torsdag, augusti 07, 2008

Ljungskile

Var går gränsen för när man "har varit" i en stad eller en ort - eller rentav ett land? För mig räknas inte att t ex bara tanka där. Jag skulle vilja påstå att definitionen för när man verkligen varit i en ort, en stad eller ett land måste vara en aning godtyckligt och bero på hur stor staden eller orten är (vid närmare eftertanke skulle en tankning kunna gälla för en riktigt liten ort, låt säga en håla på upp till 100 invånare). Jag brukar t ex inte räkna in Norge bland de länder som jag har varit i, eftersom vi bara åkte över gränsen en halvtimme eller liknande när jag var liten. Jag kommer ihåg att jag fick en Fanta i Norge och jag har för mig att orten hette Meråker, men det är också allt jag kan säga om min norgevístelse.

Däremot vill jag numera räkna in Ljungskile bland orter som jag har varit i, fastän jag bara har promenerat en halvtimme genom dess villakvarter och beskådat Hammarby-Ljungskile på Pizzeria Bellamares storbildsduk.

Matchen ja, den är ett kapitel för sig. Bara att sitta mitt i fiendeland och beskåda kampen i mitt fotbollstempel på avstånd var nervslitande i sig, om än något åt det kittlande, exotiska hållet. Innan avspark kände jag mig som något av en hemlig agent i den goda fotbollens tjänst, även om jag visste att mina sympatier och därmed min identitet snart skulle röjas i takt med händelseutvecklingen i matchen.

På drinklistan fanns lokala specialiteter som "Red Bull med votka" och "Alkohl läsk", men de lustigaste inslagen fanns i pizzamenyn:Det fanns också en E6-pizza (så pittoreskt...) och minst två pizzor uppkallade efter hålans fotbollsmördarlag. Självklart ratade jag dessa alternativ. Det blev en "Taco Mexicana" i stället. Sambon valde en "Pizza Stupido", varpå det lustiga inträffade att servitrisen kom in med fel pizza och ordet "Stupido" därefter växlades mellan sambon och servitrisen på ett sätt som en italienare lätt hade kunnat tolka som en mycket aggressiv dispyt...

Tillbaka till själva matchen. Vad annat kan man säga än att det är typiskt Hammarby att dominera en match med ett sjuttioprocentigt bollinnehav och ha 19 avslut och ändå inte vinna? Till och med den mest fanatiske ljungskile-supportern på pizzerian sa till sina kamrater: "Inte är det rättvist" när Ljungskile ledde med 2-1.

Jag hade noterat att det var fyra övertidsminuter och i den 93:e minuten, när Bajen fortfarande låg under med 2-1 fick jag nog. Jag ville inte vara med om förnedringen att sitta alldeles deppig, tyst och genomskådad bland Fienden (jag unnar Ljungskile all lycka i alla matcher utom mot Bajen, men just då var de Fienden med stort F) medan ortsborna runt omkring mig vrålade av lycka. Med en minut kvar av matchen, medan sambon var på toa och bytte blöja på dottern, tog jag alltså våra två väskor och smög ut. Några sekunder senare hördes ett avgrundsvrål: "FAAAAN!", skrek den mest fanatiske, som nervöst stod ute och rökte och tittade in på storbildsduken genom fönstret. Själv stod jag på andra sidan gatan. Hammarby hade kvitterat med matchens sista spark. Ett litet leende uppenbarade sig i min ena mungipa. Men nöjd var jag inte. Inte med en poäng mot Ljungskile.

10 kommentarer:

Pumita sa...

Jag drar nog gränsen "varit/inte varit" vid en övernattning men jag har t.ex. aldrig varit på Åland trots att jag har sovit vid kajen (jo, det var på båten).

Beställer man en Stupido får man väl skylla sig själv... men lite av varje låter inte helt ofarligt heller! ;)

Doughpleaser sa...

Jag såg matchen med Säsongskortet. LSK:s effektivitet är spöklik. Vad var bollinnehavet; 68-32? Kändes lite så. Eftersom mitt lag hänger rep runt sin hals hoppades jag såklart att ni skulle vinna.

Man blir för övrigt lite sugen på Pizza Speciale. "Lite av varje", liksom. Underbart!

Alla smutsiga detaljer sa...

Själv såg jag matchen på söderstadion. Fan, fan - det går inte att vara så inefektiva famåt som vi är och så instabila bakåt. Var tog Poppens akrobatik vägen, var är backarna? - Det var bättre när alla ordinarie var skadade och vi fick leva på reserven.
I övrigt har jag förklarat det där med Tidaholm och papperskorgen längre ner på din sida.

Cliff Hanger sa...

Pumita - Som sagt, jag tycker att det beror på hur stort stället är. Jag tror att jag har varit i Mariehamn, men jag är inte säker, så att säga. Mitt enda, vaga minne därifrån är att jag har spelat minigolf där.

Doughpleaser - Bollinnehavet var faktiskt 70-30, helt otroliga siffror.

ASD - Ja, visst fasen var det bättre när vi hade fler reserver. Hungrigare spelare jagar bättre? Men matchen mot LSK var egentligen inte så dålig. De skapade ju många chanser åtminstone.

Thérèse sa...

Haha kul inlägg och vilken pizzameny. För längesen läste jag om någon förening för folk som varit i fler än 100 länder tror jag. Då var kravet att man skulle ha övernattat i landet. Fast jag tycker nog att om man åker över gränsen och tillbringar en hel dag i ett land eller en stad kan man påstå att man har varit där. Så tar du morgonpendeln till Södertäje , hänger där hela dagen och åker hem på kvällen kan du nog skryta med att ha varit i Södertäje. Ett ställe jag aldrig varit på bara åkt genom och kollat på hockey där en gång för väldigt längesen

Alla smutsiga detaljer sa...

Hm, nu är du snäll. Man vinner inga fotbollsmatcher på chanser och otätt försvar!

Cliff Hanger sa...

Thérèse - Visst var pizzamenyn härlig. :) Pizza Speciale är en pizza för de modiga!

Jag har också hört talas om den där 100-länders-föreningen och deras krav. Jag förstår att man måste dra gränsen i en sån förening någonstans, men jag tycker att det kan bli fel. Jag har t ex inte varit i San Marino enligt deras definition, trots att jag sett det mesta av det landet. Däremot kan man i teorin vara i Ryssland i 12 timmar, bara man övernattat där, och ändå kunna säga att man varit i detta (väldiga) land.

Jag har varit i Scaniarinken, vid Bårsta IP, Södertälje fotbollsarena och i Sydpoolen (dock inte samma dag), så jag anser att jag har varit i Södertälje.

ASD - Nä, men spelar man riktigt dåligt skapar man inte så många chanser.

Thérèse sa...

Roade mig med att leta lite på nätet och hittade den där föreningen http://www.club100.se/

Tydligen ska man ha besökt minst 100 länder och föreningen är öppen för max 100 medlemmar , än så länge har dom bara 15. Iallafall så krävs övernattning som inte är övernattning på en flygplats i väntan på nästa plan men undantag görs för mikroländer som San Marino

Cliff Hanger sa...

Vad bra, då får jag räkna in San Marino! Bara 78 (eller nåt liknande) länder kvar! ;)

Studiomannen sa...

Själv tyckte jag att resultatet passade mig illa. Hur man än ser på bollinnehav och rättvisa (den finns sällan inom idrotten...) så har Bajen en irriterande förmåga att göra mål på slutet. Hade gärna sett att Giffarna tagit en poäng mot er.

Å andra sidan spelar det ingen roll tror jag - Kalmar och Elfsborg är väldigt mycket bättre än alla andra lag i allsvenskan just nu.