lördag, september 01, 2007

Kvinnliga män eller manliga kvinnor?

För inte så länge sedan hörde jag på radio att comebackande fotbollsspelaren Hanna Ljungberg kallades för ”landslagsman”. Detta är galet av flera anledningar, främst dessa:

1) Hanna Ljungberg är ingen man.

2) "Landslagsspelare" är ett bättre alternativ som ord och är också praxis att använda om kvinnliga landslagsspelare. Annars kan man väl säga ”landslagskvinna”? Jag vet att det låter knäppt, men det är mest för att man (!) är ovan vid ordet.

Som ni kanske känner till har vi fått en ny jämställdhetsombudsman. Detta är ju ett ämbete om något där medvetenheten borde finnas om vad som ur genusperspektiv är lämpligt eller olämpligt. För den sakens skull får vi därför hoppas att Jämo i fortsättningen kallas för jämställdhetsombudskvinna och inte jämställdhetsombudsman. Eller något könsneutralt.

Det finns förstås fler yrken där man-suffixet ter sig olämpligt då det används om kvinnor. Riksdagsman, brandman, ombudsman och tjänsteman är några exempel på detta. Men det blir enligt min mening extra löjeväckande då det används för att beskriva en grupp kvinnor (t.ex. ”landslagsmännen” som ska spela fotbolls-VM i Kina snart) eller, som i jämställdhetsombudsmannens fall, ett ämbete där man (!) verkligen borde ha mera koll på detta. Det är också rätt lustigt att det finns flicklag som heter Brommapojkarna. Omvänt är det förstås knäppt att det finns manliga ”sköterskor”. Varför inte ”skötare”?

Journalisten Mathias Gurestam gav ett coolt svar på enkätfrågan ”Vem är bäste brassen i allsvenskan?”. De andra två i panelen svarade ”Wilton Figueiredo”. Men Gurestam svarade ”Marta”. Och ja, med tanke på att Marta utsetts till världens bästa damfotbollsspelare, medan Figueiredo kanske inte ens är bland de hundra bästa manliga brasilianska fotbollsspelarna, är ju Marta den klart bästa brassen inom sitt gebit. Många andra än Gurestam hade nog inte ens reflekterat över möjligheten att ha damfotbollsspelare med i sin bedömning. Men det kan också bero på hur frågan ställdes. Damallsvenskan heter just damallsvenskan, medan allsvenskan för män bara kallas allsvenskan. Männen är normen även här.

16 kommentarer:

Shadow sa...

Ombudsman är, om än ett svenskt ord från början, numera ett internationellt ord som används i alla delar av världen, så det blir nog svårt att ändra.

Cliff Hanger sa...

Shadow - Jo, jag vet att ombudsman (lustigt nog) är internationellt gångbart. Men det går väl att ändra ändå, om man skulle vilja det. I alla fall när man pratar svenska.

Engelskan är ju för övrigt ännu värre på den här fronten än svenskan. Tänker närmast på att "man" är deras ord för människa.

Anna Malaga sa...

Intressant inlägg! Som du säger blir det ju helt fel ibland:
-Vad heter er nya fröken?
-Magnus

Brandkvinna lâter lite spännande...

Stefan sa...

man blir så jävla trött när man hör om sådant här

;)

Cliff Hanger sa...

Anna Malaga - Jo, jag fick höra en del "fröken" när jag vikariade lite grann på några dagis. Det kom dock helt naturligt för barnen själva. Jag tror att de inte uppfattade det som ett kvinnligt ord (hoppas jag...). De hade inte lärt sig det än. Jag hittade ingen bra manlig titel som barnen kunde kalla mig, så jag sa åt dem att bara säga mitt förnamn om de ville mig nåt.

Stefan - Är det själva inlägget eller det jag skriver om som gör dig trött? jag tror på det sistnämnda, men din ;-) gör mig lite osäker...

Stefan sa...

Mohahahaha


*garvar lite likt elaka arne*

eller är det

*olyckan jag tänker på*

Nä seriöst så försökte jag vara lite putslustig och använde mig av man som fan men swhhooosh vad det skämtet föll platt.

;)

Cliff Hanger sa...

Stefan - Man måste vara på alerten för att hänga med i alla dina svängar.

;-)

Stefan sa...

Yup! "Steffo al erten" is the shit emedan "sessan på ärten" är old school...


åh nej.... jag har blivit biten av the av stavnings get ingen i gen.

;)

stellapolaris sa...

Inget är svårt att ändra bara "man/kvinna" (haha) vill.
I sjäräddningen på ön som jag är aktiv i så har vi kvinnor lätt som en plätt fått igenom ord som "besättningskvinna".

Bara ett exempel...

Studiomannen sa...

Ni hade nog behovt nagra brassar sjalva. Vafan hander i allsvenskan egentligen? Bara man vander ryggen till sa...

Cliff Hanger sa...

Stellapolaris - Starkt jobbat att få igenom "besättinngskvinna"! You go girl!

Studiomannen - Vill helst inte prata allsvenska just nu. Mycket mer intressant med europacupspel..

Sånger från nedre botten sa...

Är Marta verkligen den bäste brassen? Är hon inte den bästa brassan?

Cliff Hanger sa...

SFNB - Sassa brassa Martamassa! :-)

Maverick sa...

Tonydansen http://www.youtube.com/watch?v=ydmiD4JuVRI

jill sa...

Om du bara visste hur många gånger jag våndats över det du skriver. Varför är mannen norm: Jag hatar när folk säger att jag spelar damfotboll. Jag hatar att det kallas damlandslaget.

Men det hjälper inte att jag hatar det..

Cliff Hanger sa...

Maverick - Tänk så mycket roligt man kan skapa av en tvåsekundersgest...

Jill - Men du kanske kan hjälpa om du bidrar med att använda en annan terminologi.