ärlighetens namn ingen höjdarmatch rent spelmässigt, men vi bjöds på tre vackra mål. Erkans var kallast och snyggast. Och med tanke på den turbulenta försäsongen var det viktigaste att få med sig tre poäng och bygga upp det kollektiva självförtroendet - det vackra liret kommer senare, i takt med att poängen trillar in.

Som jag var inne på, var det riktigt skönt med fint väder. Solen gassade skönt på vinterbleka underarmar och ansikten. En kompis hade med sig skinnjacka, men hade ändå förstånd nog att inte ha den på under matchen.

Hur ofta kramar ni okända människor? Jag bytte ungefär tre ord med killen bredvid mig på läktaren. Men nog fan kramades vi efter två av Bajens mål. Totala främlingar, men ändå så synkroniserade. Om än bara för några sekunder.


Ölen smakade ovanligt bra. Det blev en festprilla också. Jag festsnusar ungefär en gång om året.

Emil Johansson går i David Johanssons fotspår. Då tänker jag inte på att dessa två var de enda på planen i Bajen (förutom islänningen Gunnarsson) med "svenskklingande" efternamn. Utan på att Emil, precis som David, kommit från typ ingenstans (i Emils fall Degerfors) och övertygat direkt i sin allsvenska debut. Starkt gjort och modigt, offensivt spelat.

Det är väl lite fusk att tippa utgången av allsvenskan efter att den börjat, men hur som helst, här kommer mitt tips:

1. Malmö
2. Elfsborg
3. Helsingborg
4. Kalmar
5. Hammarby
6. AIK
7. Djurgården
8. IFK Göteborg
9. Halmstad
10. Brommapojkarna
11. Gefle
12. Gais
13. Trelleborg
14. Örebro

14 kommentarer:

malin sa...

Fint att du är realist. Och heja Malmö! ;)

Jag var på DIF-Bajen-derby i fjol (eller var det året före det?), och det var stundtals lite otäckt att stå mitt i den grönvita klacken. Det finns en del killar som drar det där med rakade skallar väl långt. De hivade en bulle stenhårt i skallen på en man i seglarskor på DIF:s familjeläktare och skrek okvädesord. Men så fick de se resten av matchen från en närbelägen pub också.

Cliff Hanger sa...

Malin - Med tanke på försäsongen kändes det en aning optimistiskt, men fullt realistiskt att tippa Bajen på femte plats. Men jag har förstås gärna fel om det betyder en ännu bättre placering.

Nej, inte "heja Malmö"! Du är väl ingen "blådåre" som håller på dem? Jag trodde att du var vettig.

Jaså, bullar är huliganernas nya vapen? Det var...eh, innovativt. Självklart är jag emot all form av matkrig på läktarplats! Jag är även emot seglarskor i allmänhet och på läktarplats i synnerhet.

Shadow sa...

Bra, nu vet jag vilka lag som är med i allsvenskan – tack! Är inte speciellt insatt i fotboll, som du nog förstår.
Göteborg, fint placerade i mitten, neutralt och bra.

Studiomannen sa...

Jag har inte skrivit ut någon tabell, med tanke på att förra årets tips blev rätt fel. Precis som förra året kommer jag att tippa bort Bajen. Jag räknar med att de du har på topp 3 stämmer skapligt och jag sätter Blåvitt och AIK före Kalmar och Bajen. Tror fortfarande med en dåres envishet att BP åker ur och att DIF och Bajen slåss i botten med TFF... ungefär så.

Men det är upp till bevis redan imorgon: IFK - AIK. Jag har spelat på oddset: 3-0, 4-0 och 5-0.

Fast det gör jag alltid! :-D

Studiomannen sa...

Och jag är en retsticka mer än en analytiker, vilket resultaten brukar visa. DIF expedierade HBK ganska enkelt idag, säger rapporterna...

Jag såg matchen Bajen-TFF på TV. Bortsett från att Eguren borde bli avstängd för sina jävla filmningar har jag inte mycket att anmärka på vad gäller Bajen. Riktigt bra spel och det var inte ett spel som utmärker ett bottenlag kan man lugnt säga. Men om TFF fortsätter att ha noll målchanser på bortaplan kommer det att bli besvärligt för dem. Det är ju en lågoddsare förstås...

Agipman sa...

Mmmm.... en kall och snöig hemmapremiär för Gnaget lockade fantastiska 26334 åskådare till nationalarenan.
Bajens soliga hemmapremiär bevittnades av endast 13227 förlorade själar.
Om en vecka ska vi visa att vi inte bara dominerar på läktaren utan även på plan!
;-)
/Agipman - eldar upp inför derbyt.

londongirl sa...

Kan inte ett dugg om hur det kan tänkas gå....trots att jag älskar fotboll. Men det är på arenorna i London som jag har sett flest matcher.
Nu blev jag sugen på att gå på fotboll, kanske ska ta och följa det här med Allsvenskan ändå?

Jerk sa...

agipman..vi hade lapp på luckan hade ni? ;)

Sir Realistic sa...

Realistiskt men inte optimistiskt gällande Bajen. Tror dock inte att BP klarar sig speciellt bra i längden men man vet aldrig.

Sir Realistic sa...

Agipman - nu får du tänka att Söderstadion rymmer inte fler än så. Tror att det med lätthet skulle komma upp i 25000-klassen om det bara fanns plats.

Pash sa...

Väl mött på tisdag, Cliffy.. ;)

Agipman sa...

Sir Realistic - naturligtvis så kontrollerade jag publikkapaciteten på Söderstadion innan jag skrev mitt inlägg. Där står att läsa: "En normal match går det in cirka 15 600 åskådare". Eftersom det fattades mer än 2000 till fullsatt betvivlar jag starkt ditt påstående om en publiksiffra i 25000-klassen.
Väl mött på Råsunda. :-)

Cliff Hanger sa...

Shadow - Nöjet är även på min sida om jag kan hjälpa till.

Studiomannen - Nog för att jag kände mig lite optimistisk när jag tippade Bajen på femte plats, men inte en chans att Bajen kommer att slåss i botten med TFF! Det kommer inte dif heller att göra.

Agipman - Precis som Jerk skriver: Vi hade utsålt (de få trelleborgsanhängarna fyllde inte ut den sektion som reserverats åt dem), det hade inte ni. Speakern ropade ut att det var utsålt.

Londongirl - Klart att du ska följa allsvenskan! Och fr o m nu är Hammarby ditt lag! :-)

Jerk - Precis så tänkte jag också!

Pash - Jag säger som Sulan: Krossa Gnaget! ;-)

Agipman igen - Se kommentar ovan!

Studiomannen sa...

Cliff: jag återkommer... jag ska se TFF på plats på söndag och efter några omgångar till kommer det nog att stå klart. Det är inte ens säkert att något lag från din region hamnar i bottenstriden.