söndag, februari 01, 2009

Homofiler, sverigedemokrater, heterofiler och svärsläkt

Med tanke på vad homofil faktiskt betyder (ungefär: vän av samma) borde t ex alla sverigedemokrater per definition vara homofiler. Men att kalla sverigedemokrater för homofiler vore ju en förolämpning mot dem som vanligen avses när man pratar om homofiler.

För övrigt tycker jag att ordet homofil har en negativ klang. Kanske har det att göra med att man inte säger heterofil om heterosexuella? Finns ens ordet heterofil? Om inte tar jag genast åt mig äran för att ha kommit på det! Och apropå det har jag fortfarande inte sett några protester mot att jag påstår att det är jag som kommit på ordet svärsläkt.

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Tycker att uttrycket sexuell kan räcka, eller för den delen människa - det kan också funka.

Cliff Hanger sa...

Men då hade det ju inte blivit något blogginlägg!

:-)

Jah Hollis sa...

Hmmm, ledsen att ta ifrån dig äran, men jag hittade just ordet svärsläkt/svärsläkten på ett Flashbackinlägg från 2006.

Homofil/er är ett gammaldags uttryck som till exempel min mycket gamla morsa använder när hon pratat om homosexuella. Jag skulle tro att till exempel ordet bög låter som någon slags svordom för henne, något nedsättande. Vilket då inte homofil gör.

Cliff Hanger sa...

Jah - Okej då, din protest angående svärsläkt måste accepteras. Kan erkänna att jag inte gjort någon research på det ordet.

Vill betona att för MIG så låter homofil nedsättande. Påminner om t ex pedofil (även om t ex anglofil inte är nedsättande). Att bög låter nedsättande i många öron är för mig inget argument för att homofil inte skulle göra det. Homofil är också, som du skriver, ett gammalt ord, från en tid då homofobin var ännu större. Och om homofobin var större hade nog också ordet homofil en stor negativ laddning, något som jag därmed tror lever kvar med det ordet.

Jah Hollis sa...

Vad jag ville ha sagt var, att man nog uttrycker sig olika i olika generationer. För min morsa är ordet homofil på intet sätt något nedsättande eller negativt laddat. Det var så man sade när hon växte upp och jag har aldrig märkt att hon skulle vara homofob på något vis. Hon har nog inget mot diskofiler heller skulle jag tro.
Förresten, kolla gärna detta gamla inlägg:
http://jahhollis.blogspot.com/2007/08/bjrn-sder-en-riktig-normalofil.html

Cliff Hanger sa...

Jah - Nej, din morsa är naturligtvis en fantastisk fin och tolerant människa, det betvivlar jag inte. Men generellt tror jag att homofobin var större förr (att homosexualitet klassades som sjukdom gjorde ju inte saken bättre). Därför tror jag också att ett ordet homofili, som var mer frekvent då än nu, hade en speciell, negativ laddning. En laddning som lever kvar än idag, upplever jag det.