fredag, augusti 21, 2009

Vem ska könstestas?

Den överlägsna, 18-åriga vinnaren på damernas 800 meter, i friidrotts-VM, Caster Semenya, har onekligen en hel del maskulina drag. Nu ska hon könstestas. Och detta väcker en del frågor hos mig:

Vad krävs för att man ska skrida till verket med något så ofrånkomligen kränkande som ett könstest?

Var går gränsen för vem som ska testas?

Hur många maskulina drag krävs?

Hur många deltagare eller andra som vill få till stånd (häpp!) ett könstest krävs för att detta ska genomföras?

Eftersom det är en universell dygd att inte vara fördomsfull och för att kvinnor (och för all del även män) kan se ut på väldigt många olika vis och ändå vara kvinnor - kan man därför även begära könstest på kvinnor som ser traditionellt kvinnliga ut? Kan man begära ett könstest på ren jävelskap? Rent principiellt borde man väl kunna det, eftersom det faktiskt FINNS kvinnor som ser ut som män, men som rent biologiskt är minst lika mycket kvinnor som de "kvinnliga" kvinnorna. Jag menar, rent principiellt skulle väl någon lika gärna kunnat kräva ett könstest av till exempel Sanna Kallur (om hon hade varit med i VM då)?

3 kommentarer:

Londongirl sa...

Vilken märklig historia! Om hon nu har ställt upp och tävlar för damlaget så ÄR hon väl kvinna? Även om det skulle vara så att hon har en massa manliga drag...hon kan tom. "vara" en man rent fysiskt...
alltså på väg att göra ett könsbyte.
Det tar väl tid innan allt blir mer kvinnligt då...

Men vad jag snurrar till det....hoppas du fattar nåt!

Måste berätta om en kollega till mig som ringde ett företag och fick tala med en "Jenny"....det hördes tydligt att det var en man som var i andra änden av luren. Så kollegan frågade först igen vad personen hette (för hon trodde att hon hört fel)
Mannen i andra änden av luren svarade återigen "Jenny".

Då försöker kollegan skämta till det hela och svamlar ur sig att "jaha håller du på att byta kön till kvinna eller?"

Gissa om kollegan blev paff när mannen svarade JA!

Allt är inte svart eller vitt...det finns mycket däremellan. ;-)

Cliff Hanger sa...

Underbar anekdot! :-)

Men jag håller inte med om att hon måste vara en kvinna bara för att hon tillhör damtruppen. Om de inte könstestat henne så kan hon väl mycket väl vara en man?

Men visst är det så att det inte alltid är glasklart vilket kön man (häpp!) tillhör. Det finns ju en del gränsfall.

http://ivarldensanda.blogg.se/ sa...

Jag tycker att det är hemskt roligt att du markerar dina egna skämt. Jag brukar också göra det ibland för man(ragadagadagadissssch(trumvirvel)) vet ju aldrig om någon fattar dem.

=P