tisdag, februari 10, 2009

Ge oss bussförare betalt för nödvändiga arbetsresor! (uppdaterat)

Vad skulle du tycka om att börja arbetsdagen på ett ställe och sluta på ett annat, och därmed ta dig tillbaka på din egen, obetalda fritid dit du började på morgonen för att byta om och kanske hämta bilen? Skulle inte kännas rimligt, eller hur? Men det är just så det är för många bussförare i SL-trafiken (dock inte för mig än, men det är bara en tidsfråga).

Själv måste jag ta bilen till jobbet eftersom jag börjar väldigt tidigt på morgnarna och inte bor nära jobbet heller. Detta betyder att jag måste ta mig tillbaka till bilen efter avslutat arbetspass, och det vill jag inte göra på min obetalda fritid.

Dessutom finns det många förare som arbetar delad tjänst; d v s börjar på morgonen, är lediga flera timmar mitt på dagen och jobbar sista delen av arbetsdagen på eftermiddagen/kvällen. Dessa förare har således väldigt långa arbetsdagar med massor av obetald restid.

Jag hade ingen möjlighet att delta i fackets protestdemonstration idag mot detta vansinne, men jag stöder den förstås helhjärtat. Hoppas att du gör det också.

Uppdatering 11 feb kl 16:

Det finns idag tjänster där föraren till exempel börjar i Åkersberga och slutar i Täby. Ett annat exempel är en tjänst där man börjar vid Gullmarsplan och slutar i Jordbro. Galet men sant.

Att börja runt 05.30 är inte ovanligt. Om jag ska ta mig till garaget kollektivt måste jag åka hemifrån 03.30. Det är inte något attraktivt alternativ. Därför åker jag bil till jobbet. Men om jag slutar en timmes färdväg från där jag parkerade bilen blir det alltså en timmes förlängd arbetsdag som jag inte får betalt för. Jag måste ju åka och hämta bilen.

8 kommentarer:

lisa sa...

Självklart ska bussförarna ha betalt för detta!

Erik Larsson sa...

Klart att man stödjer er! Ni borde göra som sophämtarna om ni inte får igenom era villkor. Dom är livrädda för strejker, särskilt vilda...

CeciliaLinnéa sa...

självklart ska vi kämpa för vår rätt, men att strejka utan stöd från facket som soppåkarna tar oss ingenstans.

Cliff Hanger sa...

Lisa och Erik - Det borde vara självklart. Tack för stödet!

CeciliaLinnéa - Visst är det bäst om detta kan lösas utan vild strejk. Men man kan väl inte utesluta att det skulle kunna fungera med vild strejk? Det verkar ju ha fungerat för sophämtarna.

Daniel sa...

Ni borde få ta bussen MED hem

Cliff Hanger sa...

Daniel - Bussen får inte riktigt plats i min parkeringsruta, men annars var det bra tänkt!

SolSara sa...

http://www.goddamnit.se/prankmonkey/?p=757

Undrar bara hur du tänker kring det här.

Cliff Hanger sa...

SolSara - Nej, han var inget föredöme för kåren. Det kan man inte säga.