onsdag, september 10, 2008

Gustav och Systembolaget - underliga namn

En undran som jag haft ett tag och som ganska nyligen togs upp på DN:s ledarsida är varför orkanen Gustav hade ett sådant "kärnsvenskt", icke-amerikanskt namn.

En annan sak som jag har tänkt på och som André Wickström tog upp på Norra Brunn förra veckan är varför Systembolaget heter Systembolaget. Är det ett bolag som säljer system eller vad?

Frågorna hänger i luften, men jag har ännu inte fått några svar på dem (inte ens några snabba sökningar på nätet besvarar mina frågor...men det hade nästan varit trist, då hade det ju inte blivit något blogginlägg av detta...). Någon som har en gissning eller rent av ett svar?

10 kommentarer:

Thérèse sa...

Jag har faktiskt också funderat på det där. Inte ens en kompis som har jobbat på Systemet visst varför det heter så. Tycker att finska motsvarigheten Alko och det norska Vinmonopolet känns som mer logiska namn. Vore kul om någon som sitter inne med svaret kommenterar här.

Andreas sa...

Att det heter just "systembolaget" har om jag inte är helt ute och cyklar att göra med motbokssystemet, från början var det reglerat med bara vissa lokala butiker eller krogar som fick sälja brännvin och då i enlighet med systemet med motbok.

Jag tror man var först med systemet som sådant i Göteborg.

Det är alltså Göteborgs fel att vi har Systembolaget idag... ;)

stella sweden sa...

Jag tror att det heter så för att de Systematiskt håller på att endast de har rätt o fylla den svenska befolkningen...de har satt det i System! Jo!

Cliff Hanger sa...

Thérèse - Ja, Alko är ett väldigt ärligt och tydligt namn, vilket också André Wickström tog upp på stå-upp-scenen. :-)

Andreas - På Systembolagets hemsida står bland annat följande:

"Embryot till Systembolaget

1860 förbjöds husbehovsbränningen helt. Och fem år senare kom Göteborgs Utskänkningsaktiebolag, det nya bolaget skulle ägas av "aktade män som enbart uppbär skälig ränta". Ett annat namn var Göteborgssystemet som framför allt arbetade på att sanera krogarna, det var där folk både köpte och drack sitt brännvin.
Göteborgsystemet utvidgades till Hudiksvall, Stockholm och Lund - och andra städer bildade sina egna systembolag med regionala namn. Bolagskrogarna skulle vara rena och prydliga och de som var berusade eller otrevliga avvisas. Det blev också förbjudet med köp för alla under 18 år."

Jag tycker inte att detta ger något riktigt bra svar på varför man började använda just namnet Systembolaget, men det kanske bara är jag som är krävande...

Motboken infördes i Stockholm av Ivan Bratt 1914.

Men annars är generellt det mesta Göteborgs fel. ;-)


Stella - Fyndigt! :-)

Andreas sa...

Men då är det ju så! Det är ju en sammanslagning av motbokssystemet och utskänkningsbolaget helt enkelt.

Du kan väl tänka själv, eller? ;)

Cliff Hanger sa...

Nej Andreas, det är inte så. Tänk efter lite själv... ;-)

Cliff Hanger sa...

Andreas - Allvarligt talat har motbokssystemet inget med Systembolaget att göra (jag vet inte hur seriös du var i din framhärdan att namnet är en kombo av nämnda system och bolag, det är ju lite svårt att avläsa sånt i skrift ibland).

Anonym sa...

Jag skulle också vilja ha ett bra svar på det. Det borde jag nästan ta reda på, på riktigt. (Leka undersökande journalist?)

Anonym sa...

kolla bolagets sajt http://www.systembolaget.se/Applikationer/Knappar/OmSystembolaget/Systembolagshistoria.htm

namnet kommer från att det är ett sätt att sälja alkohol, typ att i Göteborg hade man ett system att sälja, i andra städer ett liknande. tillslut blev det systembolaget...

birk

Cliff Hanger sa...

Barajagjohanna - Ja, snälla, ta reda på det.

Anonyma Birk - Som du kan se i kommentarerna här ovanför så har jag kollat på Systembolagets hemsida, men inte hittat någon, i mitt tycke, tillfredsställande förklaring.