tisdag, februari 26, 2008

Lägg inte alla frön i samma bank

Visst är det bra att det har anlagts en fröbank som reserv inför eventuella svåra tider. Men varför bara en? Åtminstone en till hade väl varit bra? Man ska inte lägga alla ägg i samma korg, heter det ju. Vem vet vad som händer med Svalbard i framtiden och vem som kommer att ha makten över fröbanken i framtiden? Det är det ingen som vet. I värsta fall hamnar den i helt fel händer, under en oansvarig regim.

8 kommentarer:

Pumita sa...

Jag förstår ärligt talat inte vitsen med den där fröbanken. Även om miljöförstöringen inte "kommer åt de små fröna" därinne i isberget eller var det nu var... Alla dåliga regim ser nog till att det inte finns någon brukbar jord att stoppa dem i om det skulle bli aktuellt eller nödvändigt. Då är det redan för sent, för fn.

londongirl sa...

Det kan man ju tycka....att det borde finnas såna här banker på flera håll i kyliga delar av vår värld.

Man kanske borde lägga dit lite ägg och spermier också i fall att....

TeachGirl sa...

Bra initiativ av dem! Vad gäller den oansvariga regim som är Norges regering så tror jag att det kan funka.

Men visst, det kunde vara bra att ha fler sådana här anläggningar på hyfsat säkra platser. Kanske inte Venedig eller Amsterdam dock... :)

Cliff Hanger sa...

Pumita - Det behöver kanske inte gå så långt för att man ska använda sig av denna bank? Det skadar i a f inte att ha denna back-up, tycker jag. Bättre att rädda frösorterna medan man fortfarande har den möjligheten än att behöva fundera senare på om man nog ändå inte skulle ha gjort det.

Londongirl - Ja, varför inte? Bara det inte är Robinson-Robbans spermier... (även om han lyckas ta sig igenom livet på sitt eget lilla finurliga sätt tror jag inte att hans genuppsättning är en garant för en god utveckling av moder jord på längre sikt).

Teachgirl - Ja, fast om 5000 eller 73000 år har nog Svalbard en helt annan regim... Just Amsterdam och Venedig känns inte alls pålitliga, i detta sammanhang även om båda är trevliga städer (jag har varit i båda), där håller jag fulständigt med dig.

Anonym sa...

I "Kunskapskanalen" (Hell SVT) sa dom häromdagen att Svalbard bara är en av många banker.
Vi levererade utrustning åt SLU i Alnarp en gång i tiden.
Dom tar en näve spannmålsfrö som är oerhört rart och kvalitetssäkrat (och dyrt - miljoner). Det skickar dom till Australien där dom har en anläggning.
På så vis får dom två rara skördar om året.
Concrete Kid

Cliff Hanger sa...

Concrete Kid - Du är min Kunskapskanal med stort K! Konstigt att inte de andra fröbankerna fått lika mykcet uppmärksamhet som den på Svalbard.

Anonym sa...

Tack för uppmärksamheten.
Dom andra är väl inte lika sexiga..
CK

Cliff Hanger sa...

CK - Jag har aldrig sett Svalbard som sexigt, men det kanske bara är jag som inte är tillräckligt edgy.