lördag, maj 10, 2008

Dumma företagsnamn

Den yttersta, mest essentiella marknadsföringen för ett företag är förmodligen dess namn. I vissa fall presenteras företagets namn ihop med någon klatschig slogan, exempelvis Nikes "Just do it!".

På sistone har jag stött på en del företag som på ett eller annat sätt inte riktigt fått till det med denna grundläggande form av marknadsföring.

I närheten av där jag bor står en skåpbil parkerad. På sidorna av bilen står det "Ehn & Karlströms Kött, Fläsk och Chark". Det är ju inte direkt fel att beskriva varorna så här. Men det känns ändå som en konstig sortimentsbeskrivning, eftersom fläsk och chark ju är olika former av kött. Fläsk ingår dessutom i en del charkuterier, även om jag där kan förstå distinktionen. Dessutom var det onödigt många stora bokstäver i namnet, men det är mer gnäll i marginalen, så att säga.

För några veckor sedan såg jag en taxibil med texten "BGD taxi - för god taxi sed". Märkligt att ingen under processens gång från idéstadiet till färdiglackerad bil reagerade på denna särskrivning.

För ett tag sedan hängav sig jag och sambon åt det som kanske är den ultimata dekadensen: Att ringa efter hämtpizza, vilket ju är ett tecken på dubbel karaktärsslöhet. Frågan är ändå om inte pizzerian slog oss när det gällde slöhet. Det tog nämligen en och en halv timme från beställning till leverans. Pizzerians namn? "Pizza snabb".

4 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag brukar ibland tänka mig motsatserna när jag ser ett företagsnamn eller en ett företags slogan eller vad man ska kalla det.
Det finns en korvmoj här i Malmö som har sin slogan "Gott och snabbt" skriven utanpå.
Vem skulle skriva "Äckligt och långsamt"?
Eller tänk dig att Longs kinarestaurang skulle ha en annan kinarestaurang som heter Korts som granne.

barajagjohanna sa...

Jag FÖRSTÅÅÅÅR inte det där med särskrivning! Vad är problemet? Okej att folk har svårt att stava, men vad hände med korrekturläsarna? Och alla som sett skyltarna på vägen till tryck? Folk FÅR inte vara så dåliga! Det är ju för tusan katastrofalt. Jag har nyligen sett ett svensklärare skriva isär ord. Inte bara ord som är svåra att svåra att veta hur de ska skrivas (även sådana borde visserligen en svensklärare ha ett hum om), utan ord som helt självklart ska skrivas ihop. Det skrämmer mig!

Så, då fick jag avreagera mig på den här fronten. Tack för det. :)

Jah Hollis sa...

Och i England har dom det omvända problemet: Folk skriver ihop ord som ska skrivas isär.

Cliff Hanger sa...

Jah Hollis - Ja, jag tycker också att det är konstigt att man aldrig ser någon marknadsföra sig som sämst, äckligast, slöast eller liknande. Mycket märkligt. Intressant infallsvinkel med det omvända problemet i England också.

Barajagjohanna - Ja, det är verkligen skrämmande. Vem vet, snart kanske det som är fel idag blir rätt i morgon? I alla fall om de språkliberala får bestämma (typ Fredrik Lindström, som annars är vädligt bra på flera sätt). För övrigt noterar jag att du skriver "ett svensklärare". Tihi. :-p