onsdag, februari 24, 2010

Vilka är "äldre" egentligen?

På grund av ledighet och vård av sjukt barn har jag inte jobbat sedan i fredags och med tanke på det senaste snökaoset och kylan är det inget som jag klagar över.

Men strax innan denna ledighet hade jag ett stort gäng 7-åringar (eller liknande) på bussen. En av ledarna ropade till ungarna som satt på platserna reserverade för rörelsehindrade: "Om det kommer någon äldre får ni flytta på er!" * Trots detta flyttade sig inte ungarna när en 10-åring kom ombord på bussen lite senare. Att vara äldre är inte alltid samma sak som att vara gammal.


* En sak jag funderat på många gånger är om citationstecknet ska sättas före eller efter punkten, utropstecknet eller frågetecknet i slutet av meningen. Det känns minst fel med att sätta det efter, men det känns ändå lite fel att inte avsluta med något av tidigare nämnda tecken innan man går vidare med nästa mening.

7 kommentarer:

frollen sa...

* tänk det har jag också funderat på och känner väl som du i den frågan.
/frollen, yngre än en gammal, men äldre än en ungdom.

Ögonblink sa...

Det beror på hur citatdelen ser ut - om det är en egen och fristående mening - eller en del av en annan mening. Kolla språkrådets länk nedan - de förklarar riktigt bra.

Jag kan varmt rekommendera TT som språkkälla (http://www.tt.se/ttsprak/) - då det är efter dem de flesta dagstidningar rättar sig.

Språknämnen har också en bra frågelåda man kan vända sig till
http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_sprakrad_03.htm#Satta

Jah Hollis sa...

Det jag tänkte säga var redan sagt i kommentaren ovan. Det finns fortfarande folk som håller koll på språket och språkreglerna, även om man ibland kan få för sig att dessa saker befinner sig i fritt fall.

Cliff Hanger sa...

Frollen - Igenkänning, visst är det vackert.

Ögonblink - Tack för tipsen. :-)

Jah - Ja, vi är i alla fall några som försöker. Visst jobbar du med språk? Vad sysslar du med närmare bestämt?

Jah Hollis sa...

Visst jobbar jag med språk. Låt oss säga att jag är i mediebranschen.

Cliff Hanger sa...

Jah, kan du inte ge mig lite närmare information. Jag blir ju nyfiken!

Elin sa...

Jah - Fredrik Lindström undercover.