söndag, augusti 31, 2008

Utöka OS-programmet!

Michael Phelps gjorde som bekant ett fenomenalt OS och tog inte mindre än åtta OS-guld och har nu sammanlagt tagit fjorton OS-guld i sin karriär, blott 23 år gammal, i den internationellt vitt spridda idrotten simning. Han är därmed den idrottare som tagit flest OS-guld genom tiderna och är utan tvekan en av världens hittills största idrottare.

Men. Det finns ett stort "men" här. Phelps tävlar i en sport där det finns möjlighet att ta många OS-guld om man är någorlunda mångsidig. Det finns ju väldigt många simgrenar i OS. Det är inte alla OS-deltagare som har samma möjlighet till att ta så många medaljer. Stefan Holm till exempel hade kanske tagit fler medaljer (eller fjärdeplatser om man vill vara elak) om de hade tävlat i stående höjdhopp, saxning, dykning, hoppa högst i sin längdklass (jämför med t ex boxarnas viktklasser) o s v.

Spjutkastarna hade haft fler möjligheter till medalj om man hade tävlat i kast med spjut av olika tyngd, kast med tvåhandsfattning och kast med ryggen vänd mot "landningsbanan".

Cyklisterna har några grenar att välja på redan idag, men det finns möjlighet att utöka även deras OS-program. Varför inte cykling med stödhjul, cykling med vanligt styre och cykling med bockstyre, cykling med enhjuling och cykling med cykel med omgjord styrning (en sådan cykel som man ska svänga vänster med om man ska åt höger och vice versa), cykling med 30 kg sjuåring på pakethållaren, cykling baklänges och cykling med enväxlad cykel?

En annan möjlighet för andra idrottare att ta fler OS-medaljer vore kanske om man skapade fler kombinationsidrotter (tänk skidskytte, nordisk kombination och triathlon). Några förslag: släggstafett, spjutdart, 10 000 meter tresteg, cykling med enhjuling OCH en sjuåring på pakethållaren, samt 30 km gång med häckar.

Vän av ordning vill kanske påpeka att t ex friidrottens löpare redan idag har flera grenar att välja bland. Men jag tror helt enkelt att det är betydligt svårare att vara bra på både 100 meter löpning och 1500 meter löpning än att vara bra på både 100 meter frisim och 400 meter frisim.

Summa summarum: Phelps är stor (han har ändå 49 i skonummer), men han behöver inte vara störst bara för att han tagit flest OS-guld.

10 kommentarer:

Pumita sa...

Nej, han är inte störst trots att han köper sina dojor på kanotavdelningen. Jag blir mer imponerad av 7- och 10-kampare som måste vara så mångsidiga i sin sport.

jerk sa...

om jag inte missminner mig så hade väl spjutkastarna förr i tiden (på Eric Lemmings tid) även kast med fel hand..så dina idéer är inte helt fel..det fanns ju även stående längdhopp..

Anonym sa...

Det glädjer mig att du nämner Nordisk Kombination. Visste du att River var en av Sveriges mest lovade ungdomar i sin åldersklass när det begav sig? ;) Angående simning håller jag med dig. Lite löjligt att titta på när det alltid slås världsrekord och närman kan vinna 8 OS-Guld på lika många dagar. Ett alternativ kanske hade varit att ge poäng efter en simgren istället för en medalj och den som har mest poäng i slutet vinner OS-guldet.

Annie sa...

Väl talat! Och det vore hysteriskt roligt att titta på 10.000 meter tresteg.

Cliff Hanger sa...

Pumita - Du menar de som är halvbra på allt? ;-)

Jerk - Ja, jag fattar inte varför de grenarna försvann. De hade varit kul att kolla på.

River - Jag känner faktiskt igen att den där River är en gammal nordisk kombination-talang. Coolt! :) Men, inte för att förringa hur bra du var, men hur många ungdomar sysslar med nordisk kombination egentligen? Har du någon siffra? Fast alla som slänger sig utför en backhoppningsbacke har min respekt, hur bra eller hur dåliga de än är. Intressant idé om simningen. Du får presentera den för IOK!

Annie - Tack och välkommen! :)

Jah Hollis sa...

Väl talat!
Phelps insats var nog bra, men verkar av olika anledningar något överskattad. Varför har man till exempel olika varianter av fjärilssim? Det måste vara det mest konstruerade simsätt som existerar.
Eller har ni sett någon simma fjäril någon annanstans än i tävlingssammanhang?

Cliff Hanger sa...

Ja, fjärilssim känns väldigt konstruerat. Fast t ex fotboll är egentligen också väldigt konstruerat.

Jah Hollis sa...

Jo, men simning finns ju och fotboll är väl en rätt gammal lek.
Fast att hitta på en simningsgren som fjäril vore väl detsamma som om att man skulle ha en sorts fotboll där alla måste springa baklänges hela tiden.

Cliff Hanger sa...

Utan att ha kollat upp detta tror jag att fotbollen fick sina första regler under andra halvan av 1800-talet. Men den har väl funnits som lek innan, skulle jag tro.

Fotbollen kan förresten liknas vid vår tids krig på ett slagfält, så som krig ofta utspelades förr.

Anonym sa...

bra start