söndag, januari 24, 2010

Rädd för som barn

När jag kör buss lyssnar jag mycket på radio. Musik och P1 i all ära, men det som verkligen kan lätta upp en arbetsdag för mig är ett underhållande pratprogram. Utbudet av detta är dock inte så stort (eller har någon ett tips på något som jag kanske har missat?).

Ett guldkorn är dock programmet Christer i P3 mellan 14 och 16 måndag till fredag. Åtminstone de delar av programmet där programledarna och lyssnarna (som ringer in) delar med sig av sköna anekdoter och kuriosa erfarenheter kring varierande ämnen. Det kan vara allt från "festen som inte alls blev som jag hade tänkt mig" till "katastrofala julklappar" till, som i onsdags: "detta var jag rädd för som barn".

På det sistnämnda ämnet har jag en anekdot som troligen hade platsat: En svensk familj är på besök hos en svensk-tysk familj i Hamburg i början av 80-talet. Mammorna i familjerna är systrar med varandra. De vuxna befinner sig på övervåningen medan den svenska familjens fyraårige son ligger i en gästsäng på undervåningen. Plötsligt hörs det upp till övervåningen att pojken inte är nöjd med tillvaron. Den svenska mamman skyndar ner. Snyftande berättar pojken om sin mardröm:
- Jag drömde att jag hade en fru som stekte ägg till mig.
Mamman kämpar för att hålla sig för skratt. Hon känner sedan tidigare till sonens aversion mot ägg i alla dess former, men hon hade inte förutspått detta mardrömmande om en äggstekande fru.

28 år senare har jag lärt mig att äta stekta ägg. Ja, det händer till och med ibland att jag ber min fru att steka på några ägg.

Inga kommentarer: